Ferrari onthuld op Mugello Circuit de nieuwe Daytona SP3

De Ferrari's Daytona SP3 met 840 pk die geïnspireerd is op de legendarische sportprototypes uit de jaren 60, werd vandaag onthuld op het Mugello Circuit, naast de Ferrari Monza SP1 en SP2, in de Ferrari Finali Mondiali 2021. Opgemerkt moet worden dat Ferrari op 6 februari 1967 een van de meest spectaculaire prestaties in zijn geschiedenis behaalde toen het dat jaar de eerste drie plaatsen in de 24 uur van Daytona bezette in de eerste ronde van het International Sports Car World Championship.

De drie auto's die de geblokte vlag passeerden in die legendarische zij-aan-zij-finish op Ford's gras - eerst een 330 P3 / 4, tweede een 330 P4 en ten derde een 412 P - vertegenwoordigden het toppunt van ontwikkeling van de Ferrari 330 P3, een model dat hoofdingenieur Mauro Forghieri aanzienlijk had verbeterd op elk van de drie basisprincipes van raceauto's: motor, chassis en aerodynamica.

De 330 P3 / 4 vatte perfect de geest van de sportieve prototypes van de jaren zestig samen, een decennium dat nu wordt beschouwd als de gouden eeuw van racen met gesloten wielen en een blijvende maatstaf voor generaties ingenieurs en ontwerpers. De nieuwe modelnaam roept die legendarische 1-2-3-afwerking op en is een eerbetoon aan de Ferrari-sportprototypes die het merk zijn ongeëvenaarde status in de autosport hebben bezorgd.

De Daytona SP3, vandaag gepresenteerd op het Mugello Circuit tijdens de Ferrari Finali Mondiali 2021, is een limited edition die bijdraagt ​​aan de Icona-serie die in 2018 debuteerde met de Ferrari Monza SP1 en SP2. Het ontwerp van de Daytona SP3 is een harmonieus samenspel van contrasterende, subliem sculpturale wulpse oppervlakken die worden afgewisseld met het soort scherpere lijnen die het groeiende belang van aerodynamica in het ontwerp van racers zoals de 330 P4, 350 Can-Am en 512 aantoonden. S.

De De gedurfde keuze voor een 'Targa'-carrosserie met afneembare hardtop werd ook geïnspireerd door de wereld van sportieve prototypes: de Daytona SP3 biedt dan ook niet alleen opwindend rijplezier, maar ook nuttige prestaties. Vanuit technisch oogpunt haalt de Daytona SP3 inspiratie uit de geavanceerde technische oplossingen die al in de jaren zestig werden toegepast in de racerij - zowel vandaag als toen werden topprestaties bereikt door te werken op de drie fundamentele gebieden die hierboven zijn genoemd. De Daytona SP3 heeft een atmosferische V12, middenachter gemonteerd in typische raceauto-styling.

Zonder twijfel de meest iconische van alle Maranello-motoren, levert deze krachtbron 840 pk, waarmee het de krachtigste motor is die ooit door Ferrari is gebouwd, samen met een koppel van 697 Nm en een toptoerental van 9500 tpm.

Het chassis is volledig gemaakt van composietmaterialen met behulp van Formule 1-technologieën die sinds de LaFerrari, Maranello's laatste supercar, niet meer in een straatauto zijn gezien. De stoel is een integraal onderdeel van het chassis om het gewicht te verminderen en de bestuurder een rijpositie te garanderen die vergelijkbaar is met die van een racewagen.

Ten slotte, net als de auto's die het inspireerden, waren aerodynamisch onderzoek en ontwerp gericht op het bereiken van maximale efficiëntie met alleen passieve aerodynamische oplossingen.

Dankzij ongekende kenmerken, zoals de schoorstenen die lucht onder lage druk uit de onderkant van de carrosserie halen, is de Daytona SP3 de aerodynamisch meest efficiënte auto die ooit door Ferrari is gebouwd zonder toevlucht te nemen tot actieve aerodynamische apparaten.

Dankzij de slimme integratie van deze technische innovaties accelereert de auto van 0 naar 100 km/u in 2,85 seconden en van 0 naar 200 km/u in slechts 7,4 seconden: opwindende prestaties, extreme instellingen en de bedwelmende V12-soundtrack. ongeëvenaard rijplezier.

Meer over de Daytona SP3

De Ferrari Daytona SP3 is een exclusieve sportwagen die in een zeer beperkte oplage wordt geproduceerd. Deze auto kost €2 miljoen exclusief belastingen en is voorbehouden aan de eigenaren van de Ferrari Monza, die als eerste de kans krijgen om er een te kopen.

De Daytona SP3 is het derde model in de Icona-serie van Ferrari, die begon in 2018 en moderne interpretaties biedt van iconische raceauto's uit het verleden. De Daytona SP3 is geïnspireerd op de racewagens uit de jaren '60 en is voorzien van een modern design met een afneembaar targadak en een minimalistisch interieur.

Het chassis en de architectuur maken gebruik van composietmaterialen zoals koolstofvezel om het gewicht zo laag mogelijk te houden, waardoor de auto slechts 1.485 kg weegt. Het motorblok is afkomstig van de V12 uit de 812 Competizione en levert een vermogen van 840 pk.

De auto accelereert van 0-100 km/u in slechts 2,85 seconden en heeft een topsnelheid van meer dan 340 km/u. De Daytona SP3 heeft de meest uitgekiende passieve aerodynamica ooit voor een Ferrari, met een centrale 'ruggengraat' in de achterkant van de auto.

Ferrari heeft 599 exemplaren van de Daytona SP3 gebouwd, die allemaal al zijn verkocht aan hun beste klanten en verzamelaars.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...