Eva Jospin creëert unieke kunst en verpakking voor Ruinart s Carte Blanche 2023

Eva Jospin, geboren in 1975 te Parijs, is een Franse beeldend kunstenaar die woont en werkt in Parijs. Sinds 2008 geeft Ruinart jaarlijks de artistieke herinterpretatie van zijn erfgoed in handen van bekende hedendaagse kunstenaars. In 2023 nodigt het champagnehuis de kunstenares Eva Jospin uit als Carte Blanche-artiest, om haar visie op het terroir van Maison Ruinart te bieden.

Het landschap van de Montagne de Reims, met verschillende geologische en temporele lagen, zowel reëel als imaginair, fascineerde Jospin. Ze is gepassioneerd door de rijkdom van de regio en de daar overgedragen knowhow: van de ondergrondse wereld van de krijtgroeven tot de wortels en verstrengelende wijnstokken; van de kroning van de Franse koningen in de kathedraal van Reims tot de verheffing van de Ruinart-familie onder Karel X; en van de omzetting van de oude krijtgroeven in kelders tot het grotere engagement van het huis voor het ondersteunen van biodiversiteit.

Via een reeks kunstwerken (tekeningen, sculpturen en borduurwerken) nodigt Jospin ons uit om onder te dompelen in dit landschap, alsof we in een mysterieus verhaal duiken dat de cycli van geschiedenis en planten, leven en creatie verweeft. Jospin leerde schilderen aan de École nationale supérieure des Beaux-Arts de Paris en studeerde af in 2002. Ze schakelde over naar beeldhouwkunst en begon met karton te werken, een alledaags materiaal waarmee ze fantasierijke werelden creëert. In haar werk combineert ze nauwgezette details met een monumentale dimensie die zich leent voor een meeslepende ervaring.

Daarnaast verkent Jospin andere vormen zoals grotten en nymphaea, wat haar interesse in de Renaissance-architectuur en tuinen weerspiegelt, terwijl ze nieuwe materialen (zoals brons of koperdraad) en technieken (zoals borduurwerk) integreert.

Als onderdeel van haar artistieke herinterpretatie van Maison Ruinart heeft Eva Jospin een verzamelkist gemaakt rond een Jeroboam van Blanc de Blancs. De kunstenares heeft de houten doos met de fles getransformeerd: op maat gemaakt als een echt kunstwerk, vastgemaakt met leren riemen, opent het zich naar een miniatuurscène van een krijtgroef, gebeeldhouwd uit lagen karton. De fles is ingeschreven in dit verzonken landschap, als metafoor voor het maken van champagne en de fermentatie beschut tegen licht.

Als onderdeel van haar Carte Blanche heeft Eva Jospin een gelimiteerde editie-collectie gemaakt op basis van een Blanc de Blancs Jeroboam - het embleemcuvée van het huis. Deze bijzondere creatie toont haar visie op het terroir van Maison Ruinart en is ontworpen voor een jeroboam van Blanc de Blancs.

Jospin heeft de houten kist waarin de fles zich bevindt getransformeerd: omgeven door op maat gemaakte leren banden onthult het een miniatuur krijtdecor, gebeeldhouwd uit lagen karton. De fles nestelt zich in dit holle landschap, verwijzend naar het maken van champagne en de fermentatie die plaatsvindt, beschut tegen het licht.

Deze speciale collectie, waarvan elk stuk gesigneerd en genummerd is, wordt gepresenteerd op kunstbeurzen waarmee Ruinart samenwerkt. De eenheid verkoopprijs van deze gelimiteerde editie is €3.500.

Het Jeroboam-formaat is vooral populair bij grote wijnliefhebbers. In zo'n grote fles zit slechts een kleine hoeveelheid lucht, waardoor de oxidatie langzamer verloopt en de frisheid en aromatische rijkdom worden bevorderd. Champagne die gerijpt is in een Jeroboam is complexer, rijker van textuur en zijdezacht bij het proeven. Deze uitzonderlijke Blanc de Blancs, een blend van 25-30 zorgvuldig geselecteerde chardonnay jaargangen, onthult citrusnoten omhuld in een fluweelzachte textuur. De chardonnay-druif drukt het hart en de ziel van Ruinart uit.

De samenwerking tussen Eva Jospin en Maison Ruinart is een prachtig voorbeeld van hoe kunst en wijnmakerij samenkomen om unieke en uitzonderlijke creaties te bieden. De limited edition Blanc de Blancs Jeroboam-collectie is niet alleen een prachtig kunstwerk, maar ook een eerbetoon aan de traditie en het vakmanschap van het champagnehuis.

Als gevolg van deze succesvolle samenwerking en de positieve feedback van wijnliefhebbers en kunstkenners, heeft Maison Ruinart aangekondigd dat het in de toekomst meer artistieke samenwerkingen zal aangaan. Dit helpt niet alleen om hun merk verder uit te breiden, maar het versterkt ook hun betrokkenheid bij de kunstwereld.

Maison Ruinart is altijd al een gepassioneerde pleitbezorger geweest van kunst en cultuur en heeft door de jaren heen met vele getalenteerde kunstenaars samengewerkt. Deze samenwerkingen geven kunstenaars de vrijheid om hun visie te verwezenlijken en het verhaal van het champagnehuis op nieuwe en creatieve manieren te vertellen.

De limited edition Blanc de Blancs Jeroboam met het werk van Eva Jospin is een blijvende herinnering aan de sterke band tussen kunst en wijn. Liefhebbers van zowel kunst als champagne zullen zeker genieten van deze bijzondere samenwerking en het ervaren van de verfijnde smaak van deze exclusieve cuvée.

Limited edition Blanc de Blancs Jeroboam-collectie ontworpen door Eva Jospin

 • Blanc de Blancs Jeroboam Embleemcuvée:

  • Een luxueuze en verfijnde cuvée, gemaakt van 100% Chardonnay-druiven
  • Deze champagne biedt een levendige en frisse smaak met tonen van citrus, witte bloemen en subtiele hints van brioche
  • Gepresenteerd in een indrukwekkende Jeroboam-fles (3-literfles) met unieke artistieke details ontworpen door Eva Jospin
 • Handgemaakte Champagnekoeler:

  • Een op maat gemaakte champagnekoeler, geïnspireerd door het boslandschap dat kenmerkend is voor het werk van Eva Jospin
  • Vervaardigd uit hoogwaardige materialen, zoals roestvrij staal en messing, die zorgvuldig zijn gekozen om de elegantie en duurzaamheid van het product te garanderen
 • Limited Edition Art Print:

  • Een exclusieve, genummerde en gesigneerde kunstdruk van Eva Jospin'sontwerp voor de Blanc de Blancs Jeroboam-fles
  • Gedrukt op hoogwaardig kunstpapier, waardoor de rijke details en texturen van het originele ontwerp tot hun recht komen
 • Luxe Geschenkdoos:

  • Een prachtig ontworpen geschenkdoos, waarin de Blanc de Blancs Jeroboam-fles, de handgemaakte champagnekoeler en de limited edition art print op een stijlvolle en veilige manier worden gepresenteerd
  • De geschenkdoos is voorzien van Eva Jospin'skenmerkende boslandschap en het Maison Ruinart-logo, wat het een visueel aantrekkelijk en onvergetelijk geschenk maakt
 • Certificaat van Authenticiteit:

  • Elk product in de collectie wordt geleverd met een certificaat van echtheid, ondertekend door zowel Eva Jospin als een vertegenwoordiger van Maison Ruinart
  • Het certificaat bevestigt de exclusiviteit en authenticiteit van de limited edition Blanc de Blancs Jeroboam-collectie, waardoor het een zeer gewild verzamelobject wordt voor liefhebbers van kunst en champagne.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...