Aston Martin viert 110 Jaar autosport en luxe

Aston Martin, een naam die synoniem staat voor luxe en prestaties, heeft het startsein gegeven voor de viering van haar 110e verjaardag. Dit iconische Britse automerk, opgericht in 1913 door Lionel Martin en Robert Bamford, heeft sindsdien een onmiskenbare stempel gedrukt op de autobranche.

De viering van het 110-jarig bestaan werd ingeluid bij de historische locatie waar het allemaal begon, namelijk in Lionel Martin’s voormalige huis in Chelsea, Londen. Hier verzamelden zich illustere gasten uit de autowereld en bewonderaars van het merk om te toasten op de prestaties en nalatenschap van Aston Martin.

Het evenement diende niet alleen als een herdenking van het roemrijke verleden, maar keek ook vooruit naar de toekomst. Met een vooruitstrevend oog biedt Aston Martin een blik op innovatieve ontwerpen en technologieën die de grenzen van luxe auto-engineering blijven verleggen.

Aston Martin’s erfgoed op het gebied van motorsport is even opmerkelijk als haar productlijn van luxe personenauto's. Het merk heeft een rijke geschiedenis in de wereld van autoraces, waaronder de legendarische overwinning in de 24 uur van Le Mans in 1959. Deze triomf met de DBR1, bestuurd door Carroll Shelby en Roy Salvadori, is slechts een van de vele hoogtepunten in de motorsportgeschiedenis van Aston Martin.

Naast de lof in de racewereld, staat Aston Martin ook bekend om zijn banden met de Britse spionagelegende James Bond. De DB5, die voor het eerst te zien was in de film 'Goldfinger' uit 1964, is misschien wel het meest iconische Bond-voertuig en blijft een centraal element in de Bond-filmsaga.

In de loop der jaren heeft Aston Martin een reeks iconische modellen geproduceerd, van de klassieke DB-serie tot aan de moderne Vantage, DBS Superleggera en de hypercar Valkyrie. Elk model is een blijk van het vakmanschap en de ingenieurskunsten die het merk belichaamt.

De viering van het 110-jarig bestaan benadrukt ook de duurzaamheidsinspanningen van Aston Martin. Het bedrijf is vastbesloten om tegen 2025 een reeks auto's aan te bieden die uitstootvrij zijn. Dit doel weerspiegelt de bredere industriebewegingen naar elektrische voertuigen en een schonere toekomst.

Aston Martin’s Chief Creative Officer, Marek Reichman, sprak over het belang van deze mijlpaal en de toewijding van het merk aan continuïteit en vernieuwing. "Gedurende 110 jaar hebben we de wereld voorzien van auto's die een voorbeeld zijn van luxe, innovatie en tijdloze elegantie," zei hij. "En terwijl we dit memorabele jubileum vieren, kijken we vol verwachting uit naar de toekomst van Aston Martin."

Ter ere van deze historische mijlpaal heeft Aston Martin aangekondigd dat er gedurende het hele jaar tal van activiteiten plaatsvinden. Deze zullen het rijke verleden van het merk onder de aandacht brengen, maar ook de toekomst van de autofabrikant in de schijnwerpers zetten.

Fans en liefhebbers kunnen uitzien naar diverse evenementen zoals fabrieksrondleidingen, speciale edities van voertuigen en unieke belevenissen die het 110-jarig bestaan zullen markeren. Door middel van deze activiteiten wil Aston Martin de gemeenschap van bewonderaars betrekken en de spirit van het merk levend houden.

Met trots en een glansrijke historie achter zich, staat Aston Martin op een keerpunt waarbij het verleden en de toekomst samenkomen. Terwijl het merk zijn verleden viert, blijft het zich ook inzetten voor innovatie, iets wat duidelijk wordt in elke nieuwe auto die van de band rolt.

De Geschiedenis en Heritage van Aston Martin

Het verhaal van Aston Martin begon in 1913 toen Lionel Martin en Robert Bamford besloten om zich te richten op het bouwen van raceauto's, gedreven door een passie voor snelheid en engineering. Hun eerste auto, die toepasselijk ‘Coal Scuttle’ genoemd werd, zette de standaard voor wat komen zou: auto's die niet alleen snel waren, maar ook esthetisch aantrekkelijk.

In 1914 volgde de productie van de eerste officiële Aston Martin, genoemd naar de Aston Hill-climbraces waar Lionel Martin succes had behaald. Het merk richtte zich vanaf het begin op het creëren van high-performance auto’s, en dit ethos is nooit veranderd. Zo werden tijdens de eerste helft van de 20e eeuw verschillende prestigieuze races gewonnen, waaronder de Grand Prix van Frankrijk.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Aston Martin onder leiding van David Brown, wiens initialen de basis vormden voor de beroemde ‘DB’-reeks. De DB2, gelanceerd in de vroege jaren ’50, was met zijn prachtige lijnen en krachtige prestaties exemplarisch voor het merk. Maar het was de DB5 die de meest iconische status bereikte, mede dankzij zijn rol in de James Bond films.

In de decennia die volgden, bleef Aston Martin verbazen met zowel design als technische innovaties. Hoewel er periodes van financiële instabiliteit waren, wist het merk zich steeds weer te herpakken. In de jaren '70 en '80 introduceerde Aston Martin modellen zoals de V8 Vantage en de Lagonda, die de traditionele grenzen van luxe en prestaties op de proef stelden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...