Sultan kocht 10 Aston Martin One-77 voor zijn autocollectie

Er gaat een zachte rimpeling door de wereld van de luxeauto's als Hassanal Bolkiah, de Sultan van Brunei, opnieuw een ongekende toevoeging doet aan zijn toch al indrukwekkende autocollectie. Het betreft niet zomaar een uitbreiding; de sultan heeft zichzelf overtroffen door tien exemplaren van de Aston Martin One-77 aan te schaffen, een buitengewone supercar waarvan er slechts 77 gemaakt zijn. Dit is een auto die het toppunt van exclusiviteit belichaamt, zowel qua productieaantal als qua prijs.

Deze kostbare wagens vinden hun rustplaats ver weg van publieke blikken, in een van de speciaal omgebouwde vliegtuighangars van de sultan, waar ze veilig zijn voor externe invloeden en nieuwsgierige ogen. Deze hangars herbergen een collectie die iedere autominnende ziel zou doen watertanden: ongeveer 7.000 voertuigen, variërend van zeldzame klassiekers, exotische sportwagens tot one-of-a-kind conceptauto's, met een gezamenlijke waarde die de miljard euro overstijgt.

Hassanal Bolkiah’s interesse in auto's gaat verder dan een gewone verzameling; het is een vertoning van technische wonderen en designhoogstandjes. In deze collectie treffen we onder andere twee Ferrari Mythos conceptauto's aan, parels van innovatief design die de massaproductie nooit hebben bereikt. Ook vinden we een unieke Mercedes CLKGTR, waarvan het stuur speciaal voor de sultan aan de rechterkant is geplaatst, en de Koenigsegg Agera CC GT, een hyperexclusieve machine waarvan er maar één op de wereld rondrijdt.

Maar wat beweegt een man om niet één, maar tien Aston Martin One-77'ste bezitten? Het is de pure passie voor autorijden en het meesterschap dat spreekt uit elke vezel van de One-77. Aangedreven door een 7,3-liter V12-motor die een verbluffende 750 pk op de weg brengt, staat deze auto garant voor snelheid en kracht. Hij schiet van 0 naar 100 km/u in slechts 3,5 seconden en klokt een topsnelheid van 355 km/u.

Toch is de One-77 meer dan alleen een krachtpatser. De combinatie van carbon en aluminium levert niet alleen een stevige en lichte constructie op, maar draagt ook bij aan de esthetiek die het hart van elke autoliefhebber sneller laat kloppen. Elk model heeft een interieur dat handgemaakt is volgens de specificaties van de koper, rijkelijk bekleed met het fijnste leer en alcantara. Dit brengt een niveau van personalisatie en luxe met zich mee die maar weinig andere auto's kunnen bieden.

Tegenover de schoonheid en het vakmanschap staan echter vragen over de bestemming van dergelijke voertuigen. Auto'szijn immers bedoeld om mee te rijden, om deel te nemen aan de dynamiek van het dagelijkse verkeer. Is het dan gerechtvaardigd om ze achter gesloten deuren te houden, buiten bereik van het grote publiek? Kunnen auto's, naast hun functionele rol, ook dienen als kunstobjecten, als een blijk van menselijke inventiviteit en suprematie van techniek?

Voor verzamelaars zoals de Sultan van Brunei ligt de waarde van auto's niet alleen in het praktische gebruik ervan, maar ook in wat ze representeren: een reflectie van persoonlijke smaak, rijkdom en misschien zelfs obsessie. Met deze aankoop van de tien Aston Martin One-77'sverzekert de sultan zich van zijn roemruchte status binnen de autogeschiedenis. Terwijl sommigen de ethiek van een dergelijke privécollectie in twijfel trekken, toont het onomstotelijk aan wat mensen kunnen bereiken wanneer zij hun vindingrijkheid en ambachtelijke vaardigheden tot aan de uiterste grenzen drijven.

Het blijft een fascinerend schouwspel, deze samenvloeiing van tecnologie, performance en ongeëvenaarde stijl, verstopt in de kluis van één van 'swerelds meest gepassioneerde autoverzamelaars. De Sultan van Brunei en zijn liefde voor de Aston Martin One-77 illustreren de tijdloze alliantie tussen mens en machine, een affaire die ondanks alle controverse blijft intrigeren en inspireren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...