Deus ex Familia - Philippe Pasqua s unieke kunst tentoonstelling

De tentoonstelling 'Deus ex Familia' van Philippe Pasqua, te zien van 5 november tot 23 december 2023 in de Frédérick Mouraux Gallery te Brussel, is een opmerkelijke weergave van Pasqua'sartistieke reis. Deze serie, gestart in 2018, markeert een sleutelmoment in Pasqua'sleven, kort na een grote solo-expositie in het Oceanografisch Museum van Monaco. Deze periode was zowel intens als uitdagend, gekenmerkt door zijn project 'Portes de l'Enfer', een eerbetoon aan Auguste Rodin, en zijn verhuizing van Parijs naar Lissabon, weg van de drukte naar een meer vredige omgeving.

'Deus ex Familia' bestaat uit zes grote collagekunstwerken, waarin Pasqua een samensmelting van schilderkunst, fotografie en grafische elementen laat zien. Deze werken, ingelijst onder glas in donkere houten kaders, stralen een zeldzame waarde uit. Het centrale thema van deze collages is de menselijke figuur, weergegeven door afbeeldingen van Pasqua'snaaste familieleden, vooral kinderen.

Elk stuk in de serie is een homogene blend van verschillende media, waarbij Pasqua'sstijl afwijkt van zijn gebruikelijke aanpak. In plaats van geïsoleerde onderwerpen met veel witruimte, zijn de portretten in 'Deus ex Familia' omgeven door aanvullende en soms storende elementen, wat een gevoel van chaos en onrust creëert. Dit contrast tussen de serene kinderfiguren en de ongeordende omgeving roept een dubbele emotionele respons op.

Bijzonder is de manier waarop Pasqua kinderen afbeeldt, vaak omringd door speelgoed, zonder zich bewust te zijn van de kijker. Deze techniek versterkt de spontaniteit en authenticiteit van de afbeeldingen. De combinatie van schilderkunst en fotografie in deze werken dient om de expressieve kracht van de figuren te versterken.

De tentoonstelling in de Frédérick Mouraux Gallery bevat naast de collages ook een scala aan begeleidende werken, waaronder foto'svan de modellen en een kleine sculptuur van een menselijk hoofd. Deze elementen bieden een dieper inzicht in Pasqua'sinspiratiebronnen en zijn persoonlijke verbondenheid met de onderwerpen.

Het werk van Pasqua in 'Deus ex Familia' weerspiegelt een gevecht tegen chaos en absurditeit, met een streven naar innerlijke vrede. De serie, die zowel onrust als geruststelling oproept, toont Pasqua'svaardigheid in het hanteren van diverse media en benadrukt zijn voortdurende zoektocht naar balans tussen persoonlijke demonen en artistieke expressie.

De tentoonstelling is dagelijks geopend van 2 tot 6 uur 'smiddags, met een speciale opening op zondag 3 december 2023. Gelegen in de Rivoli Building te Brussel, biedt de Frédérick Mouraux Gallery een unieke kans om deze diepgaande en emotioneel geladen werken van Philippe Pasqua te ervaren.

In de tentoonstelling 'Deus ex Familia' manifesteert zich de diepe persoonlijke verbinding van Philippe Pasqua met zijn onderwerpen. De titel, wat letterlijk 'god uit de familie' betekent, weerspiegelt Pasqua'sovertuiging dat familie de essentie vormt van zowel zijn persoonlijke als artistieke bestaan. Deze overtuiging wordt benadrukt door de aanwezigheid van intieme portretten van zijn naaste familieleden, waaronder kinderen, die in de kunstwerken een centrale rol spelen.

De kinderportretten in de collages tonen een ongecompliceerde vreugde en onschuld, wat contrasteert met de complexere en soms verontrustende omgeving waarin ze zijn geplaatst. Deze combinatie suggereert een diepere betekenis over het leven zelf - een harmonieus evenwicht tussen orde en chaos, tussen bekendheid en het onbekende. De kunstwerken van Pasqua nodigen de kijker uit om verder te kijken dan de oppervlakkige vrolijkheid en de onderliggende lagen van emotie en complexiteit te verkennen.

De keuze voor het gebruik van diverse media, waaronder fotografie, schilderkunst en grafische elementen, draagt bij aan de rijkdom en diepte van de serie. Deze technieken stellen Pasqua in staat om niet alleen de esthetiek van zijn werk te verrijken, maar ook om de emotionele impact ervan te vergroten. De gelaagdheid in zijn kunstwerken is een weerspiegeling van de gelaagdheid in menselijke relaties en emoties.

De tentoonstelling toont ook Pasqua'svermogen om traditionele kunstvormen te transformeren tot iets unieks en persoonlijks. Zijn gebruik van collage-techniek is niet alleen een middel om verschillende media te combineren, maar ook een manier om de fragmentarische aard van herinneringen en relaties te verkennen. Elke collage is een visueel verhaal dat zowel de individuele persoonlijkheden van zijn familieleden als de collectieve ervaring van hun samenzijn vertelt.

De tentoonstelling in de Frédérick Mouraux Gallery is meer dan alleen een showcase van Pasqua'srecente werken; het is een venster in de ziel van de kunstenaar. Bezoekers worden niet alleen getrakteerd op visueel verbluffende kunstwerken, maar ook op een diepe, persoonlijke reis door de ogen van Pasqua. Het is een uitnodiging om deel te nemen aan zijn artistieke zoektocht naar betekenis, identiteit en verbondenheid.

'Deus ex Familia' is daarmee een verhaal van transformatie, zowel persoonlijk als artistiek. Het is een viering van het gezinsleven, een hulde aan degenen die dicht bij ons staan, en een erkenning van de complexiteit en schoonheid die daarmee gepaard gaan. Philippe Pasqua heeft met deze tentoonstelling wederom bewezen een meester te zijn in het vastleggen van de menselijke conditie in al haar facetten.

De tentoonstelling 'Deus ex Familia' van Philippe Pasqua is een krachtige weerspiegeling van zijn evolutie als kunstenaar en de invloed van zijn persoonlijke leven op zijn werk. De verhuizing van Parijs naar Lissabon, een stap weg van de hectische en veeleisende kunstscene, gaf Pasqua de ruimte en rust om zich dieper te verdiepen in de thema'svan familie en intimiteit. Deze verandering van omgeving weerspiegelt zich duidelijk in de werken die in de tentoonstelling worden getoond.

De kunstwerken in 'Deus ex Familia' zijn niet alleen een eerbetoon aan zijn familie, maar ook een onderzoek naar de relatie tussen kunstenaar en onderwerp. De interactie tussen de afbeeldingen van zijn familieleden en de chaotische, bijna ontregelde achtergronden biedt een metafoor voor het leven zelf, waarin momenten van vrede en harmonie vaak te midden van onzekerheid en verandering bestaan.

De toevoeging van de kleine sculptuur van het menselijke hoofd, een terugkerend thema in Pasqua'swerk, voegt nog een laag toe aan de tentoonstelling. Deze sculptuur symboliseert Pasqua'saanhoudende worstelingen en zijn voortdurende zoektocht naar identiteit en betekenis binnen zijn kunst. Het is een herinnering dat, zelfs in de meest intieme en persoonlijke momenten, er altijd complexe emoties en onopgeloste vragen aanwezig zijn.

De tentoonstelling toont ook de veelzijdigheid van Pasqua als kunstenaar. Zijn vermogen om verschillende media en technieken te combineren tot een samenhangend geheel demonstreert zijn technische vaardigheid en creatieve visie. Elk stuk in de serie 'Deus ex Familia' is een getuigenis van zijn vermogen om emotionele diepgang en esthetische schoonheid te verenigen in zijn kunst.

Deus ex Familia is niet alleen een kunsttentoonstelling; het is een emotionele reis. Het nodigt bezoekers uit om na te denken over hun eigen familierelaties, herinneringen en de onvoorspelbare aard van het leven. Het werk van Pasqua resoneert met kijkers op een zeer persoonlijk niveau, waardoor ze de kans krijgen om hun eigen ervaringen en emoties te spiegelen in de getoonde kunstwerken.

De tentoonstelling in de Frédérick Mouraux Gallery biedt een unieke kans om het werk van een van de meest intrigerende hedendaagse kunstenaars te ervaren. 'Deus ex Familia' is een must-see voor liefhebbers van moderne kunst en voor iedereen die geïnteresseerd is in de dynamische en voortdurend evoluerende relatie tussen kunst, kunstenaar en de wereld om hen heen. Philippe Pasqua'swerk is niet alleen een viering van het gezinsleven, maar ook een krachtige uitdrukking van de menselijke ervaring in al zijn complexiteit.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...