Rolex CEO waarschuwt Rolex horloges niet als aandelen zien

In de schitterende stad Genève, tijdens de prestigieuze Watches and Wonders beurs, deelde Jean-Frédéric Dufour, de CEO van Rolex, zijn inzichten over de huidige staat en de toekomst van de horloge-industrie. Dit evenement, dat zich ontpopt als een belangrijk trefpunt voor liefhebbers, verzamelaars en professionals uit de hele wereld, staat bekend om zijn exclusiviteit en de presentatie van de nieuwste innovaties binnen de horlogerie. Met ongeveer 54 deelnemende merken, waaronder grootmachten als Patek Philippe en Cartier, is het duidelijk dat de beurs een centrale rol speelt in het uitdragen van de rijke traditie en vakmanschap van Zwitserse horloges.

Dufour, die al drie decennia meedraait in de horloge-industrie, sprak zijn zorgen uit over de trend waarbij horloges steeds vaker als beleggingsobjecten worden gezien. Volgens hem is deze vergelijking met aandelen niet alleen misleidend maar ook potentieel gevaarlijk. Rolex en andere horlogemakers streven ernaar producten van emotionele waarde te creëren, geen financiële investeringen. Deze benadering is cruciaal in een tijd waarin de industrie geconfronteerd wordt met diverse uitdagingen, zoals de sterke Zwitserse frank, de stijgende goudprijzen en geopolitieke onzekerheden die de marktdynamiek beïnvloeden.

De Watches and Wonders beurs, die voortkomt uit de as van de voormalige Baselworld, is een initiatief van de industrie om zich te herenigen en gezamenlijk de kwaliteit en innovatie van Zwitserse horloges te presenteren. Dit evenement trekt naar verwachting 45.000 bezoekers uit de hele wereld, waaronder professionals, journalisten, en horlogeverzamelaars. Het biedt een unieke kans om de nieuwste creaties te bewonderen en deel te nemen aan een dialoog over de toekomst van horlogemaken.

Dufour benadrukt dat 2024 een uitdagend jaar zal zijn voor de industrie. De problematiek van overproductie in goede tijden leidt tot druk op de horlogehandelaren en de schadelijke praktijk van kortingen. Desondanks blijven bepaalde topmerken goed presteren, mede dankzij hun sterke merknaam en de waardebehoud van hun producten. Dit onderscheidt hen van de rest en toont de veerkracht van kwaliteit en vakmanschap in de horloge-industrie.

De organisatie van de Watches and Wonders beurs weerspiegelt een diepe toewijding aan het promoten van de horloge-industrie als geheel. Door samen te werken en een platform te bieden voor zowel grote als kleine merken, streeft de beurs ernaar de diversiteit en competentie van de branche te tonen. Dit is van cruciaal belang voor het behoud van de rijke traditie en het vakmanschap van Zwitserse horloges, in een tijd waarin de concurrentie van digitale alternatieven zoals smartwatches en fitness-trackers toeneemt.

Dufour's visie voor de toekomst van de horloge-industrie is duidelijk: het gaat niet alleen om het verkopen van tijd, maar om het verkopen van dromen en emoties. Dit ethos, dat ten grondslag ligt aan de creatie van elk Zwitsers horloge, is wat de industrie onderscheidt en haar een blijvende plaats in de harten van liefhebbers over de hele wereld verzekert. Terwijl de Watches and Wonders beurs voortgaat, blijft het een lichtbaken van hoop en innovatie in de fascinerende wereld van horlogemaken, een wereld waarin traditie en vooruitgang hand in hand gaan.

De Watches and Wonders beurs in Genève is niet alleen een showcase van de nieuwste horloges en technologieën; het is ook een forum waar de toekomst van de horloge-industrie wordt vormgegeven. Jean-Frédéric Dufour's opmerkingen over de visie van Rolex en de bredere industrie benadrukken een fundamenteel geloof in de waarde van horloges als meer dan alleen tijdmeetinstrumenten. Ze zijn symbolen van erfgoed, vakmanschap en persoonlijke expressie. Dit perspectief is essentieel in een tijdperk waarin de perceptie van horloges als beleggingsobjecten toeneemt. Dufour's waarschuwing tegen het vergelijken van horloges met aandelen onderstreept de noodzaak om de unieke waarde van horloges te behouden en te beschermen tegen de volatiliteit van financiële markten.

De uitdagingen waar de industrie voor staat, zoals de sterke Zwitserse frank, de stijgende goudprijzen en geopolitieke onzekerheden, maken de rol van evenementen zoals Watches and Wonders des te belangrijker. Deze beurs biedt een platform voor merken om hun nieuwste creaties te tonen en te benadrukken hoe ze blijven innoveren ondanks externe druk. Het succes van de beurs, met een verwachte opkomst van 45.000 bezoekers, toont aan dat er wereldwijd nog steeds een sterke interesse en waardering is voor Zwitserse horloges.

De samenwerking tussen grote namen zoals Rolex, Patek Philippe en Cartier om de Watches and Wonders beurs tot een succes te maken, weerspiegelt een gemeenschappelijke visie voor de toekomst van de horloge-industrie. Deze eenheid is cruciaal voor het overbrengen van de waarde van Zwitserse horloges aan een wereldwijd publiek. Het biedt ook een kans voor kleinere merken om zich te presenteren naast de gevestigde namen, wat bijdraagt aan de diversiteit en rijkdom van de industrie.

Dufour's reflectie op de huidige staat van de industrie en zijn vooruitzichten voor 2024 benadrukken de veerkracht en aanpassingsvermogen van Zwitserse horlogemakers. Ondanks de uitdagingen blijft de focus op kwaliteit, innovatie en emotionele waarde de industrie vooruit stuwen. Dit is een testament aan de diepgewortelde tradities van het Zwitserse horlogemaken, die blijven evolueren om te voldoen aan de veranderende smaken en verwachtingen van consumenten over de hele wereld.

De Watches and Wonders beurs is meer dan een jaarlijks evenement; het is een viering van de horloge-industrie's rijke geschiedenis en een blik op haar veelbelovende toekomst. Terwijl de industrie navigeert door de uitdagingen van de moderne wereld, blijft de beurs een belangrijk moment voor merken om hun vakmanschap te tonen en voor liefhebbers om hun passie voor horloges te delen. In de woorden van Dufour, het gaat niet alleen om het verkopen van producten, maar om het verkopen van dromen en het creëren van emotionele verbindingen. Dit ethos zal ongetwijfeld de horloge-industrie blijven leiden terwijl ze zich aanpast en floreert in de komende jaren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...