Exclusieve horloges van George Daniels en Roger Smith onder de hamer

Het verhaal achter de horloges van George Daniels en Roger Smith, twee prominente figuren in de horlogemakerij, wordt vaak gesluierd door de mystiek van hun vakmanschap. Deze twee mannen hebben een ongeëvenaarde invloed gehad op de horloge-industrie en hun horloges blijven collectors items van onschatbare waarde.

George Daniels (1926-2011) was een Britse horlogemaker die wordt beschouwd als de beste horlogemaker van de 20ste eeuw. Hij staat bekend om zijn zelf ontworpen en handgemaakte horloges, naast zijn unieke methode om tijd te meten zonder het gebruik van olie. Daniels heeft ook een patent aangevraagd voor zijn co-axiale echappement, een mechanisme dat het mogelijk maakt om een uurwerk nauwkeurig te laten lopen zonder de noodzaak van constante smering.

Roger Smith, aan de andere kant, begon zijn carrière als leerling bij Daniels. Vandaag de dag wordt hij gezien als een van de weinige horlogemakers ter wereld die volledig met de hand gemaakte horloges produceert. Net als zijn mentor, heeft Smith een unieke benadering van horlogemaken, waarbij elk onderdeel van het uurwerk zorgvuldig met de hand wordt gevormd en samengevoegd.

Onlangs werden enkele exemplaren van de horloges van deze twee meesters aangeboden op een veiling. Zeven uurwerken van Daniels en drie van Smith zullen naar verwachting hoge prijzen behalen. Deze horloges zijn niet alleen zeldzaam, maar worden gekenmerkt door hun verfijnde ontwerp, precisie en vakmanschap.

Het belangrijkste stuk is ongetwijfeld het Space Traveller horloge van Daniels, bedoeld als eerbetoon aan de maanlanding in 1969. Dit horloge, ook wel 'de meest gecompliceerde horloge van Daniels' genoemd, heeft twee wijzerplaten die zowel zonnetijd als sterretijd weergeven, evenals een chronograaf functie en een jaarkalender. Het wordt doorgaans beschouwd als het pièce de résistance van de collectie van Daniels.

Ondertussen wordt een Roger Smith Series 2, waarvan gezegd wordt dat het 'swerelds eerste serieproductiehorloge is met een co-axiaal echappement, als juweel van de veiling gezien. Het model staat bekend om zijn elegantie en eenvoud.

Al met al vormen de unieke stukken, ontworpen en gemaakt door George Daniels en Roger Smith, een onbetwistbaar deel van de geschiedenis van de horloge-industrie. Ze zijn getuigenissen van uitzonderlijk vakmanschap en vindingrijkheid.

Naast de horloges die op de veiling werden aangeboden, hebben zowel George Daniels als Roger Smith ook veel bijgedragen aan de horloge-industrie. Daniels heeft bijvoorbeeld het mechanisme van het co-axiale echappement geperfectioneerd en gepatenteerd, dat nog steeds door vele gerenommeerde merken wordt gebruikt.

 

- Wie waren George Daniels en Roger Smith? George Daniels was een Britse horlogemaker die beschouwd wordt als de beste horlogemaker van de 20ste eeuw. Roger Smith begon zijn carrière als leerling bij Daniels en wordt nu gezien als een van de weinige horlogemakers ter wereld die volledig handgemaakte horloges produceert.
- Voor welke unieke methode staat George Daniels bekend? Daniels is bekend om zijn zelf ontworpen en handgemaakte horloges, evenals zijn methode om tijd te meten zonder het gebruik van olie.
- Wat is een co-axiaal echappement? Het is een door Daniels gepatenteerd mechanisme dat een uurwerk nauwkeurig laat lopen zonder constante smering.
- Wat is het belangrijkste stuk op de veiling? Het Space Traveller horloge van Daniels, een eerbetoon aan de maanlanding in 1969, wordt doorgaans beschouwd als het pièce de résistance van de collectie.
- Wat maakt het Roger Smith Series 2 horloge uniek? Het wordt gezegd dat het 'swerelds eerste serieproductiehorloge is met een co-axiaal echappement.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...