Zeldzame juwelenbrillen uit het Mughal-tijdperk geveild in Londen voor miljoenen

Twee zeldzame, met juwelen versierde brillen uit het Mughal-tijdperk, voorzien van diamanten en smaragdgroene lenzen, worden verwacht elk een opbrengst van 3,5 miljoen dollar te genereren bij een veiling in Londen op woensdag. De brillen zijn gemaakt in opdracht van een onbekende 17e-eeuwse prins, aldus veilinghuis Sotheby s, en de kostbare edelstenen lenzen zouden spirituele verlichting bevorderen.

Het eerste paar, 'Gate of Paradise' genaamd, heeft smaragdgroene lenzen in een diamanten montuur. Het tweede paar, 'Halo of Light', heeft diamanten lenzen in eveneens diamanten monturen. De lenzen dateren uit de 17e eeuw, terwijl de monturen uit de 19e eeuw stammen.

Alexandra Roy, specialist in de kunst van de islamitische wereld bij Sotheby s, vertelde Reuters over de bijzondere geschiedenis van deze brillen. De smaragden zijn afkomstig uit Colombia en kwamen in de 17e eeuw via Portugese handelsschepen naar het Mughal-rijk. De Mughals waren zeer geïnteresseerd in edelstenen. De diamanten kwamen uit de Golconda-mijnen in India en werden oorspronkelijk gespleten uit stenen van wel twee- tot driehonderd karaat. Later werden ze gevormd tot de huidige spectaculaire 19e-eeuwse monturen.

De zeldzame brillen worden aangeboden tijdens Sotheby'sArts of the Islamic World & India veiling, met een geschatte prijs tussen de 1,5 miljoen en 2,5 miljoen pond (€ 2 miljoen - € 3,4 miljoen). Roy benadrukte de zorgvuldigheid die Sotheby'sbetracht bij het vaststellen van de herkomst van dergelijke objecten. De brillen zijn al sinds de jaren '80 bekend en zijn onderworpen aan grondig intern onderzoek. Ze zijn bestudeerd door historici en zijn al eerder gepubliceerd in academische kringen. Deze veiling markeert de eerste keer dat de brillen te koop worden aangeboden.

De veiling van deze zeldzame en kostbare brillen uit het Mughal-tijdperk weerspiegelt de groeiende interesse in kunst en artefacten uit de islamitische wereld. Kunstverzamelaars en -liefhebbers tonen steeds meer belangstelling voor de rijke culturele erfenis van het Mughal-rijk en de omliggende regio s. Deze trend heeft geleid tot een toename van veilingen en exposities die zich richten op kunst en objecten uit deze periode en regio.

Deze bijzondere Mughal-brillen zijn niet alleen waardevol vanwege hun zeldzaamheid en de kostbare materialen waarmee ze zijn vervaardigd, maar ook vanwege hun unieke geschiedenis en culturele betekenis. Ze bieden een fascinerend inzicht in de verfijnde smaak en het vakmanschap van het Mughal-tijdperk en vertegenwoordigen een samensmelting van invloeden uit India, Perzië en Europa. Bovendien zijn ze een bewijs van de uitgebreide handelsnetwerken en culturele uitwisselingen die destijds tussen verschillende delen van de wereld plaatsvonden.

De veiling van de Mughal-brillen zal ongetwijfeld de aandacht trekken van verzamelaars, musea en liefhebbers van kunst en geschiedenis. Het succes van deze veiling zou ook de interesse in soortgelijke objecten en kunstwerken uit de islamitische wereld kunnen aanwakkeren, wat zou kunnen leiden tot een grotere waardering voor het culturele erfgoed van deze regio'sen het behoud van dergelijke zeldzame en waardevolle objecten voor toekomstige generaties.

Terwijl de wereld toekijkt hoe deze zeldzame juwelenbrillen onder de hamer gaan, is het belangrijk te beseffen dat de verkoop van dergelijke historische schatten ook bijdraagt aan het vergroten van het culturele bewustzijn en het behoud van ons gedeelde culturele erfgoed. Voor zowel kunstverzamelaars als het bredere publiek biedt de veiling van deze Mughal-brillen een kans om de rijke geschiedenis van het Mughal-tijdperk en de fascinerende wereld van islamitische kunst te ontdekken en te waarderen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...