Bentley kondigt Five-in-Five elektrische autoplan aan

Met als doel om tegen 2030 alleen BEV's(batterij-elektrische voertuigen) te verkopen, had Bentley al het meest ambitieuze duurzaamheidsplan in de sector van luxe auto's. Nu is de benchmarking Beyond100-strategie van Bentley verder versneld met de aankondiging dat het tussen 2025 en 2030 één elektrische auto per jaar zal onthullen. Het Five-in-Five plan is slechts een onderdeel van Bentley'sgrootse ambitie om tegen 2030 end-to-end koolstof-neutraal te worden. Dat betekent niet alleen dat hun auto's emissievrij moeten zijn, maar ook het plannings-, productie- en einde van de levensduur.

Om dat te bereiken terwijl hij in hun spirituele huis in Crewe, Engeland blijft, zal Bentley meer dan 3,3 miljard investeren om zijn fabriek om te vormen tot'swerelds toonaangevende luxe EV-productiesite. Adrian Hallmark, CEO van Bentley Motors, zei: 'Gelijktijdig versnellen van onze Beyond100-strategie en het veiligstellen van BEV-productie bij Crewe, naast een investering van £2,5 miljard (€3,3 miljard), maakt dit een belangrijk mijlpaal in de 102-jarige geschiedenis van Bentley. De wereld verandert en we moeten onze rol spelen bij het neutraliseren van onze milieu-impact. Dat betekent dat we ons doel bereiken om tegen 2030 end-to-end koolstofneutraal te zijn en onze rol als leider op het gebied van duurzame luxemobiliteit opnieuw te bevestigen.'

Een investering van €3,3 miljard zal helpen om zijn Crewe-fabriek om te vormen tot een toonaangevende producent van elektrische auto's /©Bentley Motors Bentley'sbeslissing om de Beyond100-strategie verder te versnellen, komt voort uit een record 2021 en de succesvolle lancering van twee plug-in hybriden. Het bedrijf leverde wereldwijd 14.659 auto's. De Bentley Bentayga Hybrid, die we in de zomer een week hebben getest, was goed voor 20% van alle verkopen van dat specifieke model, ondanks de lancering in Q2. Hoewel de eerste EV van Bentley nog drie jaar verwijderd is, heeft het bedrijf al aanzienlijke vooruitgang geboekt in het bereiken van end-to-end koolstofneutraliteit. De Crewe-fabriek is sinds 2019 CO2-neutraal gecertificeerd en in 2021 daalde zijn afhankelijkheid van koolstofkredieten met 80%.

Tegen de tijd dat de vijfde en laatste elektrische auto in 2030 wordt uitgebracht, gelooft Bentley dat zijn Crewe-site meer koolstof uit de atmosfeer zal halen dan hij verdrijft. Hoewel de CO2-uitstoot dramatisch is gedaald, betekent de wet van afnemende rendementen dat de laatste paar procent het moeilijkst te elimineren zal zijn. Om te helpen zal Bentley het aantal zonnepanelen ter plaatse verhogen van 30.000 naar 40.000 in de komende twee jaar. Het streeft er ook naar om zijn wagenparkauto's, waaronder de Heritage Collection, over te zetten naar duurzame biobrandstoffen. Op de eerste elektrische auto van Bentley bood Hallmark ook een verleidelijke blik in wat potentiële kopers kunnen verwachten, wat bevestigde dat het eerste model een bereik van meer dan 300 mijl zal hebben (de huidige branchebenchmark).

Hij vertelde Autocar: 'We kennen de batterij, de prestaties van de batterij. Het uiteindelijke ontwerp is weken tot een paar maanden verwijderd. 'Zelfs een jaar geleden hadden we geen duidelijke toewijding aan een batterijtechnologie die voldoende zou zijn voor de auto die we nu hebben bevestigd. We kunnen nu een auto bouwen die zo groot is als wat we nu hebben. Als ik dan uitkijk naar de late jaren 2020, is het weer een stapverandering.'

Meer over het Bentley 'Five-in-Five' elektrische autoplan:

Bentley's'Five-in-Five' elektrische autoplan is een ambitieus plan van de Britse autofabrikant om de transitie naar elektrische voertuigen te versnellen. Het plan omvat de lancering van vijf volledig elektrische voertuigen binnen vijf jaar.

Bentley is van plan om tegen 2025 al zijn voertuigen elektrisch te maken, met de ambitie om tegen 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. De eerste volledig elektrische Bentley wordt verwacht in 2025 op de markt te komen en zal gebaseerd zijn op een nieuw, speciaal ontwikkeld platform.

Het platform zal gebruik maken van de nieuwste technologieën en zal worden ontworpen met het oog op prestaties en luxe. Het zal de basis vormen voor de volgende generatie Bentley-voertuigen, inclusief SUV'sen sedans.

Bentley heeft aangekondigd dat het ook zal investeren in de ontwikkeling van geavanceerde batterijtechnologieën en oplaadinfrastructuur om ervoor te zorgen dat de toekomstige elektrische voertuigen van het merk voldoen aan de eisen van klanten op het gebied van bereik en oplaadtijd.

In aanvulling op het 'Five-in-Five' elektrische autoplan, heeft Bentley aangekondigd dat het ook zal investeren in duurzame materialen en circulaire productieprocessen om zijn ecologische voetafdruk te verminderen. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om tegen 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen van zijn productieprocessen met 75% te verminderen.

Bentley heeft ook aangekondigd dat het zijn aanwezigheid in de markt voor hybride auto's zal uitbreiden, met plannen om plug-in hybride versies van al zijn modellen aan te bieden. Het bedrijf zal ook blijven investeren in zijn bestaande benzinemotoren om hun prestaties te optimaliseren en hun uitstoot te verminderen.

Bentley's'Five-in-Five' elektrische autoplan en zijn bredere inzet voor duurzaamheid zijn een reactie op de groeiende druk van overheden, regelgevende instanties en consumenten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatverandering aan te pakken. Het plan is ook een weerspiegeling van de toenemende populariteit van elektrische auto's en de verschuiving naar duurzame mobiliteit.

Bentley's'Five-in-Five' elektrische autoplan omvat een aantal technische aspecten die het mogelijk maken om volledig elektrische voertuigen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Enkele van de belangrijkste technologieën en innovaties die bij dit plan betrokken zijn, zijn onder meer:

  1. Nieuw platform: Bentley is van plan om een nieuw, speciaal ontwikkeld platform te gebruiken als basis voor zijn volledig elektrische voertuigen. Dit platform zal gebruik maken van de nieuwste technologieën en materialen om prestaties en efficiëntie te optimaliseren.
  2. Batterijtechnologieën: Bentley is van plan om te investeren in de ontwikkeling van geavanceerde batterijtechnologieën om ervoor te zorgen dat zijn toekomstige elektrische voertuigen aan de eisen van klanten op het gebied van bereik en oplaadtijd voldoen.
  3. Oplaadinfrastructuur: Het bedrijf zal ook investeren in de ontwikkeling van oplaadinfrastructuur om de groeiende vraag naar elektrische auto's te ondersteunen en ervoor te zorgen dat klanten hun voertuigen gemakkelijk kunnen opladen.
  4. Hybride technologie: Naast volledig elektrische voertuigen zal Bentley ook plug-in hybride versies van al zijn modellen aanbieden. Dit zal klanten de mogelijkheid bieden om te kiezen tussen verschillende aandrijfsystemen en hun impact op het milieu te verminderen.
  5. Duurzame materialen: Bentley is van plan om duurzame materialen te gebruiken en circulaire productieprocessen te implementeren om zijn ecologische voetafdruk te verminderen. Dit omvat het gebruik van gerecyclede materialen en hernieuwbare energiebronnen in zijn productieprocessen.


Deze technologieën en innovaties maken het mogelijk voor Bentley om hoogwaardige, duurzame voertuigen te produceren die voldoen aan de veranderende behoeften van consumenten en het milieu. Door te investeren in deze technologieën kan Bentley zijn ecologische voetafdruk verminderen en tegelijkertijd hoogwaardige en betrouwbare voertuigen blijven leveren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...