Mercedes-Benz-AMG geeft de 70-jarige SL Convertible een sportieve make-over

Bijna 70 jaar later gaat de Mercedes-Benz SL nog steeds sterk. Het Duitse merk onthulde donderdag de volledig vernieuwde SL cabriolet. Er zijn veel veranderingen in petto voor de nieuwe R232-generatie, waarvan de grootste misschien het feit is dat dit de eerste versie van de sportwagen is die exclusief wordt uitgebracht door het hoogwaardige AMG-submerk van het bedrijf. De R232 is de zevende versie van de SL sinds hij in 1952 zijn debuut maakte als raceautogeïnspireerde coupé.

Net als de huidige oogst van Mercedes-voertuigen heeft de nieuwe SL een beslist elegantere uitstraling dan zijn voorganger, de R231, die helemaal in 2010 werd uitgebracht. Het is een verandering waarvan het merk duidelijk hoopt dat het model zal helpen de populariteit van zijn hoogtijdagen van de jaren negentig te herwinnen. Aan de voorkant vindt u Mercedes-'snu standaard Panamericana vertical-bar grille met brede opening, die wordt gevleugeld door een hoekige set koplampen. Het ontwerp heeft een beetje bijten, zelfs als de scherpere hoeken van de R231 zijn overgeslagen ten gunste van vloeiende lijnen en rondingen.

De intrekbare harde top is ook vervangen door een stof met drie lagen, die volgens het merk in 15 seconden kan verlagen of verhogen met snelheden tot 37 km/u. De verandering hielp de auto 46 pond af te werpen en het zwaartepunt te verlagen. De cabriolet heeft ook een prominentere achterkant, met een geïntegreerde actieve spoiler en een nieuwe diffuser, mocht je vergeten dat het een prestatievoertuig is. Er zijn optionele chromen accent- en verduisteringspakketten beschikbaar, evenals het Aerodynamische pakket voor diegenen die een mooie en nog sportievere look hebben.

Binnen de twee deuren van de auto merk je dat hij een even grondige make-over heeft ondergaan. De nieuwe SL heeft een 2+2 indeling voor het eerst sinds de R 129 generatie eind jaren '80, waardoor er meer ruimte is (de achterstoelen zijn nog wat krap). Elk van de vier zitplaatsen is verkrijgbaar in enkel- of tweekleurig nappaleer, nappaleer met diamantstiksels of nappaleer met Dinamica Race microvezelaccenten.

De hoofdsteunen zijn standaard uitgerust met Mercedes-Airscarf-verwarmingssysteem om je warm te houden, zelfs als de bovenkant naar beneden is. AMG Sports en Performance Seats zijn ook beschikbaar als add-ons. Vooraan vind je het dashboard-overslagvan Hyperscreen van de EQS niet, maar er is een cockpit in luchtvaartstijl met een 12,3-inch digitaal metercluster en een kantelbaar 11,9-inch infotainmenttouchscreen. Als je je afvraagt waarom de SL nu als AMG-voertuig wordt vrijgegeven, neem dan een kijkje onder de motorkap. De cabriolet zal beschikbaar zijn als twee modellen, de SL 55 en SL 63.

Beide beschikken over een met de hand gebouwde 4,0-liter biturbo V-8 gecombineerd met een AMG Speedshift MTC-automaat met negen versnellingen met Race Start lancering die stroom naar alle vier de wielen stuurt, een primeur voor de cabriolet. Op de SL 55 is deze opstelling goed voor een koppel van 469 pk en 516 ft lbs, maar op de SL 63 is hij speciaal afgestemd om een nog robuuster 577 paard en 590 ft lbs draai uit te pompen. Ondanks zijn droptop is de SL door en door een sportwagen. En zeker, de R232 ziet eruit alsof hij zo zal presteren. De SL 55 maakt gebruik van zijn Race Start lanceersysteem om in 3,8 seconden van nul tot 60 km/u te zoomen en kan een topsnelheid van 183 km/u bereiken.

De SL 63 kan ondertussen dezelfde prestatie bereiken in 3,5 seconden en haalt uit met 195 km/u. Andere opmerkelijke kenmerken zijn onder meer een elektronisch gestuurd slipdifferentieel en achterwielbesturing om de tractie en bochten te verbeteren. Hij is ook uitgerust met een AMG Active Ride Control-vering met anti-rolstabilisatie voor een soepelere rit. Tot slot is de SL uitgerust met hoogwaardige keramische composietremmen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...