Zenith El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Editie

Het Zwitserse horlogemerk Zenith staat bekend om zijn innovaties in tijdmeting, vooral zijn iconische El Primero chronograaf. Dit baanbrekende horloge werd voor het eerst geïntroduceerd in 1969 en wordt nog steeds gerespecteerd om zijn ongeëvenaarde nauwkeurigheid en vakmanschap. In navolging van deze traditie kondigde Zenith de lancering aan van een nieuwe speciale editie horloge als eerbetoon aan één van de meest prestigieuze klassieke autorally s, de Tour Auto Optic 2000.

De nieuwe editie genaamd de El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Edition, laat zien hoe Zenith'sgeschiedenis is verweven met de autosport. Dit exclusieve horloge heeft een aantal op autosport geïnspireerde ontwerpelementen die liefhebbers van zowel horloges als autosport zullen waarderen. De El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Edition kenmerkt zich door een roestvrijstalen kast van 42 mm en dynamische kleuren die de Franse vlag weerspiegelen - blauw, wit, en rood. Deze kleuren zijn niet willekeurig gekozen; ze zijn een ode aan het gastland van de Tour Auto rally.

Het hart van de Chronomaster Tour Auto Edition is Zenith'slegendarische El Primero kaliber, een hoogfrequent chronograaf beweging met een kolomwielmechanisme dat zorgt voor uitzonderlijke precisie. Deze beweging trilt met 36.000 halve trillingen per uur, wat het mogelijk maakt om tijd te meten tot op de dichtstbijzijnde tiende van een seconde. Het horloge heeft ook een gangreserve van ongeveer 50 uur, wat getuigt van de efficiëntie en duurzaamheid van het mechanisme.

Het design van de wijzerplaat is een ander element dat de aandacht trekt. Het biedt een openhartige blik op het bewegingsmechanisme, waarmee het innovatieve karakter van Zenith gehighlight wordt. Boven de centrale wijzerplaat vinden we de twee chronograaf sub-wijzerplaten, en een datumindicatie op de 6-uur positie. De kast is bekleed met een doorschijnende blauwe rand, wat het sportieve uiterlijk versterkt en tegelijkertijd de interne complexiteit van het horloge benadrukt.

Wat betreft de functionaliteit, is de El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Edition uitgerust met functies die essentieel zijn voor precisietiming in autosportevenementen. Het beschikt over een tachymetrische schaal, die kan worden gebruikt om snelheden te berekenen, en drukknoppen voor een intuïtieve bediening van de chronograaffuncties.

Het horloge wordt afgerond met een sportieve band die perfect bij de esthetiek past. Deze is vervaardigd uit geperforeerd kalfsleer met rode stiksels, wat zorgt voor comfort en stijl, en is voorzien van een drievoudige vouwsluiting voor extra veiligheid.

Zenith produceerde slechts 500 exemplaren van de El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Edition, waardoor het een zeer gewild verzamelobject is voor zowel horlogeverzamelaars als auto-enthousiastelingen wereldwijd. Dit gelimiteerde aanbod onderstreept de exclusiviteit van het horloge en benadrukt Zenith'stoewijding aan kwaliteit en precisie in al zijn creaties.

De connectie tussen horlogemaken en autoracen gaat terug tot de vroege dagen van de sport, waarbij tijdwaarneming een cruciale rol speelde in de competitie. De spanning van de race, de technische innovatie en de behoefte aan precisie zijn eigenschappen die beide werelden delen. Zenith heeft keer op keer deze verbinding gevierd door middel van partnerships en speciale edities.

De El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Edition is dan ook meer dan alleen een horloge; het is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van auto races en de rol van nauwkeurige timing in dit spannende domein. Het is een symbool van de geest van competitie en uitmuntendheid die zowel in de autosport als in de horlogerie heerst.

Het bezitten van een Zenith El Primero is niet alleen een uiting van waardering voor de technische prestaties van het merk, maar het is ook een teken van een gedeelde passie voor geschiedenis, innovatie en het najagen van perfectie. Of het nu gaat om een professional achter het stuur of een enthousiast verzamelaar, de El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Edition is een waardevolle aanwinst voor elke collectie.

Het legendarische El Primero-kaliber, geïntroduceerd in 1969, was een van de eerste automatische chronograaf bewegingen en onderscheidde zich door zijn hoge frequentie. Deze innovatie vormt de basis voor vele latere ontwikkelingen in de wereld van horlogerie en blijft een belangrijk onderdeel van Zenith'serfgoed.

De Tour Auto Optic 2000, waar het speciale editie horloge naar vernoemd is, is een jaarlijkse evenement dat sinds 1992 wordt gehouden. Het herleeft de historische Tour de France Automobile, een race die voor het eerst plaatsvond in 1899 en doorging tot in de jaren '80. De hedendaagse versie van het evenement brengt vintage auto's en hun bestuurders samen die gedurende vijf dagen verschillende etappes in Frankrijk afleggen.

Het ontwerp van de Chronomaster Tour Auto Edition is bewust gericht op het overbrengen van een gevoel van beweging en snelheid, een metafoor voor de dynamiek van het racen. De wijzerplaat met zijn open secties geeft niet alleen een inkijkje in het uurwerk binnenin, maar symboliseert ook de transparantie en authenticiteit die vereist is in zowel autosport als horlogemaken.

De verbindingen tussen Zenith en autoraces zijn talrijk en omvatten naast speciale edities ook sponsoractiviteiten en ambassadeurschap. In het verleden heeft Zenith samengewerkt met de legendarische coureur Erik Comas en is het merk te zien geweest bij prominente evenementen zoals de Classic Car Rally.

Mede door de beperkte oplage van de El Primero Chronomaster 1969 Tour Auto Edition en de technische finesse die het belichaamt, blijft het een aantrekkelijk item op veilingen. Het weerspiegelt niet alleen de vaardigheid van de Zenith horlogemakers, maar dient ook als een tastbare herinnering aan de onlosmakelijke link tussen precisie-engineering en autosport.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...