De evolutie van de Maserati Ghibli - van brandende wind tot moderne luxeauto

In het Libische Arabisch is 'Ghibli' de naam voor de brandende zuidwestelijke wind die door de Libische woestijn snijdt. In Italië is Ghibli echter ook de naam van een iconische sportwagen, ontworpen door de jonge Giorgetto Giugiaro en gebouwd door Maserati. Maserati is een Italiaans merk van sportwagens en heeft naast de Ghibli ook een terreinwagen ontwikkeld genaamd de Levante, en kruisingen tussen sportwagens en luxewagens zoals de Quattroporte en Ghibli.

Maserati werkt samen met het eveneens Italiaanse Alfa Romeo en is momenteel onderdeel van Stellantis. In het verleden produceerde Maserati enkele jaren motorfietsen, maar tegenwoordig richt het zich vooral op luxe sportwagens.

De Ghibli is door de jaren heen geëvolueerd tot een moderne luxeauto, maar de charme van de originele versies blijft bestaan. De lange motorkap en korte deklijnen, ontworpen door Giugiaro, zijn tijdloos en blijven tot de verbeelding spreken.

De Ghibli 4.9 SS uit 1970 die in januari 2022 op de veiling van Gooding & Co'sScottsdale wordt aangeboden, is een goed voorbeeld van deze tijdloze charme. De auto is in ongelooflijke staat, zowel van binnen als van buiten, met een goudkleurige buitenkant en een wit interieur. Deze unieke auto is zeker een pronkstuk voor verzamelaars en autoliefhebbers die op zoek zijn naar een stukje geschiedenis.

Maserati heeft een lange geschiedenis in de autowereld en is een van de beroemdste Italiaanse automerken ter wereld. Naast sportwagens heeft Maserati ook luxewagens en terreinwagens ontwikkeld, zoals de Quattroporte en Levante. Het bedrijf werkt ook samen met andere Italiaanse automerken, zoals Alfa Romeo, en maakt deel uit van het grote Stellantis-concern.

Een van de meest iconische modellen van Maserati is de Ghibli, die voor het eerst werd geïntroduceerd op de autosalon van Turijn in 1966. De Ghibli werd ontworpen door de jonge Giorgetto Giugiaro en was destijds een echte toermachine. De auto was uitgerust met een krachtige 4,7-liter V8-motor die via een ZF-versnellingsbak met vijf versnellingen de achterwielen aandreef.

In 1969 werd de Ghibli 4.9 SS geïntroduceerd, die werd aangedreven door een 4,9-liter V8-motor met 330 pk en 355 lb-ft koppel. Dit maakte de Ghibli 4.9 SS de snelste Maserati op dat moment, met een topsnelheid van 174 MPH. De Ghibli was niet alleen snel, maar had ook een iconisch ontwerp met een lange motorkap en korte deklijnen die tijdloos blijven.

De Ghibli blijft vandaag de dag nog steeds een geliefd model onder autoliefhebbers. Een Ghibli 4.9 SS uit 1970 wordt in ongelooflijke staat van binnen en van buiten geveild tijdens Gooding & Co'sScottsdale veiling in januari 2022. De auto heeft een gouden kleur over een wit interieur en heeft zijn charme en iconische ontwerp behouden. Geïnteresseerd in deze tijdloze schoonheid? Kom dan naar de veiling en plaats uw bod!

Ghibli 4.9 SS Copé

  • De Ghibli uit 1970 heeft een krachtige 4,9-liter V8-motor met 330 pk en 355 lb-ft koppel, waardoor een topsnelheid van 174 MPH mogelijk is. De motor wordt gekoppeld aan een ZF-versnellingsbak met vijf versnellingen die de aandrijving naar de achterwielen verzorgt.
  • De carrosserie van de Ghibli is ontworpen door de beroemde Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro en heeft een klassiek ontwerp met lange motorkap en korte deklijnen. De auto heeft een goudkleurige lak met een wit interieur.
  • De auto wordt geveild tijdens Gooding & Co'sScottsdale-veiling in januari 2022 en wordt beschreven als 'in ongelooflijke staat van binnen en van buiten'. Potentiële kopers kunnen dus een goed onderhouden en originele klassieke sportauto verwachten.
  • Het merk Maserati heeft een lange geschiedenis in de productie van sportwagens en luxe auto's, en de Ghibli is een van de bekendste modellen van het merk. De auto heeft in de loop der jaren verschillende evoluties ondergaan en heeft momenteel een moderne uitstraling.
  • Maserati werkt samen met het Italiaanse merk Alfa Romeo en maakt deel uit van Stellantis, een van de grootste autoconcerns ter wereld. Naast de Ghibli produceert Maserati ook andere sportwagens en luxe auto's, waaronder de Levante SUV en de Quattroporte, een luxe sedan.
  • De Ghibli 4.9 SS had een topsnelheid van 174 mph (280 km/u) en accelereerde van 0 tot 60 mph (96 km/u) in slechts 6,8 seconden. Dit werd mogelijk gemaakt door de krachtige 4,9-liter V8-motor met een vermogen van 330 pk (246 kW) en een koppel van 355 lb-ft (481 Nm). De motor had vier bovenliggende nokkenassen en was voorzien van vier Weber carburateurs.
  • De transmissie was een handgeschakelde vijfversnellingsbak van ZF. De Ghibli 4.9 SS had achterwielaandrijving en onafhankelijke wielophanging met dubbele wishbones, schroefveren en telescopische schokdempers.
  • De remmen waren krachtig en betrouwbaar, met geventileerde schijfremmen aan de voorzijde en massieve schijfremmen aan de achterzijde. De auto had ook stuurbekrachtiging, waardoor hij gemakkelijk te manoeuvreren was.
  • De carrosserie van de Ghibli 4.9 SS was gemaakt van staal en had een lengte van 4,6 meter, een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 1,2 meter. Het ontwerp was van de hand van de beroemde Italiaanse autodesigner Giorgetto Giugiaro, die toen nog maar 28 jaar oud was.
  • Het interieur van de Ghibli 4.9 SS was even indrukwekkend als de prestaties van de auto zelf. Het interieur was ruim en comfortabel, met leren bekleding en een luxe houten dashboard.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...