Schiaparelli surrealistische hergeboorte in herfst/winter 2024

Schiaparelli, het iconische modehuis dat sinds de jaren 30 bekend staat om zijn avant-gardistische en surrealistische ontwerpen, heeft wederom de modewereld versteld doen staan met de presentatie van zijn herfst/wintercollectie voor het jaar 2024. Deze nieuwste collectie, ontworpen door artistiek directeur Daniel Roseberry, is een ware ode aan het erfgoed van het merk en trekt de aandacht met gewaagde creaties en een frisse interpretatie van de surrealistische geest waar Elsa Schiaparelli, de oprichtster van het huis, beroemd om was.

De collectie ademt een moderne esthetiek terwijl het trouw blijft aan de rijke geschiedenis van het modehuis. Kledingstukken spietsen zichzelf op gedurfde wijze door gouden neuzen, ogen en monden, wat duidelijk laat zien dat Roseberry zich heeft laten inspireren door de surrealistische kunstbeweging. Hij verschuift op vakkundige wijze de grenzen tussen kunst en mode, waarbij elk stuk een verhaal vertelt en uitnodigt tot een diepere beschouwing.

De showruimte zelf, ontworpen door bureau Villa Eugénie, transformeerde in een betoverende wereld die lijkt te zijn weggelopen uit een droom. De tinten van het interieur waren ingetogen, met een overvloed aan zwart, waardoor de kleurrijke en eclectische kledingstukken nog meer in het oog sprongen. Deze achtergrond creëerde een intiem podium waarop de creaties konden schitteren, en dit was precies wat Roseberry voor ogen had: een plek waar zijn modekunstwerken voor zichzelf konden spreken.

Onder de vele opvallende stukken bevond zich een jurk bezaaid met spiegels, die niet alleen de aandacht trok door haar schittering maar ook door het dubbele beeld dat ze van de werkelijkheid toonde. Ook liet Roseberry zich inspireren door de natuur, zoals zichtbaar was in een jas versierd met veren en een trui die leek op een stuk gebroken schors, wat getuigt van zijn vermogen om een scala aan materialen en texturen meesterlijk te transformeren in draagbare kunst.

Onconventionele materialen zoals metaal werden ook gebruikt, waardoor sommige van de silhouetten bijna als sculpturen aanvoelden. Dit was vooral het geval bij de pakken, waarbij sommige broeken werden vervangen door metalen crinolines, die de klassieke mannengarderobe opnieuw definieerden. Er werd gespeeld met proporties en silhouetten, wat resulteerde in dramatische uitvoeringen van traditionele kledingstukken. Het resultaat was een frappant contrast tussen zachte stoffen en harde metalen, wat voor een intrigant visueel spektakel zorgde.

Een ander hoogtepunt was een jas met daaraan afbeeldingen van handen die uit de stof leken te komen. Dit was niet alleen een knipoog naar Schiaparelli's historische samenwerking met Salvador Dalí, maar ook een prachtig voorbeeld van Roseberry's liefde voor theatrale flair.

De accessoires waren evenmin conventioneel. Oorbellen in de vorm van lippen en nagels en opvallende halskettingen droegen bij aan de unieke en onderscheidende look van de collectie. De schoenen volgden ook deze trend met hun ongewone hakken en vormen.

Het verlangen van Daniel Roseberry om nieuwe manieren te verkennen om uitdrukking te geven aan persoonlijke identiteit door middel van mode bleek uit elk stuk. Zijn visie heeft Schiaparelli een relevante plaats gegeven in de hedendaagse mode, terwijl het de geest van Elsa’s eigen streven naar vernieuwing eer aan doet.

Ingetogen en meer draagbare stukken werden ook tentoongesteld, als tegenwicht voor de meer extravagante stukken. Gebreide sweaters, rokken met eenvoudige snits en effen jassen boden een rustpauze in de collectie en maakten het toegankelijk voor een breder publiek. Hierdoor ontstond een balans die de veelzijdigheid van het modehuis benadrukte.

De reacties op de herfst/wintercollectie 2024 waren overweldigend positief, waarbij kenners en critici het eens waren dat Schiaparelli een nieuwe standaard heeft gezet in artistieke mode. De show was niet alleen een triomf van creativiteit en vakmanschap, maar ook een krachtige boodschap dat mode absoluut een vorm van kunst kan zijn die emotie en intellect aanspreekt.

Daniel Roseberry heeft met deze collectie bewezen dat hij een kundige erfgenaam is van het Schiaparelli-legaat, door verbeeldingskracht en vakmanschap te combineren op een manier die zowel terugkijkt naar het verleden als vooruit naar de toekomst. Door continu de grenzen van verwachting en traditie op te rekken, heeft Schiaparelli zich wederom herbevestigd als een baanbreker in de haute couture.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...