Habanos S.A. en Tabacuba - Meesters in de kunst van sigarenproductie

Verankerd in de traditie en vakkundig vakmanschap van Cuba, blijven Habanos S.A. en Tabacuba een ongeëvenaarde plaats innemen in de wereld van premium sigaren. Deze twee Cubaanse reuzen, de één verantwoordelijk voor de wereldwijde distributie en marketing en de ander voor de productie, hebben samen Cuba'sstatus als leidende fabrikant van sigaren gecementeerd.

Habanos S.A., opgericht in 1994, is een joint venture tussen de Cubaanse staat en Altadis, een Spaanse onderneming en dochteronderneming van het Britse Imperial Tobacco. Als het exclusieve marketing- en distributiekanaal voor alle 27 Cubaanse sigarenmerken, waaronder Cohiba, Montecristo en Romeo y Julieta, heeft Habanos S.A. een integrale rol gespeeld bij het vormgeven van de wereldwijde perceptie van Cubaanse sigaren.

Het bedrijf bewaakt de erfenis van de Cubaanse tabakscultuur en blijft de standaard zetten voor kwaliteit en vakmanschap in de branche. Ondanks de aanhoudende handelsembargo s, heeft Habanos S.A. succes geboekt bij het promoten van de Cubaanse sigarenmarkt wereldwijd, met aanzienlijke groei in Azië, het Midden-Oosten en Europa.

Tabacuba, aan de andere kant, is het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie van alle Cubaanse tabak. Het bedrijf, opgericht in 2000, omvat alle aspecten van tabaksproductie, van zaadproductie en planten tot de oogst en uiteindelijke verwerking van de bladeren. De beroemde tabaksplantages van Pinar del Río, waaronder de Vuelta Abajo regio, staan onder de hoede van Tabacuba.

Bekend om zijn toewijding aan kwaliteit en traditionele productiemethoden, is Tabacuba verantwoordelijk voor de reputatie van Cuba voor het produceren van enkele van de beste tabaksbladeren ter wereld. De meesters in de fabrieken van Tabacuba, of 'torcedores', zijn erkende experts in hun vak en zijn diep gerespecteerd in de sigarenwereld.

Samen zijn Habanos S.A. en Tabacuba het hart en de ziel van de Cubaanse sigarenindustrie. Ondanks de uitdagingen van het economische klimaat en de voortdurende internationale druk blijven ze de wereld de schoonheid en rijkdom van de Cubaanse tabakscultuur tonen.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor beide bedrijven, terwijl ze blijven streven naar innovatie zonder de traditionele waarden op te geven die de Cubaanse sigarenindustrie tot een wereldwijde standaard hebben gemaakt. Met hun gezamenlijke inspanningen zullen Habanos S.A. en Tabacuba ongetwijfeld hun plaats aan de top van de wereld van premium sigaren behouden.

Ondanks een complex internationaal landschap en economische beperkingen, streven beide organisaties naar continue innovatie en groei.

Habanos S.A. heeft de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet om haar distributie- en marketingstrategieën aan te passen aan de veranderende wereld. Met het toenemende gebruik van digitale technologie heeft het bedrijf zijn aanwezigheid op sociale media uitgebreid en geïnvesteerd in online marketing en verkoop. Ze hebben zich gericht op het aantrekken van een jonger publiek, zonder de traditionele sigarenrokers uit het oog te verliezen.

Het bedrijf heeft ook samengewerkt met kunstenaars en ontwerpers om unieke, limited-edition sigarendozen en accessoires te creëren, wat heeft bijgedragen aan het opbouwen van de merkidentiteit en het toevoegen van waarde voor verzamelaars. Dit heeft geleid tot nieuwe inkomstenbronnen en heeft Habanos S.A. in staat gesteld zich te onderscheiden in een zeer concurrerende markt.

Tabacuba blijft daarentegen trouw aan zijn traditionele methoden van tabaksteelt en sigarenproductie. Het bedrijf is echter niet ongevoelig voor de noodzaak van duurzaamheid en heeft stappen ondernomen om milieuvriendelijkere praktijken te implementeren. Dit omvat het gebruik van organische meststoffen, waterbesparende technieken en het behoud van de biodiversiteit in hun plantages.

Naast het behoud van milieuvriendelijke praktijken, heeft Tabacuba ook gewerkt aan het waarborgen van de welvaart van zijn arbeiders. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in opleidingen voor de werknemers en het bieden van goede arbeidsomstandigheden. Dit heeft niet alleen bijgedragen aan het behoud van de traditionele tabaksteelttechnieken, maar ook aan de voortdurende productie van hoge kwaliteit.

Met hun gezamenlijke inspanningen hebben Habanos S.A. en Tabacuba de Cubaanse sigarenindustrie sterk gehouden en hun producten blijven de wereld veroveren. Hun inzet voor kwaliteit, traditie en innovatie zorgt ervoor dat Cubaanse sigaren nog vele jaren synoniem zullen blijven voor luxe en vakmanschap.

De toekomst is veelbelovend voor Habanos S.A. en Tabacuba. Met hun voortdurende streven naar verbetering en aanpassing blijven deze twee bedrijven niet alleen overleven, maar floreren in een steeds veranderende wereld. Hun verhaal is een testament van de veerkracht van de Cubaanse cultuur en het vermogen om uitdagingen te overwinnen in het streven naar uitmuntendheid.

Cuba in China

In juli 2017 tekenden de gemengde Cubaans-Spaanse onderneming Habanos S.A. en de Chinese Staatsadministratie van het Tabaksmonopolie een intentieverklaring in de Cubaanse hoofdstad, die nieuwe wegen opende voor commerciële, technische en industriële samenwerking tussen de twee bedrijven.

Via Habanos exporteerde Cuba in 2017 zo'n 200.000 sigaren naar China en distribueerde ze in 11 provincies van het Aziatische land. Echter, volgens het Cubaanse persagentschap Prensa Latina, werd de vraag naar deze premium producten geschat op meer dan zeven miljoen eenheden.

Ling Chen Gxing, voorzitter van de Chinese Staatsadministratie van het Tabaksmonopolie, en de copresidents van Habanos S.A., Luis Sánchez Harguindey en Inocente Núñez Blanco, ondertekenden een overeenkomst die de basis vormt voor langdurige samenwerking.

De Chinese leidinggevende bezocht de faciliteiten van de fabriek 'El Laguito', die uitsluitend gewijd is aan de productie van de 'Cohíba' Habanos-sigaren. Tijdens zijn bezoek werd hij ingelicht over het volledig ambachtelijke productieproces van dit beroemde merk, het meest bekende van het eiland.

Tabak vormt de vierde grootste bijdrage aan het bruto binnenlands product van Cuba. In 2016 bracht de verkoop van Habanos-producten, die 27 merken van handgemaakte premium sigaren in 150 landen distribueert, ongeveer 445 miljoen dollar op.

Het staatsbedrijf Tabacuba, waartoe Habanos behoort, verwachtte een opbrengst van ongeveer 30.000 ton aromatisch tabaksblad uit de oogst van 2016-2017. Dit is het grootste volume in de afgelopen elf jaar, ondanks de intense droogte die het Caribische land teistert.

Habanos S.A. en Tabacuba, de belangrijkste spelers in de wereldberoemde Cubaanse sigarenindustrie, hebben de laatste jaren hun greep op de Chinese markt aanzienlijk versterkt. Ondanks de uitdagingen die handelsbeperkingen en geopolitieke situaties met zich meebrengen, heeft de groeiende vraag naar premium sigaren in China de deur geopend naar nieuwe mogelijkheden voor deze Cubaanse giganten.

Habanos S.A. is gevestigd op Avenida 3ra No. 2006 esquina a 22, Miramar, La Habana, Cuba, telefonisch te bereiken op +53 7 2040521 - 24, of bezoek hun website op www.habanos.com. Grupo Empresarial TABACUBA is te bereiken op Calle M, Vedado, Havana, 10400, telefonisch op +53 7 8375665, of via e-mail op tabacuba@tabacuba.com.cu. Meer informatie is te vinden op hun website www.tabacuba.com.cu.

Omzet

In 2022 noteerde het Cubaanse bedrijf Habanos SA een omzet van 545 miljoen dollar, een stijging van 2% ten opzichte van het vorige jaar, onthuld tijdens het 23ste Habano Festival.

Het 23ste Habano Festival, dat na een onderbreking van twee jaar vanwege de pandemie tot 4 maart 2023 werd gehouden, werd geopend door Miguel Díaz-Canel. Deze lucratieve gebeurtenis vormt een belangrijke inkomstenbron voor de Cubaanse regering.

Tijdens een persconferentie werden de financiële resultaten van Habanos SA gepresenteerd, waaruit bleek dat Spanje, Frankrijk, Duitsland, China en Zwitserland de vijf grootste markten voor Habanos waren in het afgelopen jaar. Habanos SA telt nu 4.769 gespecialiseerde verkooppunten, een groei van ongeveer 10% ten opzichte van 2021.

Het festivalprogramma omvatte bezoeken aan staatsfabrieken in Havana en tabaksplantages in Pinar del Río, een provincie die nog jaren nodig zal hebben om te herstellen van de aanzienlijke schade veroorzaakt door orkaan Ian.

Dit jaar zullen de producten Montecristo Open, Bolívar New Gold Medal en Línea Maestra (vitola) worden geïntroduceerd. Rodrigo Malmierca, de minister van Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen, kondigde aan dat er 250 exposanten uit tien landen aanwezig zullen zijn. Onder de 70 stands op het festival zullen er 59 Cubaanse aanwezig zijn, die een breed scala aan ambachten, cultuur, muziek, mode, toerisme, gastronomie en alles gerelateerd aan Habanos zullen tonen.

Habanos SA, geleid door Spaanse zakenmensen en de Cubaanse regering, heeft te maken gehad met lage tabaksproducties door het gebrek aan materialen in de afgelopen jaren en ontevredenheid onder de tabaksproducenten over de 'oneerlijke prijzen' die Tabacuba betaalt voor hun oogsten.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.