Deze Stradivarius van 1679 zou miljoenen kunnen opleveren tijdens een veiling

Als er een naam synoniem staat voor uitmuntendheid, prestige en tijdloze kwaliteit in de wereld van strijkinstrumenten, dan is het wel Stradivarius. Een viool gemaakt door de legendarische Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari is niet alleen een muziekinstrument; het is een kunstwerk, een historisch artefact en een technologisch wonder tegelijkertijd. Het is dan ook geen verrassing dat de aankondiging van een veiling waarbij een Stradivarius viool uit 1679 onder de hamer gaat, zowel de muziekwereld als de investeeringsgemeenschap op haar grondvesten doet schudden.

## De Geschiedenis van de Stradivarius

Antonio Stradivari was actief in de late 17e en vroege 18e eeuw in Cremona, een kleine stad in Italië die bekend stond om haar vioolmakers. Stradivari perfectioneerde de kunst van het vioolmaken en produceerde in zijn leven naar schatting 1.100 instrumenten, waarvan er nog ongeveer 650 bewaard zijn gebleven. Zijn violen staan bekend om hun krachtige toon, rijke klankkleur en fenomenale speelbaarheid.

De Stradivarius-violen werden al vrij snel na hun creatie hoog gewaardeerd en gespeeld door de beste violisten ter wereld. Door de jaren heen hebben ze de reputatie gekregen van 'swerelds beste violen, en verzamelaars en professionele muzikanten zijn bereid grote bedragen te betalen voor het privilege om een echte Stradivari te bezitten of te bespelen.

## De Veiling van een Legende

Het specifieke exemplaar dat nu geveild wordt is een viool uit 1679, wat duidt op de vroege periode van Stradivari'scarrière. Deze periode staat bekend als de "Amati-periode", vernoemd naar Nicola Amati, bij wie Stradivari in de leer was. Dit maakt het instrument extra bijzonder, want het vertoont nog de invloeden en technieken die Stradivari van zijn mentor leerde voordat hij zijn eigen stijl volledig ontwikkelde.

Deskundigen hebben het instrument grondig bestudeerd en bevestigd dat het in een uitzonderlijk goede staat verkeert – een zeldzaamheid voor een viool van meer dan 340 jaar oud. Niet alleen is de viool een meesterwerk qua bouwkwaliteit, maar het heeft ook een historisch aura; het vertelt het verhaal van barokke muziek, oude ambachtskunst en cultureel erfgoed.

## Waarom Is Dit Instrument Miljoenen Waard?

De waarde van een Stradivarius bestaat uit verschillende componenten. Ten eerste de zeldzaamheid; gezien het beperkte aantal nog bestaande Stradivari-instrumenten en de nog kleinere hoeveelheid die daadwerkelijk beschikbaar komt voor aankoop. Ten tweede, de ongeëvenaarde kwaliteit en klank, waardoor ze zelfs na eeuwen nog steeds worden beschouwd als de ultieme instrumenten voor klassieke muziek.

Daarnaast komt de vertelwaarde van een Stradivarius, de connectie met het verleden en de handen van talloze muzikanten die het instrument door de eeuwen heen hebben bespeeld. Verder speelt ook de investeringswaarde een rol; Stradivarius violen hebben een geschiedenis van gestage waardestijging, wat ze tot betrouwbare en potentieel lucratieve investeringen maakt voor verzamelaars.

## De Afslag nadert: Verwachtingen en Spanning

De verwachtingen voor de veiling zijn hooggespannen. Tijdens eerdere veilingen hebben soortgelijke Stradivarius-violen miljoenen opgeleverd, en de markt voor deze instrumenten lijkt alleen maar sterker te worden. Gezien de uitstekende conditie, de historische betekenis en de pure klasse van het instrument, zou het bedrag waarvoor deze Stradivarius de veilingzaal verlaat weleens recordbrekend kunnen zijn.

De veiling zal niet alleen aandacht trekken van muziekliefhebbers en verzamelaars, maar ook van investeerders en zelfs musea die graag zo n prestigieus item willen toevoegen aan hun collectie. Zo’n verkoop is altijd een spectaculair evenement met een mix van spanning, wedijver en, uiteraard, prachtige muziek.

## Conclusie

In een wereld vol snelle technologie en veranderende trends blijft de Stradivarius-viool een symbool van tijdloze kwaliteit en vakmanschap. Het is een brug tussen verleden en heden, kunst en wetenschap, schoonheid en investering. Terwijl de spanning rond de aankomende veiling toeneemt, wordt één ding duidelijk: de waarde van deze Stradivarius uit 1679 is meer dan monetair; het is een fragment van de menselijke geschiedenis, helende muziek en gedeeld cultureel erfgoed dat onbetaalbaar is. En toch zal het binnenkort een prijs krijgen wanneer het verkocht wordt aan de hoogste bieder, een moment waarop de hele wereld zijn adem inhoudt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...