Onderzoek naar de Lente/Zomer 2023 collectie van Proenza Schouler

In het hartje van Manhattan'sUpper East Side, waar de elite niet alleen kunst verzamelt maar ook mode hoog in het vaandel draagt, was het Phillips veilinghuis de uitverkoren plek voor de onthulling van iets bijzonders. Het ging niet om een zeldzaam schilderij of een verloren gewaand beeldhouwwerk, maar om de Lente/Zomer 2023 collectie van Proenza Schouler, een evenement dat de grenzen tussen kunst en mode deed vervagen.

Jack McCollough en Lazaro Hernandez, het duo achter het Amerikaanse label Proenza Schouler, hebben zichzelf overtroffen met een lijn die de verwachtingen van de moderne vrouw anticipeert en tegelijkertijd een blijvende indruk achterlaat van tijdloze elegantie. Hun werk is doordrongen van een verlangen naar vernieuwing zonder de wortels van traditie te negeren, een spanningsveld dat duidelijk tot uiting kwam in de stukken die ze op de catwalk presenteerden.

Proenza Schouler, een naam die uit persoonlijke bron komt – de namen van de moeders van beide ontwerpers – is synoniem met een esthetiek die zowel doordacht als edgy is. Na hun afstuderen aan de Parsons School of Design lanceerden McCollough en Hernandez hun merk in 2002, en zijn sindsdien vaste waarden geworden op de wereldwijde modescene. Het is dan ook geen wonder dat hun show in Phillips een samenkomst was van de crème de la crème van de mode-industrie, waarbij iedereen vol verwachting uitkeek naar de creatieve visie van het nieuwe seizoen.

De Lente/Zomer 2023 collectie zelf was een toonbeeld van wat er gebeurt wanneer kunstzinnige flair en vakmanschap samenkomen. Elegantie druipt van de soepele avondjurken en de precies gesneden broeken, terwijl de oversized blazers en rokken niets minder dan sculpturale meesterwerken zijn. De gebruikte materialen, zoals zijde, leer en kasjmier getuigen van een keuze voor kwaliteit die men mag verwachten bij haute couture, maar er is meer.

Innovatie kwam vooral naar voren in de avant-garde stukken zoals jassen met volumineuze silhouetten en accessoires die elk ensemble naar een hoger niveau tilden. Het is een bewijs dat Proenza Schouler verder kijkt dan traditionele mode-esthetiek en prikkelt met vormen die zowel praktisch als opvallend zijn. Niet alleen het evenwicht tussen functie en vorm was opvallend, maar ook de harmonie tussen de verschillende stukken van de collectie en het unieke karakter van de locatie.

De keuze voor Phillips als achtergrond was niet toevallig. Het illustre veilinghuis, dat bekend staat om zijn curatorschap van zowel klassieke als hedendaagse kunstwerken, bood een setting die het gesprek tussen oud en nieuw verder versterkte. De luxueuze, maar ingetogen uitstraling van het interieur was de perfecte stage voor Proenza Schouler'svisie op komend seizoen, waar de complexiteit van eenvoud en de finesse van innovatief design werd benadrukt.

De Lente/Zomer 2023 collectie is een viering van wat het betekent om als ontwerpers vooruitstrevend te zijn in een wereld die voortdurend verandert, terwijl men tegelijkertijd de erfenis van vakmanschap in ere houdt. Jack McCollough en Lazaro Hernandez hebben met Proenza Schouler een merk opgebouwd dat niet alleen staat voor luxe en kwaliteit, maar ook voor een vooruitstrevende blik op wat mode kan zijn. In de bruisende omgeving van Manhattan hebben zij nogmaals aangetoond dat ze ware kunstenaars zijn in de modewereld – hun collectie is niet slechts kleding, maar draagbare kunst die de geest van hun tijd vangt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...