Elektrische motorfietsen Empulse en Empulse R van Brammo

Elektrische motorfietsen winnen steeds meer terrein in de wereld van transport. Een van de voorlopers op dit gebied is Brammo, een Amerikaans bedrijf dat zich richt op de productie van elektrische motorfietsen. Hun modellen Empulse en Empulse R zijn hier sprekende voorbeelden van. Deze motorfietsen combineren innovatieve technologie met prestaties die de traditionele benzinegestookte motorfietsen benaderen.

De Empulse en Empulse R van Brammo staan bekend om hun indrukwekkende bereik en snelheid. Zo hebben beide modellen een actieradius van 100 mijl en kunnen ze een topsnelheid van 100 mph bereiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een krachtige 10,2 kWh lithium-ionbatterij en een permanent magneet AC-motor die 54 pk levert, gekoppeld aan een versnellingsbak met zes versnellingen.

Deze specificaties maken de Empulse modellen bijzonder geschikt voor zowel stadsritten als langere afstanden op de snelweg. De Empulse haalt een bereik van ongeveer 121 mijl in de stad en 56 mijl op de snelweg. Hoewel het volledig opladen van de batterij ongeveer 8 uur duurt, kan men ook kiezen voor een snellaadoptie die dit proces verkort tot slechts 3,5 uur.

Wat betreft de kosten: de Empulse R is geprijsd op €18.995 en de standaard Empulse op €16.995. Met de start van de productie van de Empulse R in juni 2012 was de beschikbaarheid eerst beperkt, maar in het derde kwartaal van 2012 werd de productie opgeschaald. De reguliere Empulse volgde begin 2013. Deze modellen bood Brammo aan met een competitieve prijsstelling, zeker gezien de efficiëntie van de fietsen en de directe concurrentie met andere modellen zoals de Zero S 2012.

Bij de aankoop van een van deze elektrische motorfietsen bood Brammo klanten tevens een aantrekkelijk financieringsprogramma aan. Het programma bood een financieringsperiode van vijf jaar met een jaarlijks rentepercentage van 5,99% voor klanten die daarvoor in aanmerking kwamen. Bovendien omvatte de garantie twee jaar voor de hele motorfiets en zelfs vijf jaar voor de batterijen.

Nog een extra voordeel was het Brammo Riding School-programma, waarbij nieuwe eigenaren van een Empulse of Empulse R gratis opleidingen konden bijwonen. Dit programma was ontwikkeld om rijders te helpen hun vaardigheden te verbeteren en hun vertrouwen op de weg te vergroten.

Met deze initiatieven nam Brammo een belangrijke stap in het toegankelijk maken van elektrische motorfietsen die niet alleen milieuvoordelen bieden, maar ook praktisch en betaalbaar zijn. Het is duidelijk dat Brammo met hun Empulse-lijn de interesse van veel milieubewuste consumenten heeft gewekt en hen een alternatief heeft geboden voor conventionele fossiele brandstof voertuigen.

Over het bedrijf Brammo zelf: opgericht in 2002, en gevestigd in Ashland, Oregon, had Brammo een duidelijke missie om transport te transformeren door middel van efficiënte, schone en stille elektrische voertuigen. Naast de Empulse en Empulse R, produceerde het bedrijf ook de Enertia en Engage-modellen, waarvan de laatste zelfs meedeed in de raceklasse van het FIM ePower International Championship.

Brammo hield zich niet alleen bezig met motorfietsen. Ze werkten ook aan de ontwikkeling van een modulaire elektrische aandrijflijn die kon worden ingezet voor diverse voertuigen zoals stadsauto's, lichte bedrijfsvoertuigen en ATV s. Helaas voor liefhebbers van het merk, werd Brammo in 2015 overgenomen door Polaris Industries en werd de productie van de motorfietsen gestaakt. De technologie en intellectueel eigendom van Brammo werd echter overgenomen door Polaris en vindt nu zijn weg in hun elektrische voertuigen.

De ontwikkelingen rondom elektrische voertuigen staan nooit stil, en hoewel Brammo niet meer als zelfstandige speler op de markt is, leeft hun erfenis voort door de innovaties die ze hebben teweeggebracht in de wereld van elektrische mobiliteit. Het tijdperk van elektrische motorfietsen is nog lang niet voorbij; het begint pas net op gang te komen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...