In gesprek met Hein Dames van Shangri-La Groep MEIA

Hein Dames is de vicepresident Human Resources (HR) bij Shangri-La Group voor het Midden-Oosten, Europa, India en Afrika (MEIA). Met een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van human resources en gastvrijheid, heeft Dames een cruciale rol binnen de organisatie. Hij speelt een sleutelrol bij het bevorderen van de bedrijfscultuur, het aanwerven van nieuw talent en het zorgen voor de ontwikkeling en het welzijn van medewerkers. In een exclusief interview geeft hij inzicht in zijn werkwijze, de uitdagingen en kansen binnen de sector en de toekomstige strategieën van Shangri-La Group MEIA.

Dames heeft een uitgebreide ervaring die zich uitstrekt over meerdere continenten en vooraanstaande hotelmerken. Zijn loopbaan begon in de keuken, maar door zijn drive en passie voor de hotelbranche heeft hij zich snel opgewerkt tot leidinggevende posities. Deze hands-on ervaring heeft hem een goed begrip gegeven van de operationele aspecten van de hotelindustrie en hierdoor kan hij HR-principes effectiever integreren binnen de organisatie.

Bij Shangri-La Group MEIA benadrukt Dames de noodzaak om een band te creëren tussen de bedrijfswaarden en de persoonlijke waarden van werknemers. Dit is fundamenteel voor het opbouwen van een sterk team en het leveren van uitmuntende gastervaringen. Dames streeft ernaar om een omgeving te creëren waarin elke medewerker zich gewaardeerd voelt, wat leidt tot betrokkenheid, creativiteit en innovatie. Volgens hem is het essentieel dat medewerkers begrijpen hoe hun individuele rol bijdraagt ​​aan het grotere doel van het bedrijf.

Een van de belangrijkste uitdagingen in de huidige hospitality-industrie is het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel. Om dit aan te pakken, focust Dames op het ontwikkelen van sterke leiderschapsprogramma'sen het creëren van duidelijke carrièrepaden voor medewerkers. Door te investeren in hun ontwikkeling wil hij niet alleen het personeelsverloop verminderen, maar ook interne promoties stimuleren, waardoor de continuïteit en kennis binnen de organisatie behouden blijven.

Dames erkent dat diversiteit en inclusiviteit essentiële componenten zijn binnen Shangri-La Group MEIA. Hij onderstreept dat een divers personeelsbestand innovatie en creatieve probleemoplossing aanmoedigt, wat direct bijdraagt aan de unieke gastervaring die Shangri-La biedt. Het bedrijf streeft ernaar om een afspiegeling te zijn van de diverse klantenkring die het bedient en past daarom inclusieve wervingsstrategieën toe en promoot culturele bewustwording.

De HR-strategie van Shangri-La Group MEIA is ook sterk gericht op technologie en digitalisering. Dames is van mening dat technologische ontwikkelingen HR-processen kunnen stroomlijnen en efficiënter kunnen maken. Hij is betrokken bij het ontwikkelen van digitale tools die de medewerkerservaring verbeteren, variërend van trainingsprogramma'stot performance management systemen. Dit digitaal gedreven HR-beleid is vooral relevant gezien de snelle veranderingen in de werkplekcultuur en het toenemende belang van flexibiliteit en remote werken.

Ondanks de invloed van technologie blijft persoonlijk contact cruciaal voor de Shangri-La ervaring. Dames benadrukt dat de kern van gastvrijheid draait om mensen en de interactie tussen gasten en medewerkers. Het doel is om de perfecte balans te vinden tussen het gebruik van technologie ter ondersteuning van operationele efficiëntie en het handhaven van een persoonlijke benadering in de service naar gasten.

Inzicht in lokale markten is een ander belangrijk aspect van het werk van Dames. Hij begrijpt dat elk land en elke regio zijn eigen culturele nuances en zakelijke praktijken heeft. Daarom worden HR-beleid en praktijken aangepast aan de lokale context, terwijl internationale standaarden gehandhaafd blijven. Dit vereist een flexibele benadering en openheid voor verschillende perspectieven en ideeën, wat weer leidt tot innovatieve oplossingen en een sterke bedrijfscultuur.

Als het gaat om de toekomst, is Dames optimistisch over de groeimogelijkheden voor Shangri-La Group MEIA, ondanks de uitdagingen die de pandemie voor de industrie heeft meegebracht. Hij ziet potentieel voor uitbreiding in nieuwe markten en het versterken van de aanwezigheid van het merk in bestaande regio s. Hij is vastbesloten om de principes van gastvrijheid, zorg en respect, die zo diep geworteld zijn in de cultuur van Shangri-La, verder uit te dragen en te verankeren binnen alle lagen van de organisatie.

Aan het einde van het interview benadrukt Dames het belang van voortdurende aanpassing en innovatie. Hij gelooft dat het luisteren naar en anticiperen op de behoeften van zowel gasten als medewerkers de sleutel is tot het succes van Shangri-La Group MEIA. Hij is er vast van overtuigd dat, door consistent te investeren in mensen en processen, het mogelijk is om een gastvrijheidservaring te leveren die echt het verschil maakt.

De Shangri-La Group MEIA staat bekend om haar exceptionele service en aandacht voor detail. Dit reputatie is mede opgebouwd dankzij de inzet van leiders zoals Hein Dames, die een visie hebben ontwikkeld die niet alleen de huidige maar ook toekomstige generaties medewerkers en gasten zal beïnvloeden. Met zijn begrip van de dynamiek binnen de wereld van human resources en gastvrijheid, zorgt Dames voor een omgeving waarin iedereen die met het merk in aanraking komt, zich speciaal voelt.

De gastvrijheidsindustrie is er een van constante evolutie, en de COVID-19 pandemie heeft deze branche gedwongen om nog sneller te innoveren en zich aan te passen. Veiligheidsprotocollen, sociale afstand en veranderende gastvoorkeuren hebben hotels over de hele wereld gepusht om nieuwe manieren van werken en het aanbieden van services te verkennen. Shangri-La Group MEIA heeft onder leiding van Dames en zijn team snel gereageerd op deze veranderingen door nieuwe initiatieven te implementeren die tegemoetkomen aan de veranderende behoeften.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Vanessa Kirby is de nieuwe Cartier Panthère In de kijker

Het prestigieuze Huis van Cartier heeft al decennialang een onmiskenbaar symbool in zijn collectie: de panter. Al sinds 1948, toen Louis Cartier zi...