6 Parijse musea brengen hulde aan Yves Saint Laurent voor 60ste verjaardag

De link tussen Yves Saint Laurent en kunst is altijd heel nauw geweest. Een perfect voorbeeld is de herfst-/wintercollectie uit 1965 - "de Mondriaan-collectie" - die ontstond toen de Franse couturier, bladerend door een boek dat aan de Nederlandse schilder was gewijd, inspiratie opdeed: "Mondriaan is puurheid. Ik denk niet dat er iets puurder is in de wereld van de kunst". Gedurende zijn leven heeft hij ook een zeer belangrijke verzameling werken opgebouwd, waaronder werken van Andy Warhol, Henri Matisse en Van Gogh.

Na zijn dood werden meer dan 1200 werken door veilinghuis Christie's verkocht voor een recordprijs van 470 miljoen dollar. Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de eerste haute couture-show gepresenteerd door Yves Saint Laurent op 29 januari 1962, organiseerde het Franse maison, in samenwerking met 6 Parijse musea, een unieke tentoonstelling in zijn soort en een collectief eerbetoon aan een van de persoonlijkheden die het belangrijkst en invloedrijkst zijn in de geschiedenis van de mode.

Mouna Mekouar, onafhankelijk curator en kunstcriticus gevestigd in Parijs, was curator van Yves Saint Laurent Aux Musées, dit is de naam van het initiatief dat van 29 januari tot 15 mei van start gaat en verklaarde: "Ik dacht dat het onmogelijk zou zijn om zoveel musea om ons idee te accepteren, maar ze waren vanaf het begin allemaal erg geïnteresseerd en erg enthousiast. Het is de eerste keer dat ze allemaal samen aan een project hebben gewerkt".

Het evenement biedt de mogelijkheid om het werk van Saint Laurent te zien in de context van de permanente collecties van elk afzonderlijk museum en zal onthullen hoe de briljante ontwerper werd geïnspireerd door de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw, zoals Matisse, Picasso en Mondriaan zelf. De 6 betrokken musea zijn: het Centre Pompidou, het Musée d’Art Moderne de Paris, het Musée du Louvre, het Musée d'Orsay, het Musée Picasso en het Musée Yves Saint Laurent. "Saint Laurent was erg geïnspireerd door kunst en dit toont de verbanden en dialoog tussen zijn werk en museale tentoonstellingen.

We wilden de kleding niet in één kamer plaatsen, we wilden ze daar tussen de vaste collecties. Op deze manier zullen bezoekers die collecties herontdekken en tegelijkertijd een eerbetoon brengen aan Yves Saint Laurent. Het is als een culturele archipel, 'voegde Mekoua eraan toe. Yves Saint Laurent richtte zijn modehuis op toen hij nog maar 26 jaar oud was en hij deed het samen met Pierre Bergé, ondernemer en compagnon van de ontwerper. Toen hij slechts 9 jaar eerder in Parijs aankwam, viel hij meteen op dankzij zijn unieke en nieuwe ontwerpen.

"Ik geloof dat het werk van een couturier erg lijkt op dat van een kunstenaar. Ik heb eigenlijk altijd inspiratie gevonden in het werk van hedendaagse schilders: Picasso, Matisse, Mondriaan. Altijd beïnvloed door de schilderkunst, heb ik mijn collectie van juli 1966 te danken aan Amerikaanse schilders zoals Wesselman, Roy Lichtenstein. Al mijn kleren werden verlicht door landschappen, manen en zonlicht. Hoe kon ik weerstand bieden aan de pop-art die de uitdrukking was van mijn jeugd", zo legde Saint Laurent zelf zijn intrinsieke relatie met kunst uit. Elk museum zal de ervaring differentiëren en verschillende aspecten van het werk van de Franse couturier presenteren.

Enkele van zijn meest iconische kledingstukken zullen worden tentoongesteld in het Louvre, in het Musée d'Art Moderne de ontwerpen die herinneren aan de kleuren van de kunstenaars Pierre Bonnard en Raoul Dufy, in het Musée d'Orsay enkele van de avondjurken die hij voor de Bal Proust zal worden tentoongesteld ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de schrijver - zoals die gedragen door baron Guy de Rothschild en Jane Birkin - voor in totaal 50 creaties en meer dan 300 ontwerpen.

In het Yves Saint Laurent-museum worden bezoekers begeleid doorheen het creatieve proces van de ontwerper, van de schets op papier tot het afgewerkte kledingstuk. De shows zijn beschikbaar om te bezoeken van 29 januari tot en met 15 mei 2022


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...