Françoise Cataláa expo in Brussel - Actualités bij Galerie Frédérick Mouraux

In het hart van Brussel, België, onthult de Frédérick Mouraux Galerie een bijzondere tentoonstelling getiteld 'Actualités', waarin de werken van de Franse kunstenares Françoise Cataláa centraal staan. Cataláa, bekend om haar diepgaande onderzoek naar het concept van tijd, heeft een indrukwekkende artistieke reis achter de rug.

Françoise Cataláa'soeuvre is rijk en gevarieerd. Ze heeft 8 stedelijke interventies en 17 monumentale projecten op haar naam staan. Daarnaast heeft ze talloze opdrachten uitgevoerd voor particulieren en 4 films gemaakt die haar fascinatie voor tijd en installatiekunst verder verkennen. Haar toewijding aan haar vak is evident in elk stuk dat ze creëert.

Bij binnenkomst in de galerie wordt de bezoeker meteen geconfronteerd met een intrigerend kunstwerk genaamd 'Signature'. Dit stuk, met de getallen '1 2 3 4 5 6 7 ...', is een reflectie op de vergankelijkheid van tijd en de mensen die een impact hebben gehad op ons leven. Het roept herinneringen op aan jeugdige dagen en de onzekerheid over wie er echt toe doet in het leven van anderen.

Een ander opmerkelijk werk, 'Small Steps - Dialogue' uit 2023, is een getuigenis van Cataláa'stoewijding aan haar vak. Ze heeft de reeks '1 2 3 4 5 6 7' onderzocht in een verbazingwekkend aantal van 5.300 talen, zowel oude als hedendaagse. Dit project, dat 31 jaar van haar leven besloeg, is een viering van taal en cultuur. Het kunstwerk nodigt bezoekers uit om de rijkdom en diversiteit van talen te verkennen, van het Engels tot het Tuareg uit de Sahara en zelfs de unieke interpretatie van cijfers door schrijver James Joyce.

Cataláa'stentoonstellingen zijn niet alleen een viering van kunst, maar ook een eerbetoon aan degenen die haar hebben geïnspireerd. Ze eert Esther Hess, een kunstenaar met een rijke culturele achtergrond, en belicht het tragische verhaal van Masha AMINI, een jong meisje dat het slachtoffer werd van strenge morele wetten in Teheran.

Biodiversiteit is een ander centraal thema in Cataláa'swerk. Ze benadrukt de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens en de gevolgen van menselijk handelen op het milieu. Ze gebruikt bomen uit verschillende delen van de wereld als symbolen van de kwetsbaarheid van de natuur.

Haar serie 'Small Woods Carved with Numbers' is een technisch meesterwerk. Het vereist geduld, vaardigheid en toewijding om cijfers uit teakhout te snijden, een proces dat bijna een jaar per sculptuur vergt. Haar reizen naar Zuid-Afrika en haar observaties van de gevolgen van apartheid zijn ook vastgelegd in haar werk 'Small Steps - Barbed Wire' uit 2023.

De tentoonstelling eindigt met een interactieve installatie, 'The Knots - Message from the viewer', waar bezoekers worden uitgenodigd om hun gevoelens en gedachten te delen. Deze persoonlijke berichten worden aan het einde van de tentoonstelling door Cataláa zelf gelezen, waardoor een intieme band tussen de kunstenaar en het publiek ontstaat.

Kortom, de tentoonstelling 'Actualités' is niet alleen een viering van Françoise Cataláa'sartistieke genie, maar ook een reflectie op tijd, cultuur, natuur en menselijke ervaringen. Het is een must-see voor kunstliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in diepgaande, doordachte en prachtig vervaardigde kunstwerken. De Frédérick Mouraux Galerie nodigt iedereen uit om deze unieke tentoonstelling te ervaren van dinsdag tot zaterdag tot 21 oktober 2023, van 14.00 tot 18.00 uur.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.