Een zeldzame Jaguar Big Cat XJR-15 auto is binnenkort opnieuw Te Koop

Een buitengewoon zeldzame wegauto gebaseerd op de racers die hielp Jaguar eind jaren tachtig en begin jaren 90 terug te brengen naar de winnaarscirkel, zou binnenkort van jou kunnen zijn. De particuliere verkoopdivisie van RM Sotheby heeft zojuist een Jaguar "Big Cat" XJR-15 uit 1991 te koop aangeboden in het VK.

Geïnspireerd door twee winnaars van Le Mans, is het opvallende voertuig een autowonder en een van de meest exclusieve modellen van het Britse merk. Jaguar domineerde de duurraces in de jaren vijftig, maar de daaropvolgende decennia waren minder vriendelijk voor zijn racedivisie. De dingen begonnen echter te veranderen onder leiding van Tom Walkinshaw.

In 1988 won een XJR-9 bestuurd door Johnny Dumfries, Jan Lammers en Andy Wallace de 24 uur van Le Mans en keerde Jaguar voor het eerst in meer dan drie decennia terug naar de winnaarscirkel tijdens de legendarische race. Twee jaar later herhaalde een XJR-12 bestuurd door Martin Brundle, Price Cobb en John Nielsen de prestatie. Walkinshaw en Jaguar voelden de opwinding rond de auto's en besloten om een baanklare, straatlegale sportwagen te bouwen op basis van de zegevierende racers.

Het resultaat was de XJR-15. Deze "Big Cat" XJR-15 is een van de slechts 27 straat-legale voorbeelden die Jaguar ooit heeft gebouwd. Combineer dit met het feit dat de auto slechts 1.362 mijl op de kilometerteller heeft en het is gemakkelijk in te zien waarom de verkoper €1.95 miljoen vraagt voor het voertuig.

Jaguar Big Cat XJR-15 - 1991

De Jaguar XJR-15 is ontworpen door de beroemde autodesigner Peter Stevens en werd onthuld op de Autosport International Show in Birmingham in 1990. Het was een baanbrekend ontwerp voor die tijd, met een carbonfiber monocoque en een V12-motor die afkomstig was van de XJR-9 en XJR-12 racers. De motor produceerde 450 pk en de auto kon van 0 naar 100 km/u accelereren in slechts 3,9 seconden, met een topsnelheid van 307 km/u.

De XJR-15 werd gebouwd als een raceauto voor de weg en werd verkocht aan klanten die ermee op de openbare weg konden rijden, maar ook konden deelnemen aan races en trackdays. De auto had een beperkte oplage van slechts 53 exemplaren, waarvan er 27 straat-legaal waren.

Naast het unieke ontwerp en de zeldzaamheid van de XJR-15, is de auto ook bekend om zijn indrukwekkende prestaties en rij-eigenschappen. De auto werd geprezen om zijn uitstekende wegligging en wendbaarheid, evenals zijn krachtige motor.

Naast de indrukwekkende prestaties en het unieke ontwerp van de Jaguar XJR-15, was de auto ook baanbrekend op het gebied van autotechnologie. Het was een van de eerste productie-auto's ter wereld met een carbonfiber monocoque, wat zorgde voor een lichtgewicht en stijve constructie die de prestaties van de auto aanzienlijk verbeterde. Bovendien was de XJR-15 uitgerust met geavanceerde rem- en ophangingssystemen die waren afgeleid van de raceauto's van Jaguar.

Ondanks zijn exclusiviteit en indrukwekkende prestaties was de XJR-15 geen commercieel succes voor Jaguar, en het merk leed verliezen op de productie van de auto. Desalniettemin blijft de auto een legendarische en gewilde auto voor autoliefhebbers en verzamelaars over de hele wereld, en de verkoop van deze specifieke XJR-15 is een zeldzame kans om een ​​van de meest exclusieve auto's ter wereld te bezitten.

Technische fiche van de Jaguar XJR-15:

  • Motor: V12 van 6,0 liter
  • Vermogen: 450 pk bij 6.500 tpm
  • Koppel: 569 Nm bij 4.500 tpm
  • Transmissie: 5-versnellingsbak
  • Acceleratie 0-100 km/u: 3,9 seconden
  • Topsnelheid: 307 km/u
  • Remmen: Geventileerde remschijven met 4-zuigerremklauwen voor en achter
  • Ophanging: Dubbele wishbone ophanging met verstelbare schokdempers en anti-roll bars
  • Chassis: Carbonfiber monocoque met geïntegreerde rolkooi
  • Gewicht: 1.050 kg


De Jaguar XJR-15 is een high-performance sportwagen die speciaal is ontworpen voor racen op de weg. De auto beschikt over een krachtige V12-motor met een vermogen van 450 pk en een koppel van 569 Nm, wat zorgt voor indrukwekkende prestaties. De auto heeft een 5-versnellingsbak en kan van 0 naar 100 km/u accelereren in slechts 3,9 seconden, met een topsnelheid van 307 km/u.

Om de prestaties te ondersteunen, heeft de XJR-15 een geavanceerde ophanging met dubbele wishbone en verstelbare schokdempers en anti-roll bars. De auto heeft ook geventileerde remschijven met 4-zuigerremklauwen voor en achter voor optimale remprestaties.

Het chassis van de XJR-15 is gemaakt van carbonfiber en heeft een geïntegreerde rolkooi voor extra veiligheid en stijfheid. Het lichte gewicht van de auto, slechts 1.050 kg, draagt ​​ook bij aan de prestaties en wendbaarheid van de auto.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...