Beleef de magie van Belgische Kerstmarkten in 2023

De wintermaanden in België worden opgefleurd door een betoverende reeks kerstmarkten die over het land verspreid zijn. Elk met een unieke charme en karakter, de kerstmarkten zijn een perfecte weerspiegeling van de lokale cultuur en festiviteiten. Laat ons u meenemen op een magische tour door de meest opmerkelijke kerstmarkten die België te bieden heeft, waar twinkeling van lichtjes samensmelt met de geur van versgebakken wafels en de warmte van glühwein de koude doet vergeten. Van de geplaveide straten van Brugge tot de bruisende pleinen van Brussel, we ontdekken samen hoe elke markt zijn bezoekers verwelkomt in een wonderland van winterse vreugde.

Kerstmarkt in Leuven
Wanneer de eerste tekenen van winter zich nestelen over de historische straten van Leuven, weten de inwoners en bezoekers dat het tijd is voor de jaarlijkse kerstmarkt, een festijn van licht, kleur en gezelligheid. Van 7 december tot 21 december 2023 wordt Leuven een centrum van kerstvreugde. Drie pleinen – het Herbert Hooverplein, Ladeuzeplein en de Grote Markt – worden omgetoverd in een kerstsprookjesland waar bezoekers zich kunnen laten meeslepen door de charme van de feestdagen. Op het Herbert Hooverplein kunt u zich laten verwonderen door een dicht sparrenbos, waarin de Kerstman en zijn behulpzame elven verwelkomen in hun winterverblijf. Kinderogen zullen ongetwijfeld schitteren bij het zien van deze magische plek, en ouders kunnen genieten van een warme kop glühwein terwijl de kerstmuziek op de achtergrond speelt. Het hart van de markt ligt op het Ladeuzeplein, waar bezoekers kunnen slenteren langs de kraampjes met handgemaakte geschenken, ambachtelijke lekkernijen en andere kerstbenodigdheden. Verlicht door duizenden fonkelende lichtjes, is het plein een prachtig gezicht dat de donkere winterdagen verlicht. Voor wie op zoek is naar een meer serene ervaring, biedt de Wintertuin naast het Stadhuis op de Grote Markt een oase van rust. Omgeven door de historische grandeur van het Stadhuis, kunt u hier genieten van de rustige sfeer en de schoonheid van de feestelijk gedecoreerde tuin. Levendige liveoptredens zijn verspreid over de kerstmarkt, van koren tot muziekbands, zorgen voor een feestelijke soundtrack terwijl u de kraampjes verkent of simpelweg geniet van de sfeer. De kerstmarkt is elke dag geopend, met variërende tijden afhankelijk van de dag van de week. Maandag tot en met woensdag kunt u er terecht van 12:00 tot 22:00 uur, op donderdag en vrijdag is de markt open tot 23:00 uur, wat bezoekers de kans geeft om de nachtelijke sfeer te ervaren. In het weekend opent de markt al om 11:00 uur en blijft deze open tot 23:00 uur op zaterdag en 22:00 uur op zondag. Voor wie meer wil leren over de lokale kersttradities, is een georganiseerde wandeling rond de kerstmarkt een aanrader. Deze wandelingen bieden een diepere kijk in de geschiedenis en de feestelijke gebruiken van Leuven, een verrijking voor zowel de lokale bewoner als de toerist. Voor meer details, het programma van de evenementen of specifieke vragen, raadpleeg de officiële website - www.leuvensekerstmarkt.com - van de kerstmarkt van Leuven. Het is een evenement dat de warmte en gemeenschapszin van de feestdagen belichaamt en een bezoek meer dan waard is tijdens deze bijzondere tijd van het jaar.

Kerstmarkt in Hasselt
Dompel uzelf onder in de magische kerstsfeer van Winterland Hasselt, een evenement dat alom bekend staat om zijn bijzondere thema's en uitgebreide kerstdorp. Vanaf 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024 wordt het Kolonel Dusartplein omgetoverd tot een winters paradijs waar jong en oud hun harten kunnen ophalen aan de feestelijke vreugde die deze tijd van het jaar met zich meebrengt. Winterland Hasselt is niet zomaar een kerstmarkt; het is een belevingswereld op zich. De schaatsliefhebbers kunnen hun schaatsen onderbinden en glijden over de imposante overdekte ijsbaan die met zijn 1000 vierkante meter groot genoeg is om zowel beginners als ervaren schaatsers te accommoderen. Maar er is meer dan alleen schaatsplezier. De kermisattracties, waaronder een adembenemend verlicht reuzenrad, bieden vertier voor alle leeftijden. Een bijzonder hoogtepunt voor de kinderen is het huis van de kerstman, dat liefdevol is nagebouwd naar het model van het huis van de kerstman in Lapland. Vanaf 7 december verwelkomt de kerstman zelf, samen met een aantal van zijn vrolijke elven, de jonge bezoekers voor een onvergetelijke ontmoeting die hun ogen zal doen fonkelen van verwondering. Het hart van de stad Hasselt, gekenmerkt door het Winterland, vult de Grote Markt met niet alleen deze attracties maar ook met geurige lekkernijen en unieke ambachtelijke geschenken. Het is de uitgelezen kans om lokale delicatessen te proeven en die ene speciale kerstcadeau te vinden terwijl je geniet van de feestelijke muziek en de sprankelende lichtjes. Voor bezoekers die de kerstmarkt willen bezoeken, zijn de openingstijden uiterst vriendelijk. De markt is dagelijks geopend van 11:00 tot 22:00 uur, met aangepaste tijden op de kerstavond, Kerstdag en Nieuwjaarsdag om iedereen de kans te geven deel te nemen aan de festiviteiten. Bent u klaar om de betovering van Winterland Hasselt zelf te ervaren? Voor meer informatie over specifieke evenementen, plattegronden en de meest actuele nieuwtjes, bezoek de officiële website op www.winterland.be. Maak uw plannen, bundel uzelf op in uw warmste winterkleding en stap in de wonderlijke wereld van Hasselt's meest geliefde wintertraditie.

Kerstmarkt in Antwerpen
De winterse betovering van Antwerpen begint op 8 december 2023 en houdt de stad in zijn greep tot 7 januari 2024, wanneer de stad zijn historische straten en pleinen omtovert tot een fonkelende kerstmarkt. Bezoekers kunnen zich laven aan de feestelijke sfeer die heerst van de Groenplaats tot het Steenplein, waar de kerstmarkt zich uitstrekt als een pad van licht en gezelligheid. In de diamantenstad kunnen liefhebbers van kerstmarkten zich onderdompelen in de feestelijke geest die de geplaveide straten vult. De markt, die traditioneel eind november opent, is een wonderlijke plek vol ambachtelijke cadeaus, culinaire verwennerijen en glinsterende kerstdecoraties. Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring, is de Handschoenmarkt de plek waar een magisch winterbos wacht om ontdekt te worden. De kerstmarkt van Antwerpen is een smeltkroes van culturen, waar specialiteiten uit de hele wereld aangeboden worden op de Grote Markt, Suikerrui, Steenplein en Groenplaats. De houten chalets zijn een bron van warmte en traditioneel vakmanschap, terwijl het reuzenrad een adembenemend uitzicht over de stad biedt. Voor degenen die houden van een beetje avontuur en sport, is er de ijspiste waar schaatsers van alle leeftijden hun hart kunnen ophalen. Naast deze winterse vreugden, biedt de Grote Markt een extra attractie: het Joe Christmas House, een must-visit voor muziekliefhebbers en degenen die in de kerstsfeer willen komen met wat kerstklassiekers. Voor een buitengewone lichtbeleving kun je je weg vinden naar de Zoo voor het Jungle Book Light Festival. Een sprookjesachtige reis door licht en kleur die je meevoert naar de wonderen van de jungle. De tocht naar deze winterse wonderen van Antwerpen is een eenvoudige wandeling vanaf het Centraal Station, via het Koningin Astridplein, de Keyserlei, Operaplein, de Meir, en uiteindelijk de Groenplaats, de Grote Markt en de Suikerrui naar het Steenplein. Voor de avontuurlijke bezoekers is de versierde voetgangerstunnel een optie voor een magische oversteek naar de linkeroever van de Schelde. De kerstmarkt van Antwerpen verwelkomt bezoekers op maandag tot donderdag van 12:00 tot 22:00, op vrijdag en zaterdag van 12:00 tot middernacht, en op zondag van 12:00 tot 22:00. Voor de kerstavond, oudejaarsavond, nieuwjaarsdag en Driekoningen zijn de openingstijden van 12:00 tot 18:00, om iedereen de kans te geven de feestdagen met geliefden door te brengen. Voor meer informatie over de kerstmarkt en het lichtfestival, bezoek de website visit.antwerpen.be, waar u details en updates kunt vinden om uw bezoek aan dit winterse wonderland te plannen.

Kerstmarkt in Gent
De kerstmarkt in Gent is een van de meest pittoreske winterbestemmingen in België, een plaats waar de historische grandeur van de stad en het feestelijke seizoen samenkomen in een adembenemende setting. Vanaf 7 december tot en met 31 december 2023 baadt Gent in een feestelijke gloed, waarbij de middeleeuwse kern van de stad transformeert tot een kerstsprookje dat zowel jong als oud betovert. Verspreid over de iconische pleinen van Gent - het Sint-Baafsplein, Botermarkt, Gouden Leeuwplein, Klein Turkije en de Korenmarkt - staan meer dan 150 sfeervolle chalets opgesteld, elk met hun eigen schatten. Ambachtslui uit binnen- en buitenland presenteren er met trots hun werk: van glinsterende kerstversieringen tot kunstzinnige handgemaakte objecten, ideaal om die ene speciale kerstcadeau te vinden. En terwijl je door de kraampjes struint, verleiden geuren van geroosterde kastanjes, Belgische wafels en hartige hapjes je om te proeven van lokale en internationale culinaire lekkernijen. De Gentse Winterfeesten bieden een rijk programma vol animatie. Straatartiesten van allerlei pluimage geven spectaculaire voorstellingen weg, terwijl je in het kinderdorp niet alleen de kerstman ontmoet, maar ook zijn vrolijk rondhuppelende rendieren. Voor een magisch uitzicht over de feestelijk verlichte stad kun je een ritje maken in het ‘Grand Soleil’ reuzenrad. En voor wie van wintersport houdt, is er de overdekte ijspiste van 600 m² onder de Stadshal, waar je naar hartenlust kunt schaatsen. Voor degenen die besluiten de charme van Gent tijdens de kerstperiode te ervaren en zoeken naar een verblijfplaats, is er een breed aanbod aan gastvrije hotels, B&B's en hostels. Elk biedt de warmte en gezelligheid die nodig is na een dag vol winterpret. De kerstmarkt is toegankelijk van maandag tot en met donderdag van 11:00 tot 21:00 uur, op vrijdag van 12:00 tot 22:00 uur, op zaterdag van 11:00 tot 22:00 uur en op zondag van 11:00 tot 21:00 uur. Let wel, op 24 en 31 december zijn de openingstijden ingekort tot 17:00 uur en op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag verwelkomt de markt bezoekers vanaf 14:00 uur tot het klokje van middernacht. Voor de laatste updates, programma-overzichten en meer specifieke informatie kunt u terecht op de officiële website: www.gentsewinterfeesten.be. Mis deze kans niet om deel te nemen aan een van de meest sfeervolle kersttradities die België rijk is.

Kerstmarkt in Brugge
Het winterse seizoen in Brugge is een betoverend schouwspel, waarbij de historische stad zich hult in een feestelijke atmosfeer vol warmte en licht. Met de introductie van Wintergloed, het nieuwe winterfestival, belooft Brugge dit jaar een kerstervaring die de zintuigen prikkelt en het hart verwarmt. De aloude kerstmarkt, een tijdloze attractie die bezoekers uit alle hoeken van de wereld trekt, wordt met dit festival uitgebreid en krijgt een extra dimensie.
Wintergloed doopt de stad in een oase van licht, met twee verbluffende lichtparcours die als een lumineuze ader door de stad lopen. Bezoekers kunnen zich laten meevoeren langs dynamische lichtinstallaties en projecties die de rijke geschiedenis van de stad verhalen. Het is een spektakel waarbij zowel de majestueuze kerstbomen op de Markt en ’t Zand als de ingenieuze lichtprojecties op de gevels de donkere winterlucht verdrijven. Het hart van de winterpret vindt u bij de schaatspiste, een winters tafereel bij uitstek, gesitueerd bij het romantische Minnewater. Hier kunnen jong en oud glijden en zwieren tegen de achtergrond van de sprookjesachtige Brugse architectuur. Aan de rand van deze ijspretpiste verrijst een grote winterbar met terras, waar eenieder welkom is om te genieten van een verkwikkend drankje of een hartige snack. De kerstmarkt van Brugge is een traditionele verzameling van gezelligheid, met kraampjes die uitnodigen tot het ontdekken van ambachtelijke geschenken en culinaire heerlijkheden zoals warme chocolademelk en glühwein. Deze vindt u terug op de centrale Grote Markt en het intieme Simon Stevinplein. Het winterse festijn opent zijn deuren op 24 november 2023 en blijft een bron van vreugde tot en met 7 januari 2024. Tijdens deze periode zijn bezoekers welkom om zich te laten betoveren door de kerstmarkt van Brugge, die van zondag tot donderdag toegankelijk is van 10:30 tot 22:00 uur, en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 23:00 uur. Hoewel de standhouders op kerstdag en Nieuwjaarsdag de vrijheid hebben om hun eigen openingstijden te bepalen, is de gastvrijheid en de warmte waarvoor Brugge bekendstaat altijd aanwezig. Voor wie zich wil onderdompelen in de magie van Wintergloed, is meer informatie te vinden op de website www.visitbruges.be/nl/wintergloed. Dit is een uitnodiging die niemand kan weerstaan; een kans om deel uit te maken van een feestelijkheid die het historische hart van Brugge doet kloppen in het ritme van de kersttijd.

Kerstmarkt in Brussel
Wanneer de winter zijn intrede doet en de dagen korter worden, ontwaakt Brussel in een feest van licht en kleur. Het hart van de Europese hoofdstad klopt in het ritme van de kerstmelodieën en geuren van seizoenslekkernijen. Het is de tijd van het jaar dat het Winter Wonders evenement, bekend als Winterpret, de stad omtovert in een sprookjesachtig paradijs van kerstvreugde. Vanaf 24 november tot en met 31 december 2023 strekt het festijn zich uit over de Grote Markt, Beurs, Muntplein, Sint-Katelijneplein tot aan de Vismarkt. Meer dan alleen een markt; het is een ervaring die alle zintuigen beroert. De bezoekers worden begroet door de geur van geroosterde kastanjes, de geluiden van kerstmuziek, en het zicht van de feeërieke lichtjes die de avondhemel verlichten. Centraal in de vieringen staat de imposante kerstboom op de Grote Markt, die niet alleen met zijn grootte maar ook met zijn spectaculaire versieringen de aandacht trekt. Zodra de schemering invalt, wordt het plein het toneel van een adembenemende klank- en lichtshow, waarbij de historische gevels van de gebouwen dansen in de kleuren en patronen van de projecties. Het Muntplein nodigt uit tot een vrolijke glijpartij op de overdekte ijsbaan, terwijl de diverse kermisattracties verspreid over het centrum jong en oud aantrekken met hun betoverende lichtjes en opwindende ervaringen. Het is een ware traditie geworden voor vele families om samen van de kerstachtbaan of het reuzenrad te genieten, waarbij je boven de markt zweeft en een panoramisch uitzicht hebt over de stad in haar kersttooi. Met ruim 200 kraampjes die zich door de straten van Brussel slingeren, kan men urenlang dwalen en ontdekken. Ambachtslieden en verkopers uit de hele wereld brengen hun producten aan de man, van handgemaakte sieraden en decoraties tot warme wollen truien die je tegen de kou beschermen. En voor de fijnproevers is er een overvloed aan culinaire verleidingen: van zoete wafels en Belgische chocolade tot hartige lekkernijen en exotische gerechten. De kerstmarkt is elke dag geopend van 12:00 uur tot 22:00 uur, waardoor bezoekers alle tijd hebben om te slenteren en te genieten van de festiviteiten. Op kerstavond en oudejaarsavond, dagen gevuld met verwachting en gezelligheid, sluit de markt haar deuren iets vroeger, om 18:00 uur, zodat iedereen zich kan voorbereiden op de familiefeesten. Winterpret in Brussel is niet alleen een markt, het is een uitnodiging aan iedereen om te delen in de geest van de feestdagen, om gemeenschap en vreugde te ervaren in de meest sfeervolle setting. Elk jaar keert het evenement terug, elk jaar groeit het verder en blijft het verrassen. Noteer de data, plan uw bezoek, en wees getuige van de magie die Brussel elk jaar tot de kersthoofdstad van België maakt. www.plaisirsdhiver.be

Kerstmarkt in Oostende
In het hartje van Oostende wordt de kerstsfeer levendig gehouden met "Winter in het Park", een evenement dat zich ontpopt tot een jaarlijkse traditie langs de Belgische kust. Voor het derde jaar op rij kunnen bezoekers van 1 december 2023 tot en met 7 januari 2024 genieten van deze unieke kerstmarkt, bekend om zijn prachtige locatie aan de rand van het strand en de feestelijke activiteiten. Deze kerstmarkt, die zich nestelt in de gezellige omgeving van het Leopoldpark, biedt een adembenemende ervaring waarbij de zilte zeelucht vermengd wordt met de geur van seizoenslekkernijen. Met een vijftigtal verschillende kraampjes kunnen bezoekers dwalen tussen standjes die van alles aanbieden: van exquise kerstdecoraties en winterse kledij tot de fijnste delicatessen uit zowel binnen- als buitenland. De kerstmarkt van Oostende is een ware schatkamer voor wie op zoek is naar dat perfecte kerstcadeau of gewoon wil genieten van de feestelijke sfeer. Voor gezinnen met kinderen biedt Winter in het Park een schat aan plezier met een traditionele paardencarrousel en een kindermolen, die zorgen voor eindeloze vreugde onder de kleintjes. Bij het kerstballenchalet wordt het een sport om de mooiste kerstballen te vissen, een activiteit die ongetwijfeld een glimlach tovert op het gezicht van ieder kind. De winterbar is de ideale plek om even te pauzeren en te genieten van een warme drank of een gezellige babbel. En voor degenen die houden van een beetje ijspret, biedt de vijver van het Leopoldpark de mogelijkheid om te schaatsen in een schilderachtige setting. Elke dag brengt de kerstmarkt van Oostende live-acts met zich mee, variërend van muzikanten tot straatartiesten, die zorgen voor een levendige en vrolijke atmosfeer. Deze verscheidenheid aan entertainment maakt elke bezoek uniek en zorgt ervoor dat er altijd iets nieuws te beleven valt. Voor wie een bezoek plant: de openingstijden van de kerstmarkt zijn zorgvuldig gekozen om zowel de lokale bewoners als toeristen te accommoderen. Van maandag tot donderdag kan men er terecht tussen 12:00 en 21:00 uur. Vrijdags is de markt een uur langer open, tot 22:00 uur, ideaal voor een avondje uit. In het weekend opent de kerstmarkt al om 11:00 uur en blijft het tot 22:00 uur bruisen op zaterdag en tot 21:00 uur op zondag. Speciale openingstijden gelden op kerstavond en oudejaarsavond, wanneer de markt om 12:00 uur opent en om 17:00 uur sluit. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is iedereen welkom vanaf 14:00 uur tot 21:00 uur. Voor meer details, programma's en eventuele updates kan men terecht op www.visitoostende.be/nl/winter van Visit Oostende.

Kerstmarkt in Luik
De kerstmarkt in Luik, een fonkelende hotspot tijdens de wintermaanden, nodigt u uit om deel te nemen aan een eeuwenoude traditie die de harten van bezoekers al jaren verwarmt. Deze markt, die loopt van 24 november tot 30 december 2023, is veel meer dan een verzameling kraampjes; het is een kloppend hart van de winterse festiviteiten in Wallonië. Het hart van deze kerstvreugde ligt op de Place Saint-Lambert en Place du Marché, waar meer dan 200 chalets een diversiteit aan koopwaar uitstallen. Deze reeks pittoreske hutjes, verlicht door de zachte gloed van kerstlichtjes, biedt alles van fijn handwerk tot fonkelende kerstdecoraties en unieke geschenken. Dit is uw kans om die perfecte, handgemaakte trui te vinden of die authentieke Belgische chocolade die als geen ander smelt in de mond. Niet alleen de producten zijn een trekpleister, maar ook de culinaire lekkernijen. De geuren van vers gebakken wafels, hartige gerechten en traditionele glühwein vormen een onweerstaanbare melange die bezoekers door de koude heen helpt. Bij elke stap wordt u verleid om te proeven van de rijke, gastronomische tradities die Luik te bieden heeft. Het Village de Noël van Luik staat ook bekend om zijn levendige evenementen. Van de betoverende licht- en beeldvoorstellingen die gebouwen omtoveren tot een canvas van winterse taferelen, tot de glinsterende schaatsbaan waar jong en oud pirouettes kunnen draaien - er is vermaak voor iedereen. Als u door de straten wandelt, kunt u zich laten meevoeren door de melodieuze klanken van zangkoren en muzikanten die zich tussen de kraampjes bevinden. Deze voorstellingen voegen een extra laag van feestelijkheid toe aan de atmosfeer, die al zo rijk is aan de geest van kerst. De kerstmarkt van Luik is dagelijks geopend, met aangepaste uren tijdens de feestdagen. Van zondag tot donderdag kunt u genieten van 11:00 tot 20:00, op vrijdag en zaterdag blijft de feestelijkheid bestaan tot 22:00 uur. Voor diegenen die op kerstavond nog laatste geschenken willen inslaan, sluit de markt om 18:00 uur. Op eerste kerstdag opent de markt haar deuren vanaf 13:00 uur, zodat iedereen na de kerstlunch de feestelijke sfeer kan opzoeken. Het Village de Noël is meer dan een markt; het is een plek waar herinneringen worden gemaakt, waar families en vrienden samenkomen, en waar de kerstgeest in elke hoek te vinden is. Voor meer details, kunt u terecht op de website www.villagedenoel.be en uw bezoek plannen aan wat terecht kan worden beschouwd als een van de meest authentieke kerstervaringen in België.

Kerstmarkt in Durbuy
In het hart van de Ardennen ligt Durbuy, vaak omschreven als het 'kleinste stadje ter wereld', een plaats die met zijn middeleeuwse charme en natuurlijke schoonheid bezoekers uit alle windstreken aantrekt. Tijdens de laatste weken van het jaar transformeert deze idyllische locatie in een adembenemend kerstdorp, een feest voor de zintuigen en een toevluchtsoord voor diegenen die op zoek zijn naar de echte kerstgeest. De kerstmarkt van Durbuy is een levendige smeltkroes van traditionele festiviteiten en moderne vreugden. Te beginnen op 24 november 2023 en doorlopend tot en met 7 januari 2024, is het stadje gehuld in een warme gloed van vrolijke decoraties en sprankelende lichtjes. Duizenden kaarsjes verlichten de smalle straatjes, en de geur van verse dennennaalden vermengt zich met de zoete aroma's van winterse lekkernijen. Bezoekers kunnen langs de Parc Baudouin, Vieille Ville, Place aux Foires en Allée Philippart wandelen, waar de kerststallen zich bevinden. Ze bieden alles van handgeschilderde kerstversieringen tot warme kleding die je warm houdt tijdens je wandeling door dit winterwonderland. Lokale ambachtslieden pronken met hun kunsten en bieden unieke cadeaus die nergens anders te vinden zijn. Een van de hoogtepunten van de kerstmarkt van Durbuy is de ijsbaan, waar jong en oud kunnen genieten van het plezier van het schaatsen in de openlucht, omgeven door de magische sfeer van de feestdagen. Als u op zoek bent naar een moment van rust en warmte, zijn er talloze kraampjes waar u kunt genieten van een kop warme glühwein of een andere verwarmende drank. Voor degenen die de kerstmarkt willen ervaren, zijn de openingstijden als volgt: op vrijdag van 14:00 tot 20:00 uur, op zaterdag en zondag van 11:00 tot 20:00 uur. Elk weekend wordt deze sprookjesachtige omgeving een toevluchtsoord voor diegenen die willen ontsnappen aan de drukte van alledag en zich willen onderdompelen in de rust en vreugde van de kerstperiode. Voor meer informatie, bezoekers worden uitgenodigd om de website www.visitwallonia.be te raadplegen waar details en updates over de ijsbaan en kerstmarkt van Durbuy beschikbaar zijn. Het is een kans om een deel van de Belgische kersttraditie te ervaren, een gelegenheid die jaar na jaar herinneringen creëert die een leven lang meegaan.

Kerstmarkt in Charleroi
Charleroi ontpopt zich tijdens de kerstperiode als een waar festijn van licht, kleur en feestvreugde. Voor het zesde opeenvolgende jaar presenteert de stad met trots zijn Village de Noël, een kerstmarkt die doet denken aan een betoverend kerstdorp, recht uit een wintervolksverhaal. Vanaf 25 november 2023 tot 7 januari 2024 neemt het feestelijke Place Charles II de gedaante aan van een bruisend hart vol kerstchalets. Hier kan men dwalen tussen meer dan 50 sfeervolle houten hutjes waar lokale ambachtslieden hun waren aanbieden, van handgemaakte decoraties tot gastronomische lekkernijen die typerend zijn voor de kersttijd. Een wandeling door het kerstdorp onthult niet alleen de charmante chalets, maar ook een authentiek sparrenbos dat een natuurlijke sfeer creëert. Op het Place Verte wacht een indrukwekkende ijspiste van 700 vierkante meter op bezoekers. Elke vrijdagavond transformeert de piste in een disco-on-ice, met muziek en discolichten die een jong en oud uitnodigen voor een glijdend avontuur. Het kerstdorp van Charleroi is ook een plek van wonder voor de jongsten onder ons. Kinderen kunnen een magisch bezoek brengen aan het huis van de Kerstman en hun kerstwensen in de grote kerstboom hangen. Een centraal gelegen restaurant biedt de gelegenheid om te genieten van een winterse maaltijd en op te warmen na een dag vol festiviteiten. Vernieuwing staat centraal in Charleroi’s kerstviering, met pop-up chalets die wekelijks wisselen van tentoonstellingen en standhouders. Dit zorgt ervoor dat elke bezoek een unieke ervaring is. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de kerstsfeer op het Place Verte gedurende de hele periode en tot en met 31 december ook op het Place de la Digue. De openingstijden zijn bijzonder bezoekersvriendelijk; van zondag tot en met donderdag van 10:00 tot 21:00 uur, op vrijdag en zaterdag kunnen de bezoekers zelfs tot middernacht genieten van de festiviteiten en op zondag tot 22:00 uur. Voor de meest actuele informatie en eventuele aanpassingen aan het programma of de openingstijden kan men terecht op de officiële website: www.charleroi-noel.be. Charleroi nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze feestelijke traditie en samen de geest van kerst te vieren.

 

Terwijl de winter zijn intrede doet en de dagen korter worden, bieden deze kerstmarkten, elk met hun eigen speciale touch, een warm welkom aan iedereen die de kou wil ontvluchten. Ze zijn het perfecte excuus om de winterblues te verdrijven en volop te genieten van de feestdagen. Met hun lichtjes, muziek en de geur van glühwein en gebrande amandelen beloven ze warme herinneringen en vreugdevolle momenten tijdens de meest wonderlijke tijd van het jaar. Voor degenen die verlangen naar die unieke kerstsfeer en de gezelligheid die hand in hand gaan met deze feestelijke markten, is er genoeg te ontdekken en te beleven. Voor meer informatie over specifieke datums, openingstijden en locaties is het aan te raden de officiële websites te bezoeken of langs te gaan bij de lokale toeristische kantoren. Laat je meeslepen door de magie die elke Belgische stad uniek maakt tijdens de kerstperiode en maak deel uit van een traditie die al generaties lang wordt gekoesterd.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.