Mr. Bean unieke Aston Martin V8 Vantage Zagato auto staat te koop

De Aston Martin V8 Vantage Zagato is al een zeldzame auto op zich, maar de versie van Rowan Atkinson maakt het nog specialer. Tussen 1986 en 1990 werden er slechts 52 exemplaren van deze grand tourer gebouwd, ontworpen in Italië. De auto van Atkinson, chassisnummer 20013, was het eerste exemplaar van de productierun en werd in 1998 door de beroemde komiek overgenomen.

Atkinson besloot al snel om de auto om te bouwen naar racespecificaties voor de C2-klasse 'Mildly Modified' categorie van de Aston Martin Owners Club. Dit was echter geen gewone conversie, want het was het enige exemplaar dat deze behandeling kreeg, uitgevoerd door de klassieke auto-afdeling van het merk, Aston Martin Works.

De 5,3-liter V-8-motor van de auto werd herbouwd en opgewaardeerd met Weber Alpha-brandstofinjectie en uitlaatkoppen met keramische coating, waardoor het motorvermogen toenam tot 482 pk en 412 ft lbs koppel, wat respectievelijk 52 en 17 meer was dan het oorspronkelijke vermogen. Maar dat was niet alles wat er werd aangepast: de auto werd gestript van alle externe onderdelen, terwijl lichtgewicht panelen en Perspex zijruiten werden geïnstalleerd om het gewicht te verminderen van 3527 pond tot 3197 pond.

Andere aanpassingen omvatten een nieuwe race-specificatie ophanging en remsysteem met AP Racing-componenten. Het exterieur werd afgewerkt in Gladiator Red over een zwart interieur in fabrieksstijl en had een witte racegombal met nummer 33 op beide deuren, toen Atkinson met de auto racete.

De komiek heeft een decennium achter het stuur van zijn V8 Vantage Zagato doorgebracht, waaronder een crash in 2001 waarbij hij en de auto relatief ongedeerd uitkwamen. De auto is sindsdien gestopt met racen en werd in 2016 opnieuw aangepast om het meer wegvriendelijk te maken, volgens Dylan Miles.

De exotische autodealer geeft geen prijs voor de grand tourer, maar geïnteresseerden kunnen via de website informatie opvragen. In 2008 werd de auto verkocht voor €160.000, maar we vermoeden dat de prijs nu aanzienlijk hoger zal zijn. De Aston Martin V8 Vantage Zagato van Rowan Atkinson is een zeldzame en unieke auto, waarvan er slechts één is omgebouwd tot racespecificaties, en zal ongetwijfeld een hoog bedrag opbrengen bij verkoop.

Naast de aanpassingen aan de motor en het chassis, heeft Atkinson ook verschillende andere persoonlijke aanpassingen gedaan aan de auto. Zo heeft hij bijvoorbeeld een aangepaste geluidsinstallatie laten installeren en het interieur voorzien van speciale bekleding en aangepaste stoelen.

In de loop der jaren heeft Atkinson veel plezier beleefd aan zijn V8 Vantage Zagato, zowel op de weg als op het circuit. Hij heeft ook deelgenomen aan verschillende race-evenementen en heeft zelfs enkele podiumplaatsen behaald.

Na tien jaar achter het stuur te hebben gezeten, besloot Atkinson in 2008 om zijn geliefde auto te verkopen. De auto werd uiteindelijk verkocht voor €160.000, maar de waarde van de auto is sindsdien alleen maar gestegen. Het is nu een waardevolle en zeldzame auto die gezocht wordt door verzamelaars over de hele wereld.

De Aston Martin V8 Vantage Zagato van Rowan Atkinson is niet alleen een unieke auto, maar ook een testament van zijn passie voor auto's en racen. Het is een van de meest indrukwekkende auto's die ooit is gebouwd, en het is een symbool van klasse en stijl die tijdloos blijft. Met zijn zeldzaamheid en geschiedenis is het een waardevolle toevoeging aan elke autocollectie.

De Aston Martin V8 Vantage Zagato van Rowan Atkinson is een unieke auto die volledig is omgebouwd naar racespecificaties. Hieronder volgt een lijst van de technische en mechanische specificaties van deze bijzondere auto:

Motor:

  • 5,3-liter V-8-motor
  • Herbouwd en geüpgraded met Weber Alpha-brandstofinjectie en uitlaatkoppen met keramische coating
  • Motorvermogen: 482 pk
  • Koppel: 412 ft lbs


Chassis:

  • Extern gestript van alle onderdelen
  • Lichtgewicht panelen en Perspex zijruiten geïnstalleerd om het gewicht te verminderen
  • Gewicht: 3197 pond


Ophanging:

  • Nieuwe race-specificatie ophanging
  • AP Racing-componenten


Remsysteem:

  • Nieuwe race-specificatie remsysteem
  • AP Racing-componenten


Exterieur:

  • Kleur: Gladiator Red
  • Racegombal op beide deuren met nummer 33


Interieur:

  • Fabrieksstijl zwart interieur
  • Aangepaste stoelen en bekleding
  • Aangepaste geluidsinstallatie


Overige informatie:

  • Slechts één exemplaar omgebouwd naar racespecificaties
  • Chassisnummer 20013
  • Bouwjaar: tussen 1986 en 1990
  • Totaal aantal geproduceerde exemplaren: 52
  • De auto is in 2016 opnieuw aangepast om het meer wegvriendelijk te maken
  • Verkocht in 2008 voor €160.000


Met deze aanpassingen en specificaties is de Aston Martin V8 Vantage Zagato van Rowan Atkinson een indrukwekkende auto met een krachtige motor, lichtgewicht constructie en hoogwaardige componenten. Het is een auto die is ontworpen om snelheid en prestaties te leveren op de racebaan, maar tegelijkertijd is het een elegant en stijlvol exemplaar. Het is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende auto's die ooit zijn geproduceerd en een waardevolle aanwinst voor elke autocollectie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...