Betaalbare Harley-Davidson modellen van de jaren 70 tot nu

Als het op motorfietsen aankomt, gaat het erom dat je geniet van de wind in je gezicht en van wat je rijdt. Of het nu gaat om een oude Harley Knucklehead chopper of een Vespa-scooter, je moet rijden wat je hart sneller doet kloppen. Zelf ben ik een echte Harley-liefhebber. Ik heb verschillende motoren gehad en gereden, maar Harley-Davidson heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad. Harleys zijn er in alle vormen, maten en budgetten. Hier is een lijst van betaalbare Harleys, zodat je niet te veel geld uitgeeft, maar toch een betrouwbare motor krijgt.

1975-1985 Harley Ironhead Sportster: De Harley Ironhead Sportster is een iconische motorfiets die geproduceerd werd door de Amerikaanse fabrikant Harley-Davidson tussen 1957 en 1985. Tussen 1975 en 1985 vonden er enkele belangrijke veranderingen en upgrades plaats in het Ironhead Sportster-model. De Ironhead Sportster stond bekend om zijn krachtige motor, die was gebaseerd op de eerdere K-serie. De motor had een cilinderinhoud van 883cc of 1000cc, afhankelijk van het model. In 1975 introduceerde Harley-Davidson een aantal belangrijke verbeteringen in het ontwerp van de Ironhead Sportster. Zo werd de versnellingsbak verbeterd, waardoor de motorfiets soepeler en betrouwbaarder werd. In 1977 werd de XLCR Café Racer geïntroduceerd, een op de Sportster gebaseerd model met een meer op racen gerichte stijl. Dit model had een uniek ontwerp met een druppelvormige brandstoftank, een klein voorspatbord en een lage zitpositie. Ondanks zijn unieke ontwerp en aantrekkingskracht, werd de XLCR slechts twee jaar geproduceerd en is het nu een gewild verzamelobject. In 1979 werd de elektrische starter geïntroduceerd, wat het starten van de motor vergemakkelijkte. Tijdens de jaren '80 werden er nog meer verbeteringen aangebracht, zoals de toevoeging van een siamese uitlaat en de introductie van de 1000cc motor. In 1983 werd de Sportster voorzien van een riemaandrijving, wat de levensduur en betrouwbaarheid van de aandrijflijn verbeterde. De Ironhead Sportster werd in 1986 vervangen door de Evolution Sportster, die een geheel nieuwe motor en verbeterde prestaties bood. Ondanks de vervanging blijft de Ironhead Sportster een geliefd model onder motorliefhebbers en verzamelaars vanwege zijn klassieke ontwerp, krachtige motor en iconische status in de geschiedenis van Harley-Davidson.

1985-1986 Softail of Wide Glide: In 1984 introduceerde Harley-Davidson een nieuw motorfietsplatform, de Softail. De Softail-modellen verschenen voor het eerst in 1986 en boden een combinatie van het klassieke hardtail-uiterlijk met moderne achterwielophangingstechnologie. Dit maakte de Softail comfortabeler en beter handelbaar dan de traditionele hardtail-modellen. De eerste twee Softail-modellen waren de FXST Softail Standard en de FLST Heritage Softail. De Wide Glide, daarentegen, is een model uit de Dyna-lijn van Harley-Davidson. De Wide Glide werd voor het eerst geïntroduceerd in 1980 als een variant van de FXE Super Glide en stond bekend om zijn brede vork, waardoor het model zijn naam kreeg. De Wide Glide is niet een specifiek model uit 1985-1986, maar eerder een modelnaam die gedurende de jaren in verschillende configuraties en versies is geproduceerd. Het is belangrijk op te merken dat de Softail en de Wide Glide verschillende modelreeksen zijn, hoewel ze enkele kenmerken delen. Beide modellen hebben bijvoorbeeld een kenmerkende V-twin motor, die bekend staat om zijn kracht en betrouwbaarheid. Daarnaast delen ze het kenmerkende Harley-Davidson-ontwerp en de styling, zoals verchroomde uitlaten en spakenwielen. De Softail-modellen uit 1986, zoals de FXST Softail Standard en de FLST Heritage Softail, werden aangedreven door de 1340cc Evolution-motor. Deze motor verving de oudere Shovelhead-motor en bood betere prestaties, betrouwbaarheid en brandstofefficiëntie. De Wide Glide werd ook aangedreven door de Evolution-motor, maar het exacte bouwjaar van de introductie van de Evolution-motor in de Wide Glide kan variëren, afhankelijk van het specifieke model.

1990 en later FXR: De FXR-serie van Harley-Davidson werd voor het eerst geïntroduceerd in 1982 en stond bekend om zijn uitstekende wendbaarheid en prestaties. De FXR-modellen hadden een stijver frame en een verbeterde ophanging in vergelijking met eerdere Harley-Davidson-modellen. Ze werden aangedreven door de Evolution V-twin motor, die in 1984 werd geïntroduceerd en bekend stond om zijn betrouwbaarheid en prestaties. In de jaren 1990 bleef de FXR-serie evolueren, waarbij verschillende modellen en varianten werden aangeboden. Enkele populaire modellen uit de jaren '90 zijn onder andere:

  • FXRS Low Rider: Dit model had een lage zitpositie, een lager zwaartepunt en verbeterde wielophanging voor betere wendbaarheid en rijcomfort.
  • FXRT Sport Glide: De Sport Glide was een sporttoermodel met een gestroomlijnde kuip, harde zijkoffers en verbeterde ergonomie voor langere ritten.
  • FXRP Police: Dit model was speciaal ontworpen voor politie- en wetshandhavingsinstanties en had extra functies zoals een sirene, versterkte wielen en aangepaste verlichting.


De FXR-serie werd uiteindelijk stopgezet in 1994 en vervangen door de Dyna-serie. De Dyna-serie combineerde het FXR-frame met het Softail-ontwerp om een verbeterde rijervaring en prestaties te bieden. Desondanks blijft de FXR-serie populair onder motorliefhebbers vanwege zijn uitstekende rijeigenschappen en klassieke styling. In de jaren na 1990 zijn FXR-modellen steeds zeldzamer geworden, waardoor ze zeer gewild zijn bij verzamelaars en motorliefhebbers die op zoek zijn naar een klassieke Harley-Davidson met moderne prestaties. Hoewel de productie van de FXR-serie is stopgezet, blijven de modellen uit deze serie een belangrijke plaats innemen in de geschiedenis van Harley-Davidson en worden ze vaak geprezen om hun rijervaring en prestaties.

1991-2003 Sportster 1200: De Harley-Davidson Sportster 1200 is een populaire en iconische motorfiets die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1988. Tussen 1991 en 2003 onderging de Sportster 1200 verschillende updates en wijzigingen om te blijven voldoen aan de eisen van motorrijders en de markt. De Sportster 1200 werd aangedreven door een luchtgekoelde 1200cc Evolution V-twin motor, die bekend stond om zijn betrouwbaarheid, prestaties en kenmerkende Harley-Davidson-geluid. Gedurende deze periode waren er verschillende modellen en varianten van de Sportster 1200 beschikbaar, waaronder:

  • XLH 1200: Dit was het basismodel van de Sportster 1200-serie, met een eenvoudige styling en een focus op prestaties.
  • XL 1200C Sportster 1200 Custom: Geïntroduceerd in 1996, bood de 1200 Custom een meer onderscheidende en gepersonaliseerde look met speciale verf, verchroomde onderdelen en een dikkere voorvork. Dit model was gericht op rijders die op zoek waren naar een unieke en opvallende motorfiets.
  • XL 1200S Sportster 1200 Sport: Dit model werd geïntroduceerd in 1996 en had een sportievere uitstraling en betere prestaties dankzij de verbeterde wielophanging en remmen. De 1200 Sport was bedoeld voor rijders die een sportievere rijervaring wilden met de klassieke Sportster-stijl.


In 2004 onderging de Sportster-serie een grote herziening, waarbij het frame en de wielophanging werden verbeterd, evenals een nieuw rubbermontagesysteem om trillingen te verminderen. Hoewel de modellen uit de periode 1991-2003 niet over deze verbeteringen beschikken, blijven ze populair onder motorliefhebbers en verzamelaars vanwege hun klassieke styling en betrouwbare prestaties. De Sportster 1200 uit de jaren 1991-2003 is een geliefd model onder motorrijders vanwege zijn veelzijdigheid, betrouwbaarheid en iconische status in de Harley-Davidson-geschiedenis. Deze modellen blijven een favoriete keuze voor zowel beginnende als ervaren rijders en zijn vaak te vinden op de weg, bij evenementen en in motorcollecties.

1991-1999 Dyna:  De Dyna-serie van Harley-Davidson werd geïntroduceerd in 1991 als een vervanging voor de FXR-serie. Dyna-modellen stonden bekend om hun combinatie van klassieke Harley-Davidson-styling met verbeterde prestaties en wendbaarheid. De Dyna-serie maakte gebruik van een nieuw ontworpen frame met rubberen motorophanging om trillingen te verminderen en het rijcomfort te verbeteren. Tussen 1991 en 1999 waren er verschillende Dyna-modellen en varianten op de markt, waaronder:

  • FXDB Dyna Sturgis: Geïntroduceerd in 1991, was de Sturgis een gelimiteerde oplage om de 50e verjaardag van de beroemde Sturgis Motorcycle Rally te vieren. Dit model had een opvallende zwarte en zilveren kleurstelling en speciale functies zoals een luchtfiltersysteem en een met leder bekleed zadel. 
  • FXDL Dyna Low Rider: De Low Rider, een populair model dat oorspronkelijk werd geïntroduceerd in de FXR-serie, werd in 1993 overgebracht naar de Dyna-serie. De Dyna Low Rider had een lage zitpositie, een lager zwaartepunt en verbeterde wielophanging voor betere wendbaarheid en rijcomfort. 
  • FXDWG Dyna Wide Glide: De Wide Glide werd in 1993 toegevoegd aan de Dyna-serie en behield zijn kenmerkende brede voorvork en een chopper-achtige stijl. Dit model was erg populair bij rijders die op zoek waren naar een opvallende motorfiets met een klassieke Amerikaanse uitstraling. 
  • FXDS-CONV Dyna Convertible: Geïntroduceerd in 1994, was de Convertible een veelzijdig model met afneembare windschermen en zadeltassen. Het was ontworpen om snel en eenvoudig te kunnen wisselen tussen cruisen en toeren.


Alle Dyna-modellen uit deze periode werden aangedreven door de betrouwbare en krachtige 1340cc Evolution V-twin motor. In 1999 introduceerde Harley-Davidson de Twin Cam 88 motor, die de Evolution-motor verving en meer vermogen en koppel bood. De Dyna-serie uit de jaren 1991-1999 blijft populair onder motorliefhebbers vanwege zijn klassieke styling, betrouwbare prestaties en iconische status in de Harley-Davidson-geschiedenis. Deze modellen zijn nog steeds een geliefde keuze voor rijders die op zoek zijn naar een veelzijdige en wendbare motorfiets met de kenmerkende Harley-Davidson-uitstraling.

Betaalbare Harley

Bij het zoeken naar een betaalbare Harley zijn het seizoen, de locatie en de verkoper belangrijke factoren. De genoemde prijzen zijn indicatief en kunnen variëren. Deze gids helpt je bij het vinden van de perfecte betaalbare Harley-Davidson motor voor jou. Het is belangrijk om te weten dat het kopen van een betaalbare Harley-Davidson geen garantie is dat je geen problemen zult tegenkomen. Zoals bij elke gebruikte motor, moet je altijd goed onderzoek doen en de motor inspecteren voordat je hem koopt. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het zoeken naar de perfecte Harley voor jou:

  • Onderzoek en vergelijk: Lees over de modellen die je interesseren, vergelijk prijzen, specificaties en beschikbare onderdelen, bezoek forums en praat met andere Harley-eigenaren.
  • Inspecteer de motor zorgvuldig: Controleer de algemene staat van de motor, inspecteer het frame, de motor en andere cruciale onderdelen op tekenen van slijtage, schade of ongevallen, let op eventuele lekkages of roest.
  • Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis: Vraag de verkoper naar onderhoudsrecords en eventuele reparaties die zijn uitgevoerd, controleer of de motor regelmatig is onderhouden en of er belangrijke problemen zijn geweest.
  • Maak een proefrit: Rijd op de motor om te zien hoe hij aanvoelt en presteert, let op eventuele ongewone geluiden of trillingen
  • Onderhandel over de prijs: Wees bereid om te onderhandelen en probeer een eerlijke prijs te bedingen, houd rekening met eventuele extra kosten voor onderhoud of reparaties.
  • Verzeker je van de juiste documentatie: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten, zoals het kentekenbewijs en de onderhoudsgegevens, ontvangt bij de aankoop.
     

Over Harley-Davidson

Harley-Davidson is een iconisch Amerikaans motormerk, opgericht in 1903 door William S. Harley en Arthur Davidson in Milwaukee, Wisconsin. Het bedrijf staat bekend om zijn kenmerkende cruisers met een V-twin motor en een onmiskenbaar geluid, waardoor ze populair zijn bij motorliefhebbers over de hele wereld.

Door de jaren heen heeft Harley-Davidson verschillende modelreeksen en motorfietsen geïntroduceerd, zoals de Sportster, Softail, Dyna, Touring en VRSC. Deze modellen zijn geliefd vanwege hun klassieke Amerikaanse styling, betrouwbaarheid en prestaties. Harley-Davidson-motorfietsen zijn vaak te zien op motorshows, evenementen en rallies, en hebben een toegewijde wereldwijde community van fans en rijders.

Naast motorfietsen produceert Harley-Davidson ook accessoires, kleding en verzamelobjecten, waardoor het merk een integraal onderdeel is van de motorcultuur en lifestyle. Het bedrijf is ook maatschappelijk betrokken, met programma'szoals de Harley Owners Group (HOG), die rijders en liefhebbers samenbrengt om de passie voor het merk te delen.

In de loop der jaren heeft Harley-Davidson zich aangepast aan veranderende markten en technologieën en blijft het innoveren om aan de behoeften van motorrijders te voldoen. Met de introductie van elektrische motorfietsen, zoals de LiveWire, zet het bedrijf stappen om milieuvriendelijkere en duurzamere mobiliteitsoplossingen te bieden.

Harley-Davidson is meer dan alleen een motorfietsfabrikant; het is een symbool van vrijheid, avontuur en de Amerikaanse droom. Met een rijke geschiedenis en een trouwe wereldwijde fanbase blijft het merk een blijvende impact hebben op de motorwereld en cultuur.

Harley-Davidson blijft zijn aanbod uitbreiden met nieuwe modellen en geavanceerde technologieën om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige, comfortabele en milieuvriendelijke motorfietsen. Ze investeren in onderzoek en ontwikkeling om hun producten te verbeteren en aan te passen aan de veranderende behoeften van klanten en de markt.

Een belangrijke ontwikkeling in de afgelopen jaren is de introductie van geavanceerde veiligheids- en rijassistentiesystemen op Harley-Davidson-motorfietsen. Deze omvatten zaken als ABS (antiblokkeersysteem), traction control, elektronische cruisecontrol en geavanceerde ophangingssystemen. Deze technologieën helpen rijders om veiliger en met meer vertrouwen op de weg te rijden.

Harley-Davidson werkt ook aan het verbeteren van de connectiviteit en infotainment-opties op hun motorfietsen. Met de introductie van het Boom! Box-infotainmentsysteem kunnen rijders hun smartphone verbinden voor navigatie, muziek en communicatie. Dit systeem is beschikbaar op veel van de touring- en cruiser-modellen en blijft evolueren om een naadloze integratie met moderne smartphones en apps te bieden.

Daarnaast zet Harley-Davidson zich in voor milieuduurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf heeft zich aangesloten bij de Science Based Targets-initiatief (SBTi) en streeft ernaar om de CO2-uitstoot in de hele toeleveringsketen te verminderen. Dit wordt bereikt door efficiëntere productieprocessen, duurzame materialen en het bevorderen van elektrische mobiliteit.

Door te blijven innoveren en inspelen op de behoeften van motorrijders, zorgt Harley-Davidson ervoor dat het merk relevant en aantrekkelijk blijft voor zowel nieuwe als ervaren rijders. Met een focus op prestaties, comfort, veiligheid en duurzaamheid zal het merk waarschijnlijk zijn leidende positie in de motorwereld blijven behouden en nieuwe generaties motorliefhebbers aantrekken.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...