Magliano's FW24 collectie schittert op Pitti Uomo 105

In een tijd waarin mode zijn weg baant door een steeds veranderende wereld, heeft het Italiaanse modelabel Magliano een bijzondere positie ingenomen tijdens de 105e editie van de Pitti Uomo, een van de meest toonaangevende evenementen in de mannenmodewereld. Voor het aankomende herfst/winterseizoen van 2024 bood Magliano een frisse invulling van hedendaagse stijl, met een collectie die opvallend genoeg was om zich te onderscheiden van de menigte, maar toch diepgeworteld bleef in de traditie en authenticiteit die het merk kenmerken.

De oprichter en creatieve leider van het label, Luca Magliano, staat bekend om zijn eigenzinnige benadering van modeontwerp, waarbij hij klassieke silhouetten ombuigt en ze voorziet van een nieuwe context en betekenis. De herfst/winter 2024 collectie was hiervan een treffend voorbeeld. Het gevoel van vervreemding speelde een belangrijke rol, waarbij de stukken een bepaalde mate van onafheid en ruwheid uitstraalden, alsof ze hun definitieve vorm nog niet hadden bereikt. Deze benadering reflecteerde een artistieke visie die ruimte laat voor de drager om persoonlijke interpretaties en banden met de kledingstukken te vormen.

Tijdens de show waren kledingstukken te zien die op het eerste gezicht misschien vertrouwd leken, zoals pakken, oversized jassen en breisels. Echter, bij nadere beschouwing kwamen de subtiele details en herinterpretaties van deze klassiekers aan het licht. Een pak kon bijvoorbeeld worden gedeconstrueerd, wat betekent dat het traditionele structuur miste of gedraaid was op een manier die het perspectief van de toeschouwer uitdaagde. De stoffen varieerden van rijke wolsamenstellingen tot zachte jersey, elk met hun eigen idiosyncrasieën en tactiele ervaringen.

Zelfs accessoires lieten een bewust onvoltooid karakter zien; schoenen leken een draaiende beweging te maken alsof ze voortdurend in een staat van beweging waren – een metafoor voor de transformatieve aard van mode zelf. Petten en hoeden droegen bij aan het narratief, soms te groot voor het hoofd, wat bijdroeg aan het gevoel van de-collectie-dat-de-norm-tart.

Het kleurenpalet was net zo eclectisch als de ontwerpen zelf. Donkere, verzadigde tonen werden afgewisseld met heldere, levendige kleuren, waardoor er een dynamisch contrast ontstond dat paste bij de variatie in vormen en texturen. Dit spanningsveld tussen kleur en ontwerp toonde aan dat Magliano's mode niet slechts gaat over het kledingstuk op zich, maar ook over de wijze waarop deze stukken samen een groter verhaal vertellen.

De locatie voor de show, een historische tuin in Italië, voegde een extra dimensie toe aan de presentatie. Het contrast tussen de eeuwenoude omgeving en de moderne, soms zelfs futuristische kledingstukken creëerde een surrealistisch tableau dat de boodschap van tijdloosheid en vernieuwing onderstreepte. De modellen liepen niet over een traditionele catwalk, maar verplaatsten zich langs de bospaden, waardoor de show een gevoel van avontuur en ontdekking mee kreeg.

Luca Magliano heeft wederom aangetoond dat zijn label niet alleen nieuwe esthetica exploreert, maar ook de conceptuele basis van mode bevraagt. Met een collectie die zowel een ode is aan het verleden als een blik werpt op de toekomst, geeft Magliano een nieuwe definitie aan wat mannenmode kan zijn.

Naast de innovatieve ontwerpen die Magliano op de catwalk presenteerde, is de filosofie van het merk geworteld in een diepere contemplatie over individuele expressie en het afbreken van conventionele grenzen. De herfst/winter 2024 collectie ging verder dan alleen het tonen van kledingstukken, het was een kunstzinnige manifestatie die de toeschouwers uitnodigde om na te denken over mode als een platform voor persoonlijke en sociale dialoog.

De gebruikte materialen weerspiegelden deze benadering, met innovatieve blends en verrassende texturen die soms haaks stonden op de verwachte soepelheid van winterweefsels. Door deze keuzes lijkt Magliano te suggereren dat comfort niet per se voortkomt uit zachtheid, maar dat het ook kan ontstaan uit het gevoel van herkenning en verbinding dat een kledingstuk kan bieden.

De casting van de modellen was even inclusief en divers als de ontwerpen zelf. Mensen van allerlei leeftijden en achtergronden liepen over de boslanen, wat het universele karakter van de collectie benadrukte. Een andere belangrijke factor was het gebruik van laagjes, waardoor de kledingstukken zowel aanpasbaar als veelzijdig waren. Het toonde het besef dat de drager een actieve rol speelt in hoe de mode wordt ervaren en geïnterpreteerd.

Magliano's benadering van gender in mode is eveneens opmerkelijk. Het merk streeft niet naar een expliciete categorisering van kledingstukken als 'mannelijk' of 'vrouwelijk', maar biedt eerder een palet aan opties die individuen in staat stellen hun persoonlijke identiteit en stijl vorm te geven zonder gebonden te zijn aan traditionele verwachtingen. Deze filosofie resoneert met een hedendaags publiek dat meer gefocust is op zelfexpressie dan op het volgen van rigide modevoorschriften.

Verder is duurzaamheid een steeds belangrijkere factor in de mode-industrie, en Magliano lijkt deze uitdaging aan te gaan door de levensduur van kleding te verlengen door middel van tijdloze ontwerpen en kwaliteitsconstructie. Dit is niet alleen een reactie op de groeiende vraag naar verantwoorde modekeuzes, maar ook een natuurlijke uitvloeisel van het merk's focus op kledingstukken die een leven lang meegaan en verhalen vertellen.

De opwindende hybridisatie van stijlen, waarbij formele kleding wordt gecombineerd met sportieve elementen en traditionele herenkleding wordt vermengd met opvallende prints en patronen, illustreerde het onvermoeibare streven naar originaliteit van het merk. Magliano's kleding daagt de norm uit en nodigt de drager uit om een persoonlijke stijl te creëren die conventies overstijgt.

De impact van de Magliano herfst/winter 2024 collectie op het bredere mode-landschap kan wellicht niet direct worden gemeten, maar de overwegingen en discussies die het merk aanzwengelt binnen de modegemeenschap zijn onmiskenbaar. Door thema's als vervreemding, transformatie, en persoonlijke expressie naar voren te brengen, plaatst Magliano zichzelf in de voorhoede van een beweging die streeft naar een meer bedachtzame en inclusieve benadering van wat mode kan betekenen.

Als mode daadwerkelijk dient als een barometer voor de tijdsgeest, dan spiegelt Magliano's werk de complexiteit en tegenstrijdigheden van ons huidige tijdperk. Het ontrafelt de traditionele ideeën van wat een kledingstuk zou moeten zijn en biedt een alternatief pad dat zowel ontwrichtend als diepgaand bevrijdend is. Het is deze balans tussen historsch besef en toekomstgerichte innovatie die de Magliano collecties tot een fascinerende studie maken in de evolutionaire kracht van mode.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Mob Wife Look: hoe beheers je deze stijlvolle Aesthetic In de kijker

De Mob Wife look is een esthetiek die tegelijkertijd zowel tijdloos als statement-making is. Het roept beelden op van de glamoureuze vrouwen uit mi...