Lotus onthulde twee autos op het Goodwood Festival of Speed

Het prestigieuze Goodwood Festival of Speed is al decennia lang het toneel waar autofabrikanten hun meest adembenemende creaties tentoonstellen. Dit jaar was er een bijzondere reden tot feest, toen Lotus, de iconische Britse autobouwer, twee speciale modellen onthulde ter ere van haar roemrijke raceverleden. De lancering van de Exige Type 49 en Type 79 op dit evenement markeerde tevens de viering van het 70-jarig bestaan van het merk. Deze bijzondere gelegenheid werd nog extra benadrukt door het rijke competitieverleden van Lotus, dat onlosmakelijk verbonden is met de wereld van motorsport.

Terugkeer naar de gloriedagen van Graham Hill

De Exige Type 49 is een eerbetoon aan de legendarische prestaties van Graham Hill, die 50 jaar geleden geschiedenis schreef met de Lotus Type 49. In 1968 veroverde hij met deze revolutionaire Formule 1-auto zowel het coureurs- als het constructeurskampioenschap. De auto, die destijds als een technische mijlpaal werd beschouwd, wordt vereerd met het design van de moderne Exige Type 49, die uitgevoerd is in een oogverblindende rode kleur die zijn historische voorbeeld eer aandoet.

Performance voor de purist

De onderhuidse kracht van zowel de Exige Type 49 als de Type 79 is gebaseerd op de indrukwekkende Exige Cup 430, een ware krachtpatser met 430 pk en 440 Nm koppel. Deze fenomenale cijfers vertalen zich naar een sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 3,2 seconden, wat deze auto's tot echte racebeesten maakt. Maar snelheid alleen maakt nog geen winnaar; het is de manier waarop deze auto's de weg vastgrijpen en elke bocht verslinden die ze de onmiskenbare Lotus-signatuur geeft.

Een esthetisch eerbetoon aan een gouden tijdperk

De Exige Type 79 eert de zwarte gouden periode van Lotus in de motorsport. De auto draagt een diepzwarte lak, geaccentueerd met subtiele krijtstrepen, die herinneringen oproepen aan de baanbrekende Formule 1-auto's van weleer. Beide Celebration-modellen zijn verder uitgerust met state-of-the-art aerodynamische verbeteringen, zoals koolstofvezel voorsplitters en luchtgordijnen. Daarnaast completeren de zijinlaten en achterste diffusorafwerkingen de agressieve, doch elegante uitstraling.

Vakmanschap dat de aandacht grijpt

Het is onmogelijk om niet stil te staan bij de ultra-lichtgewicht gouden wielen, die samen met de felrode remklauwen de allure hebben van pure snelheid en precisie. Binnenin de auto's verwelkomt het interieur de eigenaars met op maat gemaakte carbon Alcantara-racestoelen, afgewerkt met dubbele stiksels die de ambachtelijke kwaliteit van Lotus benadrukken.

Het hart van de rijervaring

De kenmerkende open-gate handgeschakelde versnellingsbak van Lotus belooft snelle en nauwkeurige schakelacties en wordt gesierd door een houten versnellingspookknop die naadloos aansluit bij de vintage ambiance. De cockpit zelf is een ode aan zowel het heden als het verleden, met elementen van geanodiseerd aluminium en koolstofvezel die de auto zowel een moderne uitstraling geven als een respectvolle buiging maken naar de geschiedenis.

Een symbool van voortschrijdende glorie

De presentatie van de Exige Type 49 en Type 79 op het Goodwood Festival of Speed getuigt van een merk dat niet alleen haar erfgoed viert, maar ook vastberaden is om door te gaan met het stellen van nieuwe normen in zowel prestaties als design. De briljante samenvoeging van moderne technologie met klassiek design maakt deze jubileummodellen niet alleen tot juweeltjes voor verzamelaars, maar verzekert ook dat de rijke geschiedenis van Lotus op passende wijze wordt voortgezet. Het is een viering van een merk dat al zeven decennia lang autoliefhebbers over de hele wereld inspireert en fascineert, een traditie die zeker nog jaren voortgezet zal worden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...