De Jaguar s F TYPE 75 is de laatste V8 sportwagen

In de geschiedenis van de automobielindustrie zijn er maar weinig merken zo iconisch als Jaguar. De Britse autofabrikant heeft een rijke historie die gekenmerkt wordt door stijlvolle en krachtige sportwagens. Nu heeft Jaguar een bijzondere mijlpaal bereikt, eentje die zowel het einde aanduidt van een befaamd tijdperk als ook een viering is van een glorieuze historie: de onthulling van de Jaguar F-TYPE 75. Deze lancering valt samen met een speciaal moment, namelijk de viering van het 75-jarig bestaan van de sportwagenlijn van Jaguar.

De Jaguar F-TYPE 75 staat symbool voor meer dan enkel een eerbetoon; het is het grootse sluitstuk van Jaguar'stijdperk van pure verbrandingsmotoren. Het is een knallend afscheid voor het merk zich in 2025 volledig toelegt op de productie van elektrische voertuigen. Voor de autoliefhebbers die nog één keer de adrenaline en het gebrul van een echte V8-motor willen ervaren, biedt Jaguar de F-TYPE 75 en de nog meer opgevoerde F-TYPE R 75 special edition-modellen aan. Deze bolides worden aangedreven door de robuuste en beproefde 5,0-liter V8-motor, die respectievelijk tot 444 en 567 paardenkrachten levert, zowel beschikbaar voor de coupé- als de cabrioletvarianten.

Het topmodel, de F-TYPE R 75, brengt een adembenemende prestatie op de weg met een sprint van 0 naar 60 mph (ongeveer 96,5 km/u) in slechts 3,5 seconden en haalt een topsnelheid van 186 mph (om en nabij de 299 km/u). Deze modeljaar 2024 F-TYPEs onderscheiden zich daarnaast met een unieke metallic lakkleur genaamd Giola Green, die in schril contrast staat met de standaard gemonteerde 20-inch wielen, waardoor de auto een nog indrukwekkender uiterlijk krijgt.

Jaguar benadrukt met de nieuwe F-TYPE 75 het erfgoed en vakmanschap dat het merk zo kenmerkt. Matthew Beaven, Chief Designer of Exteriors bij Jaguar Land Rover, stelt dat Jaguar al 75 jaar synoniem staat voor het produceren van buitengewone sportwagens die topprestaties, wendbaarheid en een maximale beloning voor de bestuurder bieden. Deze filosofie komt duidelijk naar voren in de speciale edities van de F-TYPE, die een perfecte balans bieden tussen verleden, heden en de aanstaande elektrische toekomst.

Aandacht voor detail vind je terug in elk onderdeel van de auto. Neem de superslanke LED-koplampen, die subtiel versmelten met het "vloeibare metalen" oppervlak van de clamshell-motorkap. Discrete badges sieren de spatborden en aandrijflijnspecifieke uitlaatpijpen accentueren de krachtige V8 die onder de motorkap verborgen gaat.

De binnenkant van de F-TYPE 75 is een toonbeeld van verfijning en pure sportiviteit. Zo is er een herconfigureerbaar display van 12,3 inch, vinden we silhouetmotieven op de roestvrijstalen instaplijsten, lichtgewicht slanke stoelen en wordt het interieur gesierd door accenten van luxueus Windsor leer. Het doordachte ontwerp maakt elke rit in de F-TYPE 75 tot een belevenis die alle zintuigen streelt, waarbij de cockpit de bestuurder uitnodigt om op avontuur te gaan en de pure opwinding van het rijden ten volle te ervaren.

Voor wie geïnteresseerd is in het bezitten van deze moderne klassieker, Jaguar biedt de mogelijkheid om via hun officiële website je eigen F-TYPE 2024 samen te stellen. Met een startprijs van rond de 70.000 euro, wordt recht gedaan aan het prestige van deze laatste V8 sportwagen van Jaguar. Terwijl de wereld zich klaarmaakt voor de elektrische toekomst, zal de F-TYPE 75 de boeken ingaan als een waardig en schitterend vaarwel aan het tijdperk van Jaguar'sverbrandingsmotoren – een tijdperk dat liefhebbers van de brullende V8 altijd zullen koesteren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...