Fascinerende feiten over het luxelabel Hermès

Het Franse modehuis Hermès staat over de hele wereld bekend om zijn exclusiviteit, ambacht en stijl. Opgericht in 1837, heeft dit luxemerk een rijke geschiedenis die gevuld is met interessante gebeurtenissen en weinig bekende feiten. Hoewel veel mensen bekend zijn met de iconische Birkin- en Kelly-handtassen, is er zoveel meer te ontdekken over dit prestigieuze merk. Laten we een aantal van deze fascinerende aspecten eens nader bekijken.

Ten eerste was het merk Hermès oorspronkelijk geen modehuis. Thierry Hermès begon als een zadelmaker in Parijs, gespecialiseerd in hoogwaardige lederwaren voor de Europese adel. Het bedrijf werd aanvankelijk erkend voor zijn harnassen en andere rijgerelateerde producten. Door deze vroege focus op kwaliteit en functionaliteit heeft Hermès zich een reputatie verworven die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Na de introductie van de automobiel begon het merk zich aan te passen aan de veranderende tijden. In de vroege twintigste eeuw heeft Émile-Maurice Hermès, de kleinzoon van de oprichter, reisbagage en accessoires voor auto's in het assortiment opgenomen. Dit markeerde het begin van de diversificatie van het merk in persoonlijke luxeproducten.

Een van de meest opmerkelijke personen in de geschiedenis van Hermès is Robert Dumas, die getrouwd was met een lid van de Hermès-familie. Hij was het die het merk echt transformeerde in een internationaal luxe modehuis. Onder zijn leiding begon Hermès met het ontwerpen van kledingcollecties en breidde het zijn aanbod uit met zijden sjaals, de beroemde 'carrés' die nog steeds een belangrijk symbool zijn voor het merk.

De zijden sjaals van Hermès hebben een eigen verhaal. Sinds 1937 produceert het modehuis deze luxueuze items, en elke sjaal vereist het zijde-equivalent van ongeveer 250 moerbeiboomkokons. Voor elk uniek ontwerp worden zorgvuldig kleuren geselecteerd uit een palet van duizenden tinten, wat bijdraagt aan de exclusiviteit en aantrekkelijkheid van deze accessoires.

Een ander boeiend feit over Hermès is de wijze waarop hun handtassen tot stand komen. De vakmensen, ook wel 'artisans' genoemd, doorlopen een rigoureus trainingstraject van ten minste vijf jaar voordat ze hun eigen tassen mogen creëren. Elk stuk wordt met de hand gemaakt door één vakman, wat uren aan arbeid vereist en de tas een uniek persoonlijk tintje geeft.

Het modehuis heeft tevens een traditie om hun tassen te vernoemen naar beroemdheden of adel. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de Birkin tas, vernoemd naar actrice Jane Birkin, en de Kelly tas, genoemd naar prinses Grace Kelly van Monaco. Deze tassen zijn niet alleen symbolen van luxe, maar hebben ook een interessante achtergrond. Zo werd de Birkin tas geboren uit een toevallige ontmoeting tussen Jane Birkin en Jean-Louis Dumas, destijds het hoofd van Hermès, tijdens een vliegreis.

Bovendien kent het merk een opmerkelijke traditie van exclusiviteit. Zo heeft Hermès geen uitverkoop en worden overgebleven artikelen vernietigd om de exclusiviteit en waarde ervan te behouden. Dit onderstreept het belang dat het merk hecht aan kwaliteit boven kwantiteit.

De details in de producten van Hermès gaan verder dan het oog kan zien. Bijvoorbeeld, de sloten, gespen en sleutels van de Hermès handtassen zijn vaak verguld met echt goud, en soms zelfs ingezet met diamanten, wat bijdraagt aan de luxe uitstraling en de hoge waarde van de accessoires.

Wat ook bijdraagt aan de fascinatie voor Hermès is het feit dat het bedrijf een familieonderneming blijft. Het is doorgegeven door zes generaties van de Hermès familie, en in 2013 had de familie nog altijd de meerderheid van de aandelen in handen. Dit heeft invloed gehad op de bedrijfsvoering en de filosofie, waarbij tradities en familiewaarden vooropstaan.

Het luxemerk is ook gericht op duurzaamheid. Hermès zet zich in voor milieuvriendelijke praktijken en werkt aan het verminderen van de impact op het milieu. Van de selectie van materialen tot de manier van produceren, duurzaamheid speelt een cruciale rol in elk aspect van hun bedrijfsvoering.

Hermès heeft een rijke geschiedenis die doordrenkt is van vakmanschap, exclusiviteit en een constante evolutie van hun productlijn om aan de voorkeuren van hun klanten tegemoet te komen. Hun verhaal laat zien hoe een kleine zadelmakerij kon uitgroeien tot een van de meest iconische namen in de luxe mode-industrie.

Hermès heeft gedurende zijn bestaan veel meer bereikt dan alleen de ontwikkeling van luxe handtassen en zijden sjaals. De toewijding aan ambacht en design strekt zich uit tot andere productcategorieën en toont een grenzeloze creativiteit die de geschiedenis van het modehuis heeft gevormd.

Naast de reeds genoemde producten heeft Hermès ook een reputatie opgebouwd op het gebied van horlogemakerij. Het merk produceerde zijn eerste polshorloges in de jaren 1920 en werkte samen met vooraanstaande Zwitserse horlogemakers om timepieces met precisie en elegantie te creëren. De horlogecollectie van Hermès bevat zowel klassieke als moderne ontwerpen, waardoor het een gewilde keuze is voor verzamelaars en liefhebbers van horloges.

Verder staat het huis bekend om zijn exquise home collectie, die alles omvat van porselein en kristal tot meubels en behang. Deze lijn weerspiegelt hetzelfde niveau van detail en kwaliteit als hun modeartikelen. Hermès maakt gebruik van getalenteerde ambachtslieden om items te creëren die niet alleen functioneel zijn, maar ook kunstwerken op zich.

Interessant is dat Hermès ook een eigen parfumlijn heeft, die begon met de lancering van hun eerste geur in 1951. De parfums zijn ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande parfumeurs en bieden een scala aan geuren die zowel mannen als vrouwen aanspreken. Ze worden gekenmerkt door complexiteit en diepte, en elke geur vertelt zijn eigen verhaal dat nauw aansluit bij de essentie van het merk.

De filosofie van Hermès op het gebied van klantenservice is net zo uniek als hun producten. Zij geloven in het bouwen van langdurige relaties met hun klanten en bieden een uitzonderlijk niveau van dienstverlening. Of het nu gaat om een persoonlijke winkelervaring in een van hun boetieks of op maat gemaakte services, Hermès onderstreept telkens weer de waarde die zij hechten aan hun klanten.

Het modehuis cultiveert ook een artistieke kant. Hermès steunt vaak kunstprojecten en tentoonstellingen, waarbij het merk betrokken is bij culturele evenementen wereldwijd. Ze erkennen dat kunst en mode vaak hand in hand gaan en omarmen deze relatie door middel van verschillende initiatieven.

We mogen ook niet vergeten dat Hermès een belangrijke speler is op de veilingmarkt. Hun producten, vooral de zeldzame en vintage exemplaren, halen hoge prijzen op veilingen, wat wijst op een beleggingswaarde naast de esthetische en functionele eigenschappen.

In 2021 bleek Hermès een van de meest veerkrachtige luxe merken te zijn in het licht van de wereldwijde economische uitdagingen. Terwijl vele sectoren worstelden, slaagde Hermès erin een consistente groei in verkoop te behouden, wat de tijdloze aantrekkingskracht en de sterke merkpositie onderstreept.

Hermès' toewijding aan kwaliteit en exclusiviteit gaat verder dan alleen het fysieke product. Het merk investeert aanzienlijk in de training en ontwikkeling van zijn ambachtslieden. Het heeft zijn eigen trainingsschool, waar nieuwe ambachtslieden worden opgeleid in de fijne kneepjes van het vak. Deze investering in menselijk kapitaal garandeert dat de vaardigheden en technieken die Hermès’ producten zo speciaal maken, worden doorgegeven en bewaard voor toekomstige generaties.

Tenslotte toont de wijze waarop Hermès omgaat met innovatie hoe het merk zijn erfgoed balanceert met moderniteit. Hoewel het vasthoudt aan traditionele methoden en waarden, omarmt Hermès ook nieuwe technologieën en trends. Zo heeft het merk onlangs een platform voor online verkoop gelanceerd om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar e-commerce, zonder daarbij afbreuk te doen aan de exclusieve winkelervaring waar ze bekend om staan.

De wereld van Hermès is rijk en divers, een samensmelting van geschiedenis, kunst, vakmanschap en tijdloze elegantie. Naarmate meer mensen zich verdiepen in de nuances van dit legendarische merk, blijft het bewondering en interesse wekken, waarmee het zijn plaats als een van de toonaangevende namen in de luxe-industrie verstevigt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...