Rubens en Magritte-kunstwerken brengen bijna €78 miljoen op bij Sotheby’s veiling

In New York vond dinsdagavond lokale tijd bij het veilinghuis Sotheby’s een bijzondere gebeurtenis plaats. Drie prominente schilderijen, namelijk een portret van Peter Paul Rubens en twee werken van René Magritte, gingen onder de hamer en brachten samen bijna 90 miljoen dollar op, wat ongeveer 78 miljoen euro is.

Het meesterwerk 'Portret van een man als de god Mars', geschilderd door Peter Paul Rubens rond 1620 in België, werd verkocht voor een indrukwekkende 24,1 miljoen euro. Dit portret, dat een onbekende man toont uitgedost met een wapenschild, een leeuwenmantel en een helm in de vorm van een dolfijnenkop, was eigendom van het Amerikaanse echtpaar Mark Fisch en Rachel Davidson. Na hun scheiding besloten ze een deel van hun kunstcollectie te verkopen, inclusief dit werk van Rubens. Wie het schilderij uiteindelijk heeft gekocht, is niet bekendgemaakt.

De Belgische surrealist René Magritte zag ook twee van zijn werken geveild worden. Zijn schilderij 'L’Empire des Lumières (III)' uit 1951, dat deel uitmaakt van een reeks waarin het op de schilderijen zowel dag als nacht lijkt, bracht het meeste op, namelijk 38,9 miljoen euro. Dit is echter niet het hoogste bedrag dat ooit voor een schilderij uit deze reeks is betaald; in maart van het voorgaande jaar werd een ander werk uit dezelfde reeks geveild voor net geen 62 miljoen euro.

Het andere werk van Magritte dat onder de hamer ging, 'Le Domaine d’Arnheim' uit 1949, bracht 17,4 miljoen euro op. Deze verkoop markeerde een succesvolle avond voor de Belgische kunst, aangezien de werken van Rubens en Magritte deel uitmaakten van een veiling die ook werken van grote namen als Van Gogh, Monet, Picasso en Klimt omvatte.

Het valt op dat Sotheby’s ervoor heeft gekozen om het eeuwenoude werk van Rubens te veilen tussen een reeks van 'moderne' meesters. Dit spreekt boekdelen over de blijvende aantrekkingskracht van het schilderij. Ondanks dat het geen typische, complexe mythologische of Bijbelse compositie van Rubens is, heeft het schilderij een modern gevoel dat getuigt van de rocksterstatus van Rubens in de internationale kunstwereld.

Hoewel de identiteit van de nieuwe eigenaren onbekend is, is de hoop uitgesproken dat ze de kunstwerken willen uitlenen aan een museum, zodat ook andere mensen van deze meesterwerken kunnen genieten.

In februari was het schilderij van Rubens nog te bewonderen bij Sotheby'sin Brussel. Nu werd het geveild voor bijna het drievoud van de prijs waarvoor het in 2000 werd gekocht. Het gaat om een stuk dat veel aandacht heeft getrokken en het toont het uitzonderlijke vakmanschap en de artistieke verfijning van Rubens.

Bovendien, de aantrekkelijkheid van het schilderij zorgde ervoor dat het opviel tussen werken van moderne meesters, zoals die van Van Gogh, Monet, Picasso en Klimt. Dit onderstreept niet alleen de blijvende relevantie van Rubens in de huidige kunstmarkt, maar ook de groeiende waardering voor historische kunstwerken.

Wat betreft de werken van Magritte, zijn ze deel van zijn veelgeprezen reeks waarin hij op briljante wijze speelt met het concept van tijd door dag en nacht tegelijkertijd in één schilderij te presenteren. De verkochte schilderijen, 'L'Empire des Lumières (III)' en 'Le Domaine d'Arnheim', zijn perfecte voorbeelden van zijn unieke surrealistische stijl die nog steeds een grote invloed heeft op de hedendaagse kunst.

Het is duidelijk dat deze veiling een belangrijk moment was voor de waardering van Belgische kunst op het wereldtoneel. Het succes van de verkoop van deze werken toont aan dat de werken van deze Belgische meesters nog steeds zeer gewaardeerd en gewild zijn bij kunstverzamelaars en -liefhebbers wereldwijd.

De hoop is nu dat de nieuwe eigenaren van deze meesterwerken ze beschikbaar zullen stellen voor het publiek, bijvoorbeeld door ze uit te lenen aan musea. Op die manier kunnen nog meer mensen genieten van de buitengewone talenten van Rubens en Magritte en de blijvende impact van hun kunst op de wereld ervaren.

De Mo Ostin collectie

Mo Ostin, de legendarische platenbaas, werd door Neil Young het best herinnerd om zijn onvoorwaardelijke steun aan artiesten en hun werk. Young prees Ostin als een reus onder de leiders in de muziekindustrie, die artiesten altijd de ruimte gaf om te doen wat ze wilden met hun muziek. In een zeldzaam interview echoode Ostin dit sentiment, waarbij hij benadrukte dat de artiest degene is die op de voorgrond moet staan.

Ostins uitzonderlijke gehoor voor muziek, zijn instinctieve talent om artistiek talent te herkennen en zijn transformerende rol in de muziekindustrie zijn, ondanks zijn bekende bescheidenheid, breed gevierd. Hij wordt omschreven als een van de grootste platenbazen aller tijden en een belangrijke architect van de moderne muziekindustrie. Ostin stond meer dan drie decennia aan het hoofd van Warner Bros. Records en was meer dan een halve eeuw een leider in het vak, die een traditionele industrie met een ouderwetse mentaliteit omvormde tot een innovatieve onderneming op de voorgrond van de popcultuur.

Hoewel Ostins impact op de muziekindustrie goed gedocumenteerd is, was zijn privépassie voor de beeldende kunsten minstens even sterk. Kunst was een rode draad in Ostins persoonlijke leven: vaak het middelpunt van zijn vriendschappen en gesprekken, maar ook prominent aanwezig in zijn huis. Gedurende vele decennia zocht Ostin naar prachtige kunstwerken die, net als de muziek die hij koesterde, allemaal top in hun soort waren. Deze onwankelbare toewijding aan creatieve ontwikkeling kwam ook tot uiting in de gulle en overvloedige filantropische inspanningen van Mo en Evelyn, die zich uitstrekten over de disciplines van muziek, onderwijs en sport.

Op 16 mei 2023 heeft Sotheby'sde Mo Ostin-collectie aangeboden in zowel een speciale avondverkoop als een afzonderlijke reeks in de hedendaagse dagveiling. Dit biedt een zeldzaam inkijkje in de buitengewone kunstverzamelaar achter de bekende entertainmentmagnaat. De speciale avondverkoop zal meesterwerken bevatten van kunstenaars die, net als de muzikanten met wie Ostin werkte, hun vakgebied naar nieuwe gebieden duwden. Onder hen bevinden zich René Magritte, Pablo Picasso, Willem de Kooning, Cy Twombly, Joan Mitchell, Jean-Michel Basquiat en Cecily Brown. Een extra groep van inventieve, grensverleggende werken van Joe Bradley, Jeff Elrod, Richard Estes, Mark Grotjahn, Brice Marden, Takashi Murakami, Albert Oehlen, Richard Prince en anderen zal worden aangeboden in een speciale reeks in de hedendaagse dagveiling van Sotheby s.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...