Jay-Z - het verhaal achter zijn tien Multi-Platinum albums

Jay-Z, een icoon in de hiphopwereld, bereikte een historische mijlpaal door de eerste zwarte artiest te worden die tien multi-platina albums op zijn naam heeft staan. Deze fenomenale rapper, entrepreneur en producent bevindt zich nu in het exclusieve gezelschap van artiesten die meer dan tien albums hebben uitgebracht, elk met meer dan een miljoen wereldwijde verkopen.

Zijn discografie omvat alle albums die hij publiceerde onder zijn eigen platenlabel Roc-A-Fella Records, evenals diverse verzamelalbums. Zeven van deze albums behaalden een platina status in de Verenigde Staten, waaronder Vol. 2… Hard Knock Life (1998), Vol. 3…Life and Times of S. Carter (1999), The Dynasty: Roc La Familia (2000), The Blueprint (2001), The Black Album (2003), Kingdom Come (2006) en American Gangster (2007).

Ook de compilatiealbums Met Inbegrip Van (2002) en Unplugged (2001) behoren tot de lijst, naast The Blueprint 3 (2009) dat tweemaal platina werd in de VS.

Deze indrukwekkende prestatie onderstreept een van Jay-Z'smeest significante momenten in zijn carrière en toont zijn invloedrijke rol in het vormgeven van de hiphopcultuur.

Zijn album dat op 24 juli 2003 werd uitgebracht, wordt algemeen erkend als een van de meest invloedrijke hiphopalbums aller tijden en markeert zijn laatste release. Met nummers als '99 Problems' en 'Takeover' bekritiseerde hij de albums van collega-artiesten zoals Wu-Tang Clan en Eminem.

Jay-Z heeft talloze hits op zijn naam staan dankzij zijn albums, waaronder 'Empire State Of Mind', 'Crazy In Love', 'I Just Wanna Love U (Give It 2 Me)', 'Big Pimpin' en 'Numb/Encore'.

Zijn discografie is indrukwekkend en omvat twaalf studioalbums, vier EP s, twee compilatiealbums, twee livealbums, drie soundtracks, en meer dan 100 miljoen wereldwijd verkochte albums. Dit jaar is hij de hoogst gerangschikte rapper op de Forbes-lijst van de rijkste rappers ter wereld, met een geschat vermogen van meer dan 1 miljard euro.

Als de meest succesvolle zwarte artiest in de geschiedenis, heeft Jay-Z met zijn tien multi-platinum albums een blijvende stempel gedrukt op de muziekindustrie. Zijn baanbrekende prestaties hebben de weg vrijgemaakt voor volgende generaties hiphopartiesten om hun stempel op de muziekindustrie te drukken.

Jay-Z, wiens echte naam Shawn Corey Carter is, heeft een indrukwekkende en veelzijdige carrière, variërend van hiphopartiest tot succesvol ondernemer. Hier is een overzicht van de belangrijkste hoogtepunten van zijn carrière tot 2023:

  • Begin van zijn muzikale carrière (jaren 90): Jay-Z richtte in 1995 samen met Damon Dash en Kareem Burke zijn eigen platenlabel, Roc-A-Fella Records, op. In 1996 bracht hij zijn debuutalbum 'Reasonable Doubt' uit, dat positieve kritieken ontving en wordt beschouwd als een klassieker in de hiphop.

  • Commercieel succes (eind jaren 90 - begin 2000): Met het uitbrengen van albums als 'Vol. 2... Hard Knock Life' (1998), 'Vol. 3... Life and Times of S. Carter' (1999), en 'The Blueprint' (2001), vestigde Jay-Z zich als een van de meest invloedrijke en succesvolle hiphopartiesten van zijn generatie. Deze albums hebben allemaal platina status bereikt.

  • Tijdelijke pensionering (2003): Na het uitbrengen van 'The Black Album' in 2003, kondigde Jay-Z aan dat hij met pensioen zou gaan als hiphopartiest. Dit album bevatte hits zoals '99 Problems' en 'Dirt off Your Shoulder' en werd zeer goed ontvangen door critici en fans.

  • Terugkeer uit pensioen (2006): Jay-Z kwam terug uit zijn pensioen met het album 'Kingdom Come'. Sindsdien heeft hij regelmatig nieuwe muziek uitgebracht, waaronder 'American Gangster' (2007), 'The Blueprint 3' (2009), 'Magna Carta Holy Grail' (2013), en '4:44' (2017).

  • Ondernemerschap en andere ondernemingen: Naast zijn muzikale carrière heeft Jay-Z verschillende succesvolle zakelijke ondernemingen opgezet. Dit omvat de kledinglijn Rocawear, de luxe champagne merk Armand de Brignac, en de muziekstreamingdienst Tidal. In 2023 stond hij bovenaan de Forbes-lijst van de rijkste rappers ter wereld met een geschat vermogen van meer dan 1 miljard euro.

  • Culturele impact: Jay-Z'sinvloed strekt zich verder uit dan alleen muziek. Hij heeft bijgedragen aan maatschappelijke discussies door zijn muziek, ondernemerschap en filantropie. Zijn succes als zwarte artiest en ondernemer heeft de weg vrijgemaakt voor vele anderen in de industrie.

  • Erkenning en prijzen: Jay-Z heeft talloze prijzen gewonnen in zijn carrière, waaronder 23 Grammy Awards (tot 2023). Hij werd ook de eerste hiphopartiest die werd opgenomen in de Songwriters Hall of Fame in 2017.

  • Samenwerkingen met andere artiesten: Jay-Z heeft in zijn carrière samengewerkt met vele andere vooraanstaande artiesten, waaronder Kanye West, Rihanna, Justin Timberlake en zijn eigen vrouw, Beyoncé. Deze samenwerkingen hebben geresulteerd in enkele van zijn grootste hits, waaronder 'Umbrella', 'Suit & Tie', 'Crazy in Love', en 'Empire State of Mind'.

  • Sportmanagement: In 2013 richtte Jay-Z Roc Nation Sports op, een sportmanagementdivisie van zijn entertainmentbedrijf Roc Nation. Het bedrijf vertegenwoordigt professionele sporters in verschillende sporten, waaronder basketbal, honkbal en American football.

  • Sociale en politieke activisme: Jay-Z is betrokken geweest bij verschillende sociale en politieke kwesties. Hij heeft campagne gevoerd voor Barack Obama in 2008 en 2012, en is een openbare voorstander van de Black Lives Matter-beweging.

  • Film en televisie: Jay-Z heeft ook een bijdrage geleverd aan film en televisie. Hij was een uitvoerend producent van de films 'The Great Gatsby' (2013) en 'Annie' (2014), en hij produceerde de documentaireserie 'Time: The Kalief Browder Story' (2017).

  • Erkenning als songwriter: In 2017 werd Jay-Z de eerste rapper die werd ingewijd in de Songwriters Hall of Fame, een erkenning voor zijn bijdrage aan de muziek als songwriter.

  • Platina albums: In de loop van zijn carrière heeft Jay-Z tien multi-platinum albums uitgebracht, waardoor hij de eerste zwarte artiest werd die deze prestatie bereikte. Deze albums hebben de weg vrijgemaakt voor nieuwe generaties van hiphopartiesten.

  • Mijlpaal in de muziekindustrie: Met zijn ongeëvenaarde succes in de muziekindustrie, bereikte Jay-Z in 2023 een ongekende mijlpaal door bovenaan de Forbes-lijst van de rijkste rappers ter wereld te staan, met een geschat vermogen van meer dan 1 miljard euro.

Hieronder volgt een overzicht van Jay-Z'smeest bekende en invloedrijke muziekalbums tot 2023, met een korte beschrijving van elk:

  • Reasonable Doubt (1996): Dit is Jay-Z'sdebuutalbum dat de toon zette voor zijn carrière. Het album bevat enkele van zijn meest gerespecteerde nummers, zoals 'Dead Presidents' en 'Can't Knock the Hustle'.

  • Vol. 2... Hard Knock Life (1998): Dit album bracht Jay-Z'seerste grote commerciële succes, met het titelnummer 'Hard Knock Life (Ghetto Anthem)' dat uitgroeide tot een van zijn grootste hits.

  • Vol. 3... Life and Times of S. Carter (1999): Dit album werd ook platina en bevatte hits zoals 'Big Pimpin'' en 'Do It Again (Put Ya Hands Up)'.

  • The Blueprint (2001): Een van de meest invloedrijke rapalbums aller tijden, 'The Blueprint' bevat tracks zoals 'Izzo (H.O.V.A.)' en 'Girls, Girls, Girls'.

  • The Black Album (2003): Aangekondigd als Jay-Z'safscheidsalbum, het bevat hits zoals '99 Problems' en 'Dirt Off Your Shoulder'. Het is algemeen erkend als een klassieker in de hiphop.

  • Kingdom Come (2006): Dit album markeerde Jay-Z'sterugkeer uit zijn korte pensioen en bevat hits zoals 'Show Me What You Got'.

  • American Gangster (2007): Geïnspireerd door de film met dezelfde naam, wordt dit album beschouwd als een 'conceptalbum' en bevat nummers zoals 'Roc Boys (And the Winner Is)...'.

  • The Blueprint 3 (2009): Het derde deel van de Blueprint-serie bevatte de hit 'Empire State of Mind', een duet met Alicia Keys, dat een van Jay-Z'sgrootste hits werd.

  • Watch the Throne (2011): Dit is een gezamenlijk album met Kanye West en bevat enkele grote hits, waaronder 'Otis' en 'Niggas in Paris'.

  • Magna Carta Holy Grail (2013): Dit album werd uitgebracht in samenwerking met Samsung en bevat hits zoals 'Holy Grail', met Justin Timberlake.

  • 4:44 (2017): Dit zeer persoonlijke album bevat tracks zoals 'The Story of O.J.' en '4:44' waarin hij zijn excuses aanbiedt aan zijn vrouw Beyoncé voor zijn ontrouw.

  • Everything Is Love (2018): Dit is een gezamenlijk album met zijn vrouw Beyoncé, onder de naam The Carters. Het album wordt gezien als een viering van hun relatie en bevat nummers zoals 'APESH*T' en 'BOSS'.

  • The Lion King: The Gift (2019): Jay-Z is te horen op dit album dat geassocieerd is met de live-action remake van The Lion King. Het album, dat voornamelijk geproduceerd en gecureerd is door Beyoncé, bevat de track 'MOOD 4 EVA' waar Jay-Z op is te horen.

  • Legacy Releases (2001-2018): Naast deze studioalbums heeft Jay-Z ook verschillende compilatiealbums, live albums, mixtapes, extended plays, en soundtrack albums uitgebracht. Voorbeelden hiervan zijn 'Jay-Z: Unplugged' (2001), 'The Hits Collection, Vol. 1' (2010), en 'Collaborative Projects' zoals 'The Best of Both Worlds' en 'Unfinished Business' met R. Kelly (2002, 2004).

  • Numerous singles: Jay-Z heeft talloze singles uitgebracht die een grote impact hebben gehad op de muziekindustrie. Enkele van zijn bekendste nummers zijn 'Hard Knock Life (Ghetto Anthem)', '99 Problems', 'Big Pimpin'', 'Izzo (H.O.V.A.)', 'Empire State of Mind', en 'Crazy in Love', zijn samenwerking met Beyoncé.

Elk van deze werken heeft een specifieke rol gespeeld in de vorming van Jay-Z'scarrière, en heeft bijgedragen aan zijn reputatie als een van de meest invloedrijke figuren in de muziekwereld. Zijn muziek heeft niet alleen zijn eigen carrière gevormd, maar ook de richting van de hiphop- en popcultuur in het algemeen.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...