Lamborghini onthult revolutionaire V12 hybride plug-in - de HPEV Revuelto

Ter ere van het 60-jarig bestaan van Automobili Lamborghini heeft de autofabrikant de langverwachte Revuelto onthuld, de eerste supersportieve V12 hybride plug-in HPEV (High Performance Electrified Vehicle). Deze auto zal de iconische Aventador vervangen en had tijdens de ontwikkelingsfase de codenaam LB744. Lamborghini-liefhebbers konden hierdoor alvast een glimp opvangen van de ongeëvenaarde prestaties, sportiviteit, innovatieve ontwerpen en de maximale aerodynamische efficiëntie.

De Revuelto is de eerste Lamborghini die een totaal vermogen van 1.015 pk levert, afkomstig van een nieuwe verbrandingsmotor in combinatie met drie elektromotoren en een primeur voor een 12-cilinder Lamborghini: een dubbele koppeling. De drie elektromotoren worden gevoed door een lithium-ion batterijpakket met een hoge specifieke energie (4500 W/kg), dat ook een volledig elektrische aandrijfmodus ondersteunt.

Stephan Winkelmann, voorzitter en CEO van Lamborghini, sprak over het baanbrekende model: 'De nieuwe Revuelto is een mijlpaal in de geschiedenis van Lamborghini en een belangrijke pijler in onze Direzione Cor Tauri-elektrificatiestrategie. Het is een unieke en innovatieve auto die trouw blijft aan ons DNA: de V12 is een iconisch symbool van ons super sportieve erfgoed en geschiedenis. De Revuelto is ontworpen om het verschil te maken door een nieuwe 12-cilindermotor te combineren met hybride technologie, waardoor de perfecte balans ontstaat tussen het leveren van de emotie die onze klanten willen en de noodzaak om de uitstoot te verminderen.'

De Revuelto levert topprestaties dankzij de unieke aandrijflijn. De auto kan accelereren van 0-100 km/u in slechts 2,5 seconden, van 0-200 km/u in minder dan 7 seconden en heeft een topsnelheid van meer dan 350 km/u.

De auto biedt ook uitzonderlijke dynamiek dankzij de introductie van elektrische koppelvectoring en vierwielaandrijving, die ook beschikbaar is in volledig elektrische aandrijfmodus. Dit zorgt ervoor dat de Revuelto zowel op het circuit als op de openbare weg presteert.

De Revuelto brengt ook de toekomst van Lamborghini-design naar de huidige wegen. Het eert het exclusieve Lamborghini-design-DNA en introduceert een geheel nieuwe stilistische taal met nieuwe vormen en verhoudingen. Een van de meest opvallende toevoegingen aan het ontwerp van de auto is het gebruik van koolstofvezel, dat ambachtelijk wordt geproduceerd in de fabriek in Sant'Agata Bolognese. Het is het belangrijkste structurele element in de nieuwe auto, gebruikt in de monofuselage, het frame is ook al aangekondigd en wordt binnenkort verwacht. Net als bij andere automerken, is Lamborghini bezig met het geleidelijk elektrificeren van zijn modellengamma, om zo te voldoen aan strengere emissienormen en de groeiende vraag naar milieuvriendelijkere voertuigen.

Het interieur van de Revuelto is net zo indrukwekkend als het exterieur, met luxe materialen en geavanceerde technologie die de bestuurder en passagier in staat stellen om ten volle van de rijervaring te genieten. Het infotainmentsysteem is bijgewerkt met de nieuwste connectiviteitsopties, waaronder Apple CarPlay en Android Auto, evenals geavanceerde spraakbedieningsfuncties en navigatiediensten.

De veiligheidsvoorzieningen van de Revuelto zijn ook verbeterd, met geavanceerde rijhulpsystemen zoals adaptieve cruise control, rijstrookassistentie, dodehoekbewaking en een achteruitrijcamera met parkeersensoren. Deze functies helpen de bestuurder om veilig en met vertrouwen op zowel het circuit als op de openbare weg te rijden.

In een wereld waarin elektrische en hybride voertuigen steeds meer terrein winnen, is de Lamborghini Revuelto een opwindende en innovatieve toevoeging aan het landschap van supersportwagens. Het combineert de adembenemende prestaties en het kenmerkende ontwerp van Lamborghini met geavanceerde hybride technologie en baanbrekende aerodynamica om een supercar te creëren die klaar is voor de toekomst.

Het is nog onbekend wat de exacte prijs van de Lamborghini Revuelto zal zijn, maar gezien de specificaties en het feit dat het de Aventador vervangt, die ruim boven de €400.000 uitkwam, kunnen we verwachten dat de Revuelto in dezelfde prijsklasse zal vallen.

De lancering van de Revuelto markeert een belangrijk keerpunt voor Lamborghini en de bredere automarkt, aangezien het aantoont dat zelfs high-performance supersportwagens zich kunnen aanpassen aan de groeiende eisen voor milieuvriendelijkere voertuigen zonder concessies te doen aan hun unieke karakter en rijervaring. Het zal interessant zijn om te zien hoe Lamborghini en andere luxemerken zich verder zullen ontwikkelen in de komende jaren, naarmate elektrificatie steeds meer de norm wordt.

Lamborghini V12 hybride plug-in HPEV Revuelto

  • Motor: V12 hybride plug-in HPEV
  • Vermogen: 819 pk
  • Koppel: 718 Nm
  • Acceleratie 0-100 km/u: 2,9 seconden
  • Topsnelheid: meer dan 350 km/u
  • Transmissie: 7-speed ISR automatische versnellingsbak
  • Gewicht: 1.680 kg
  • Aandrijving: vierwielaandrijving
  • Remmen: carbon-keramische remschijven
  • Banden: Pirelli P Zero Corsa-banden
  • Afmetingen (l x b x h): 4.843 mm x 2.098 mm x 1.136 mm
  • Wielbasis: 2.700 mm
  • Brandstofverbruik (gemengd): 8,7 l/100 km
  • CO2-uitstoot: 200 g/km


De Lamborghini Revuelto is voorzien van een krachtige V12 hybride plug-in HPEV-motor met een vermogen van 819 pk en een koppel van 718 Nm. Hiermee kan de auto in slechts 2,9 seconden accelereren van 0 naar 100 km/u en heeft hij een topsnelheid van meer dan 350 km/u. De transmissie is een 7-speed ISR automatische versnellingsbak en de auto heeft vierwielaandrijving.

De Revuelto weegt 1.680 kg en is voorzien van carbon-keramische remschijven en Pirelli P Zero Corsa-banden. De afmetingen van de auto zijn 4.843 mm x 2.098 mm x 1.136 mm met een wielbasis van 2.700 mm. Het brandstofverbruik van de auto is 8,7 l/100 km en de CO2-uitstoot bedraagt 200 g/km.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...