Top Kerstfilms die iedereen moet zien

Terwijl de feestdagen naderen, zoeken veel mensen naar manieren om in de kerstsfeer te komen. Een favoriete traditie voor velen is het kijken naar kerstfilms. In Australië is er geen tekort aan films die de kerstsfeer verspreiden en een gevoel van samenzijn en feestelijkheid oproepen. Of het nu gaat om klassieke verhalen, moderne komedies of hartverwarmende familiefilms, er is voor elke smaak wel iets te vinden.

Een van de meest geliefde kerstklassiekers is 'It'sa Wonderful Life'. Deze film uit 1946, geregisseerd door Frank Capra en met in de hoofdrol James Stewart, vertelt het verhaal van George Bailey, die zich realiseert hoeveel hij voor de mensen in zijn gemeenschap betekent met de hulp van een vriendelijke engel. Hoewel de film oorspronkelijk matig presteerde aan de kassa, is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een essentiële kijkervaring tijdens de kerstperiode, ook in Australië.

Moderne kerstfilms zoals 'Love Actually' hebben ook hun weg gevonden naar de harten van Australische kijkers. Deze Britse romantische komedie uit 2003, met een sterrencast waaronder Hugh Grant, Keira Knightley en Liam Neeson, weeft verschillende liefdesverhalen samen tegen de achtergrond van Kerstmis in Londen. De film is bekend geworden om zijn opbeurende boodschap en charmante personages en is sindsdien een kersttraditie geworden.

Voor gezinnen met jongere kinderen zijn films zoals 'The Polar Express' een populaire keuze. Deze animatiefilm uit 2004 is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek en volgt een jonge jongen die een magische treinreis naar de Noordpool maakt. Met zijn adembenemende animatie en hartverwarmende verhaal is 'The Polar Express' een film die de verbeelding prikkelt en de kerstmagie tot leven brengt.

Australische kerstfilms mogen natuurlijk ook niet ontbreken op de lijst. 'Babe', hoewel technisch geen kerstfilm, wordt vaak rond Kerstmis getoond vanwege zijn hartverwarmende verhaal en omdat het plaatsvindt op een idyllische boerderij die een schilderachtig beeld van familie en thuis zijn tijdens de feestdagen biedt. Deze film uit 1995 vertelt het verhaal van een klein varkentje dat schaapherder wil worden, en heeft zowel kinderen als volwassenen vermaakt met zijn aandoenlijke personages en betoverende verhaal.

Niet alle kerstfilms hoeven serieus of sentimenteel te zijn; sommige zijn puur bedoeld voor de lach. 'National Lampoon'sChristmas Vacation' uit 1989 blijft een favoriet voor zijn humoristische kijk op de kerstvieringen van een disfunctioneel maar liefhebbend gezin. De film, met Chevy Chase als de ongelukkige vader Clark Griswold, levert veel grappige momenten op en benadrukt de chaotische, maar toch vreugdevolle kanten van de feestelijke periode.

Een andere film die op humor leunt, is de Australische komedie 'Crackerjack', die rond de kersttijd speelt en de avonturen volgt van een bowler die betrokken raakt bij de politiek en de intriges van zijn lokale bowlingclub. De film combineert typisch Australische humor met thema'svan gemeenschap en saamhorigheid die goed resoneren tijdens de kerstperiode.

Kinderen en volwassenen kunnen eveneens genieten van 'Elf', een film uit 2003 met Will Ferrell in de rol van Buddy, een mens die is opgevoed door elfen op de Noordpool en naar New York City reist om zijn biologische vader te vinden. De film is zowel absurd als vertederend, en Ferrell'senergieke vertolking van een naïeve maar goedhartige elf heeft het tot een moderne kerstklassieker gemaakt.

Naast deze titels blijven ook oudere films zoals 'Miracle on 34th Street' en 'White Christmas' een plek innemen in de jaarlijkse kerstfilmtradities. Deze films, die respectievelijk dateren uit 1947 en 1954, hebben een blijvende aantrekkingskracht door hun tijdloze verhalen en de warmte die ze uitstralen, wat bijdraagt aan de kerstsfeer.

In Australië wordt de kerstviering gekenmerkt door een mix van traditionele en hedendaagse elementen, en dit is terug te zien in de selectie van kerstfilms die graag bekeken worden. Terwijl de temperatuur stijgt en de typische winterse landschappen ontbreken, creëren Australiërs hun eigen kersttradities, inclusief het kijken naar films die een breed scala aan emoties en verhalen bevatten.

Het uitbreiden van de selectie kerstfilms kan onder meer gebaseerd zijn op het benadrukken van films met een sterk familie-element, zoals 'The Santa Clause' serie, waar een vader onverwacht de rol van Kerstman op zich neemt, of 'Home Alone', waar een jonge jongen zijn huis verdedigt tegen inbrekers. Ook kunnen films die focussen op het overwinnen van verschillen en het vinden van gemeenschappelijkheid, zoals 'A Christmas Carol', in verschillende versies, extra dimensies toevoegen aan de kerstfilmervaring.

Daarnaast mogen frisse perspectieven en diversiteit niet ontbreken in de collectie kerstfilms. Films die verschillende culturen en achtergronden belichten, zoals 'The Best Man Holiday' of 'Last Holiday', bieden een breder wereldbeeld dat past bij de multiculturele samenleving van Australië.

Tot slot is het belangrijk om te erkennen dat kerstfilms meer zijn dan alleen entertainment; ze vormen een middel om mensen samen te brengen en een gevoel van verbondenheid te creëren. Ze herinneren ons aan de waarden van vriendelijkheid, vrijgevigheid en dankbaarheid die centraal staan tijdens de feestdagen. Elk jaar weer bieden deze films een welkome afleiding en de kans om te lachen, te huilen en bovenal te genieten van de magie van Kerstmis.

 

- Wat is de titel van een klassieke kerstfilm die populair is in Australië? It'sa Wonderful Life
- Welke moderne Britse kerstfilm is geliefd in Australië? Love Actually
- Hoe heet de animatiefilm die een jongen volgt op een magische treinreis naar de Noordpool? The Polar Express
- Welke Australische film wordt vaak tijdens Kerstmis bekeken hoewel het niet specifiek een kerstfilm is? Babe
- Welke film uit 2003 toont Will Ferrell als een mens die opgevoed is door elfen? Elf


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.