Damso - de opkomst van een controversiële wereldster in hiphop

Damso, geboren als William Kalubi op 10 mei 1992 in Kinshasa, Democratische Republiek Congo, is een naam die synoniem is geworden met de hedendaagse hiphopscene, niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten. Zijn reis van Kinshasa naar Brussel op negenjarige leeftijd markeerde het begin van een levensverhaal dat even complex als fascinerend is.

Als kind worstelde Damso om zijn plaats te vinden in de wereld. Deze worstelingen vormden de basis voor zijn latere muzikale expressie. Hij begon met het maken van zijn eerste beats in een periode van zijn leven die werd gekenmerkt door persoonlijk verlies - de zelfmoord van zijn toenmalige vriendinnetje. Deze tragische gebeurtenis heeft een diepe indruk op hem achtergelaten en is een terugkerend thema in zijn teksten.

Ondanks de uitdagingen die hij tegenkwam, had Damso van jongs af aan een duidelijk doel voor ogen: artiest worden. Zijn twee oudere broers, fervente hiphopliefhebbers, waren zijn grootste critici en inspiratiebronnen. Ze leerden hem dat volharding de sleutel is en dat opgeven geen optie is. Deze lessen hebben Damso gevormd tot de artiest die hij vandaag is, iemand die zichzelf tot het uiterste durft te drijven.

Damso'scarrière nam een hoge vlucht toen hij de kans kreeg om samen te werken met de Franse superster Booba. Deze samenwerking opende de deuren naar een breder publiek, vooral in Frankrijk, en Damso werd al snel een wereldster. Zijn albums 'Batterie faible' (2016) en 'Ipséité' (2017) behaalden dubbel platina en zijn singles 'Θ. Macarena' en 'E. Signaler' werden miljoenen keren gestreamd. Zijn muziek werd zelfs door verschillende Rode Duivels omarmd.

Ondanks zijn succes is Damso een controversiële figuur gebleven, vooral vanwege de expliciete en vaak vrouwonvriendelijke teksten in zijn nummers. Zijn teksten, die vaak worden gezien als respectloos en vrouwonvriendelijk, hebben tot veel discussie geleid. Dit leidde tot een openbare terugslag in 2018 toen de Vrouwenraad druk uitoefende op de voetbalbond en de sponsors om Damso niet langer het WK-lied te laten zingen. Uiteindelijk werd het WK-lied van Damso niet uitgebracht.

Ondanks de controverse blijft Damso een invloedrijke figuur in de muziekindustrie. In 2022 won hij voor de vierde keer de Ultratop Streaming Award, een prijs die de meest gestreamde artiest in België bekroont. Zijn muziek werd dat jaar in België 47,3 miljoen keer gestreamd. Sinds zijn deal met het label Universal Music heeft hij in België al 273,7 miljoen streams behaald.

Damso'sinvloed strekt zich ook uit tot andere artiesten. Hij heeft bijvoorbeeld Angèle, bekend van 'La loi de Murphy' en 'Je veux tes yeux', naar voren geschoven als zijn voorprogramma. Dit toont aan dat ondanks de controverses rond zijn teksten, Damso een belangrijke rol speelt in de muziekindustrie en een platform biedt aan opkomende artiesten.

Het leven en de carrière van Damso zijn een getuigenis van de complexiteit van de menselijke ervaring. Zijn muziek, hoewel vaak controversieel, biedt een diepgaand inzicht in zijn persoonlijke worstelingen en triomfen. Ondanks de kritiek blijft hij een belangrijke stem in de hedendaagse muziekwereld en een artiest die niet bang is om zijn waarheid te spreken.

In 2019 richtte Damso de organisatie 'Vie sur nous' op om hulp te bieden in zijn geboorteland. Dit toont aan dat ondanks zijn succes en de controverses die hem omringen, Damso nog steeds diep verbonden is met zijn wortels en zich inzet voor het verbeteren van de levensomstandigheden in zijn geboorteland.

Damso'smuziek is niet alleen een uitlaatklep voor zijn eigen gevoelens en ervaringen, maar ook een middel om licht te werpen op bredere sociale en culturele kwesties. Hij is niet bang om controversiële onderwerpen aan te snijden en zijn teksten zijn vaak een reflectie van de harde realiteiten van het leven in zowel Kinshasa als Brussel.

Ondanks de controverse en kritiek blijft Damso een van de meest invloedrijke en populaire artiesten in de hedendaagse muziekwereld. Zijn vermogen om authentieke en diepgaande muziek te creëren die resoneert bij een breed publiek, heeft hem tot een blijvende kracht in de muziekindustrie gemaakt. Met zijn unieke stijl en ongeëvenaarde talent blijft Damso de grenzen van de hiphopmuziek verleggen.

Damso'smeest bekende nummers

  • 'Θ. Macarena' - Dit nummer, afkomstig van zijn tweede album 'Ipséité', is een van Damso'sgrootste hits. Het is een donker, melodisch nummer waarin Damso zijn worstelingen en ervaringen in het leven bespreekt.

  • 'E. Signaler' - Dit nummer is een emotioneel beladen track waarin Damso zijn gevoelens van vervreemding en isolatie uitdrukt. Het is een van zijn meest persoonlijke en introspectieve nummers.

  • 'A. Nwaar Is The New Black' - Dit nummer, de openingstrack van 'Ipséité', is een krachtige introductie tot het album. Het toont Damso'sunieke stijl en lyrische vaardigheid.

  • 'M. J Respect R' - Dit nummer van zijn debuutalbum 'Batterie Faible' is een eerbetoon aan de vrouwen in zijn leven. Ondanks de vaak controversiële aard van zijn teksten, toont dit nummer een meer respectvolle en waarderende kant van Damso.

  • 'Q. Quotidien' - Dit nummer van zijn album 'QALF' is een reflectie op het dagelijks leven en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • '911' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een emotioneel beladen nummer waarin Damso zijn worstelingen met mentale gezondheid en depressie bespreekt.

  • 'Amnésie' - Dit nummer van zijn debuutalbum 'Batterie Faible' is een diepgaande reflectie op verlies en vergetelheid. Het is een van Damso'smeest emotionele en hartverscheurende nummers.

  • 'Smeels' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een krachtige track waarin Damso zijn frustraties en woede over de onrechtvaardigheden in de wereld uitdrukt.

  • 'Baltringue' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een harde, ongefilterde weergave van Damso'skijk op de wereld en de mensen om hem heen.

  • 'Vie' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een viering van het leven, ondanks de uitdagingen en worstelingen die het met zich meebrengt. Het is een van Damso'smeest optimistische en hoopvolle nummers.

  • 'D. N. A' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een diepgaande reflectie op zijn identiteit en afkomst. Het is een van Damso'smeest introspectieve nummers, waarin hij de invloed van zijn Congolese roots op zijn leven en muziek onderzoekt.

  • 'Fais ça bien' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een krachtige track waarin Damso zijn vastberadenheid en ambitie uitdrukt. Het is een van zijn meest motiverende nummers, waarin hij zijn luisteraars aanspoort om hun doelen na te streven.

  • 'Mosaique solitaire' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een donker en introspectief nummer waarin Damso zijn gevoelens van eenzaamheid en isolatie uitdrukt.

  • 'Julien' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een emotioneel beladen nummer waarin Damso zijn worstelingen met relaties en liefde bespreekt.

  • '60 années' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een reflectie op het verstrijken van de tijd en de onvermijdelijkheid van veroudering. Het is een van Damso'smeest filosofische nummers, waarin hij de vergankelijkheid van het leven onderzoekt.

  • 'Z. Kietu' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een krachtige track waarin Damso zijn frustraties en woede over de onrechtvaardigheden in de wereld uitdrukt.

  • 'Exutoire' - Dit nummer, afkomstig van zijn debuutalbum 'Batterie Faible', is een diepgaande reflectie op zijn worstelingen en ervaringen. Het is een van Damso'smeest persoonlijke en introspectieve nummers.

  • 'Lové' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een eerbetoon aan de liefde en de complexiteit ervan. Het is een van Damso'smeest romantische en gevoelige nummers.

  • 'Tricheur' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een reflectie op bedrog en ontrouw. Het is een van Damso'smeest provocerende en controversiële nummers.

  • 'Perplexe' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een diepgaande reflectie op verwarring en onzekerheid. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • 'Humains' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een diepgaande reflectie op de menselijke natuur en de complexiteit van menselijke relaties. Het is een van Damso'smeest filosofische en introspectieve nummers.

  • 'Feu de bois' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een melancholisch nummer waarin Damso zijn gevoelens van verlies en verdriet uitdrukt. Het is een van zijn meest emotionele nummers.

  • 'Silence' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een krachtige track waarin Damso de kracht en het belang van stilte in het leven onderzoekt. Het is een van zijn meest introspectieve nummers.

  • 'Une âme pour deux' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een romantisch nummer waarin Damso de complexiteit van liefde en relaties onderzoekt. Het is een van zijn meest gevoelige en romantische nummers.

  • 'Kin la belle' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een eerbetoon aan zijn geboortestad Kinshasa. Het is een van Damso'smeest persoonlijke nummers, waarin hij zijn liefde en nostalgie voor zijn geboortestad uitdrukt.

  • 'Rose martel' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een diepgaande reflectie op de vergankelijkheid van het leven. Het is een van Damso'smeest filosofische en introspectieve nummers.

  • 'Tard la night' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Batterie Faible', is een donker en introspectief nummer waarin Damso zijn gevoelens van eenzaamheid en isolatie uitdrukt.

  • 'Fais moi une vie' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een emotioneel beladen nummer waarin Damso zijn verlangen naar een beter leven uitdrukt. Het is een van zijn meest persoonlijke en emotionele nummers.

  • 'God bless' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een krachtige track waarin Damso zijn worstelingen en triomfen in het leven bespreekt. Het is een van zijn meest motiverende en inspirerende nummers.

  • 'Coeur en miettes' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een diepgaande reflectie op hartzeer en verlies. Het is een van Damso'smeest emotionele en hartverscheurende nummers.

  • 'Debrouillard' - Dit nummer, afkomstig van zijn debuutalbum 'Batterie Faible', is een krachtige track waarin Damso zijn vastberadenheid en overlevingsinstinct uitdrukt. Het is een van zijn meest motiverende nummers, waarin hij zijn luisteraars aanspoort om hun uitdagingen het hoofd te bieden.

  • 'Autotune' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een reflectie op de muziekindustrie en de invloed van technologie op muziek. Het is een van Damso'smeest kritische en provocerende nummers.

  • 'Dix leur' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een krachtige track waarin Damso zijn frustraties en woede over de onrechtvaardigheden in de wereld uitdrukt.

  • 'Même issue' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een diepgaande reflectie op het lot en de onvermijdelijkheid van de dood. Het is een van Damso'smeest filosofische en introspectieve nummers.

  • 'Poisson d'avril' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een reflectie op bedrog en verraad. Het is een van Damso'smeest provocerende en controversiële nummers.

  • 'J'ai dit non' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Batterie Faible', is een krachtige track waarin Damso zijn onafhankelijkheid en zelfbeschikking uitdrukt. Het is een van zijn meest motiverende en inspirerende nummers.

  • 'NMI' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een reflectie op zijn identiteit en zelfbeeld. Het is een van Damso'smeest introspectieve en persoonlijke nummers.

  • 'N. J Respect R' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een eerbetoon aan de vrouwen in zijn leven. Ondanks de vaak controversiële aard van zijn teksten, toont dit nummer een meer respectvolle en waarderende kant van Damso.

  • 'Salle d'attente' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een reflectie op het verstrijken van de tijd en de onvermijdelijkheid van veroudering. Het is een van Damso'smeest filosofische en introspectieve nummers.

  • 'Introduction (Damso / Lithopédion)' - Dit nummer, de openingstrack van 'Lithopédion', is een krachtige introductie tot het album. Het toont Damso'sunieke stijl en lyrische vaardigheid.

  • 'BXL ZOO' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een eerbetoon aan Brussel, de stad waar hij opgroeide. Het is een van Damso'smeest persoonlijke nummers, waarin hij zijn liefde en waardering voor zijn adoptiestad uitdrukt.

  • 'Sentimental' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een diepgaande reflectie op liefde en relaties. Het is een van Damso'smeest gevoelige en romantische nummers.

  • '911' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een emotioneel beladen nummer waarin Damso zijn worstelingen met mentale gezondheid en depressie bespreekt.

  • 'THEVIE RADIO' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een reflectie op de media en hun invloed op de samenleving. Het is een van Damso'smeest kritische en provocerende nummers.

  • 'L'ennemi' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een diepgaande reflectie op vijandigheid en conflict. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • 'VANTABLACK' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een donker en introspectief nummer waarin Damso zijn gevoelens van eenzaamheid en isolatie uitdrukt.

  • 'Morose' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een reflectie op verdriet en depressie. Het is een van Damso'smeest emotionele en hartverscheurende nummers.

  • 'Futur' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een reflectie op de toekomst en de onzekerheid die het met zich meebrengt. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • 'TieksVie' - Dit nummer, afkomstig van zijn debuutalbum 'Batterie Faible', is een krachtige track waarin Damso zijn vastberadenheid en overlevingsinstinct uitdrukt.

  • 'San' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een reflectie op zijn identiteit en zelfbeeld. Het is een van Damso'smeest introspectieve en persoonlijke nummers.

  • 'A. Nwaar Is The New Black' - Dit nummer, de openingstrack van 'Ipséité', is een krachtige introductie tot het album. Het toont Damso'sunieke stijl en lyrische vaardigheid.

  • 'B. #QuedusaalVie' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een reflectie op het leven en de uitdagingen die het met zich meebrengt. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • 'C. Mosaïque Solitaire' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een diepgaande reflectie op eenzaamheid en isolatie. Het is een van Damso'smeest persoonlijke en introspectieve nummers.

  • 'D. Diego Armando' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een eerbetoon aan de legendarische voetballer Diego Maradona. Het is een van Damso'smeest gepassioneerde en emotionele nummers.

  • 'E. N. J Respect R' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een eerbetoon aan de vrouwen in zijn leven. Ondanks de vaak controversiële aard van zijn teksten, toont dit nummer een meer respectvolle en waarderende kant van Damso.

  • 'F. Gova' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een reflectie op zijn jeugd en de uitdagingen die hij heeft moeten overwinnen. Het is een van Damso'smeest persoonlijke en introspectieve nummers.

  • 'G. Mosaïque Solitaire' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een diepgaande reflectie op eenzaamheid en isolatie. Het is een van Damso'smeest persoonlijke en introspectieve nummers.

  • 'H. Smeels' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een krachtige track waarin Damso zijn frustraties en woede over de onrechtvaardigheden in de wereld uitdrukt.

  • 'I. Ipséité' - Dit nummer, de titeltrack van zijn album 'Ipséité', is een reflectie op zijn identiteit en zelfbeeld. Het is een van Damso'smeest introspectieve en persoonlijke nummers.

  • 'J. Respect R' - Dit nummer, afkomstig van zijn debuutalbum 'Batterie Faible', is een eerbetoon aan de vrouwen in zijn leven. Ondanks de vaak controversiële aard van zijn teksten, toont dit nummer een meer respectvolle en waarderende kant van Damso.

  • 'K. Kin la belle' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een eerbetoon aan zijn geboortestad Kinshasa. Het is een van Damso'smeest persoonlijke nummers, waarin hij zijn liefde en nostalgie voor zijn geboortestad uitdrukt.

  • 'L. Lithopédion' - Dit nummer, de titeltrack van zijn album 'Lithopédion', is een reflectie op zijn leven en de uitdagingen die hij heeft moeten overwinnen. Het is een van Damso'smeest introspectieve en persoonlijke nummers.

  • 'M. Macarena' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Ipséité', is een van Damso'sgrootste hits. Het is een donker, melodisch nummer waarin Damso zijn worstelingen en ervaringen in het leven bespreekt.

  • 'N. Noir meilleur' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een krachtige track waarin Damso zijn ervaringen als zwarte man in de hedendaagse samenleving bespreekt. Het is een van zijn meest provocerende en controversiële nummers.

  • 'O. Œveillé' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een reflectie op bewustzijn en zelfbewustzijn. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • 'P. Perplexe' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een diepgaande reflectie op verwarring en onzekerheid. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • 'Q. Quotidien' - Dit nummer van zijn album 'QALF' is een reflectie op het dagelijks leven en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Het is een van Damso'smeest introspectieve en filosofische nummers.

  • 'R. Rose martel' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF Infinity', is een diepgaande reflectie op de vergankelijkheid van het leven. Het is een van Damso'smeest filosofische en introspectieve nummers.

  • 'S. Smog' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'Lithopédion', is een reflectie op vervuiling en de impact ervan op de wereld. Het is een van Damso'smeest kritische en provocerende nummers.

  • 'T. Thillot' - Dit nummer, afkomstig van zijn album 'QALF', is een reflectie op zijn jeugd en de uitdagingen die hij heeft moeten overwinnen. Het is een van Damso'smeest persoonlijke en introspectieve nummers.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...