Apple Vision Pro - baanbrekende AR/VR of prijsbepalend item

Afgelopen week introduceerde Apple zijn veelbelovende en buitengewoon kostbare nieuwe mixed reality headset. In een zorgvuldig georkestreerde presentatie werd een lijst met indrukwekkende specificaties opgesomd, prestigieuze partnerschappen aangekondigd en een perfect geproduceerde promotievideo getoond. Toch bleef één ding opvallend afwezig: niemand van Apple'sleidinggevenden droeg het apparaat tijdens de presentatie. Journalisten die vroegtijdige toegang kregen om het apparaat te proberen, kregen zelfs het verzoek van het bedrijf om geen foto'ste maken van de ervaring.

Het niet dragen van het apparaat is niet onopgemerkt gebleven. Er is gesuggereerd dat Apple CEO Tim Cook en anderen bewust hebben gekozen om geen foto'svan zichzelf met de headsets te tonen, uit angst dat deze online in memes zouden veranderen. Maar er is een onderliggend serieus potentieel probleem: zelfs Apple kan moeite hebben om VR-headsets er 'cool' uit te laten zien.

In de loop van het afgelopen decennium hebben headsets een reputatie opgebouwd voor het zijn van omvangrijk en vreemd uitziend. Palmer Luckey, de oprichter van Oculus (later overgenomen door Facebook), werd in 2015 breeduit bespot na een foto op de cover van Time Magazine waar hij een zwarte headset droeg in een bizarre pose. Het lijkt erop dat zelfs Apple moeite zou kunnen hebben om dergelijke visuals te vermijden.

Apple'smeest recente headset, de Vision Pro, die virtual reality en augmented reality combineert, is het meest ambitieuze - en riskantste - nieuwe hardware product van Apple in jaren. Met een prijskaartje van €3.500 en een onbewezen markt vol rivalen die nog geen mainstream succes hebben behaald, staan er voor Apple hoge inzetten op het spel.

Het techbedrijf, bekend om zijn krachtige marketing, leunt op zijn design, hardware en marketingvaardigheden om mensen te overtuigen duizenden euro'suit te geven aan het apparaat. Velen merkten tijdens de presentatie op dat de headset eruit ziet als een paar designer skibrillen. Echter, niet iedereen is overtuigd. “Ze zijn zeker niet slank. Ze proberen slank te zijn, maar het is een groot paar goggles op je gezicht,” zei Lisa Peyton, een professor in uitgebreide realiteit en ervaringsmarketing aan de Universiteit van Oregon.

Apple heeft zich altijd gericht op het nemen van het gemiddelde en het cool maken ervan. Echter, de headset, net als VR zelf, is zeker niet alledaags of 'conventioneel', volgens Marcus Collins, marketing professor aan de Ross School of Business aan de Universiteit van Michigan en een voormalig Apple medewerker. 'Het is een nieuwe categorie die nog steeds worstelt om haar plek in de markt te vinden', zei Collins. 'Het is niet iets dat je gewoon opzet en vergeet. Het is iets waar mensen zich van bewust zijn, en het is zeker iets dat ze opmerken als je het draagt.'

Het ontwerp van de Vision Pro is aantrekkelijk - met zijn strakke, gebogen oppervlakken en ingebouwde camera'svoor tracking en AR-functionaliteiten. Maar de vormfactor kan een hinderpaal zijn voor adoptie. 'Het is echt cool en futuristisch, maar het is nog steeds een beetje vreemd en opvallend,' zei Peyton. 'En dat kan mensen afschrikken.'

In tegenstelling tot andere VR-headsets op de markt, zoals Facebook'sQuest 2 of Sony'sPlayStation VR, is de Vision Pro niet bedoeld als een apparaat voor gaming. Apple positioneert het als een productiviteitstool, vergelijkbaar met hoe Microsoft zijn HoloLens AR-headset heeft gepositioneerd.

De markt voor VR en AR is nog steeds klein, vooral in vergelijking met smartphones en tablets. Analisten van IDC voorspellen dat de wereldwijde verzendingen van AR- en VR-headsets dit jaar zullen groeien tot 14,2 miljoen eenheden, een stijging van 46,7% ten opzichte van vorig jaar. Maar zelfs als die prognose uitkomt, zal dat nog steeds minder dan 1% van de wereldwijde smartphoneverzendingen zijn, volgens cijfers van IDC.

Een uitdaging voor Apple is om te bewijzen dat er een echte behoefte is aan een dergelijk high-end product. Hoewel er zeker een markt is voor professionele creatieven en ontwikkelaars, is het minder duidelijk of de gemiddelde consument bereid is om €3.500 uit te geven aan een product dat niet noodzakelijk een dagelijkse behoefte vervult.

Apple heeft een geschiedenis van het nemen van nicheproducten en ze tot mainstream succes te maken. Maar zelfs met hun indrukwekkende design en technische vaardigheden, hebben ze een uitdaging om de Vision Pro tot een must-have gadget te maken.

Of deze nieuwe stap van Apple een succes wordt of niet, hangt af van vele factoren, waaronder de acceptatie van de consument, technische problemen, de prijs van het apparaat, en hoe goed het bedrijf erin slaagt om het 'cool' factor van hun product te verhogen. Voor nu, is de vraag of de hype rondom Apple'sVision Pro overeenkomt met de realiteit.

Er zijn ook andere overwegingen. Hoewel VR en AR veel potentieel hebben in verschillende industrieën - van gaming tot onderwijs, gezondheidszorg en vastgoed - zijn er nog steeds grote uitdagingen, zoals de ontwikkeling van overtuigende content, het oplossen van problemen met bewegingsziekte en het bieden van een comfortabele, langdurige gebruikservaring.

'VR en AR zijn zeer krachtige technologieën, maar ze zijn nog steeds niet 'daar' op de manier zoals we dat zien met andere consumententechnologieën', zei Angela McIntyre, een analist bij Gartner. 'Er is nog veel werk aan de winkel.'

Een ander aspect is de beschikbaarheid van apps en content. Net als elke andere nieuwe technologie, zal het succes van de Vision Pro grotendeels afhangen van het ecosysteem van apps en content dat Apple kan opbouwen. De App Store was een cruciale factor in het succes van de iPhone en de iPad, en Apple zal waarschijnlijk proberen een soortgelijk ecosysteem te creëren voor de Vision Pro.

De aankondiging van Apple heeft al interesse gewekt bij ontwikkelaars. Volgens een recent onderzoek van de Game Developers Conference, zei 27% van de ondervraagde ontwikkelaars dat ze plannen hadden om games te ontwikkelen voor de Vision Pro.

Tot slot is er de kwestie van privacy. De ingebouwde camera'sen sensoren van de Vision Pro kunnen een schat aan informatie verzamelen over gebruikers, wat zorgen kan oproepen over hoe Apple die informatie zal gebruiken en beschermen. Apple heeft een sterke reputatie op het gebied van privacy, maar de inzet is hoger met een apparaat dat zo persoonlijke informatie kan verzamelen.

Uiteindelijk is het nog te vroeg om te zeggen of de Vision Pro een succes zal zijn. Maar het is duidelijk dat Apple hoge verwachtingen heeft en bereid is om een grote gok te nemen in de wereld van VR en AR. Alleen de tijd zal leren of deze gok loont.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.