Het beroemde kunstwerk Femme à la montre van Pablo Picasso heeft opnieuw geschiedenis geschreven

Het beroemde kunstwerk 'Femme à la montre' van Pablo Picasso heeft opnieuw geschiedenis geschreven in de wereld van moderne kunst. De schilderij werd geveild bij het gerenommeerd veilingshuis Sotheby'sin New York en bracht maar liefst 120 miljoen dollar op.

Pablo Picasso, een baanbrekend figuur in de 20ste-eeuwse kunst, is gekend voor zijn abstracte en kubistische stijl. 'Femme à la montre' is een prachtig voorbeeld van zijn artistieke talent en vernieuwend inzicht. Het schilderij toont een complex portret van een vrouw met een horloge, een thema dat regelmatig terugkeert in het omvangrijke oeuvre van de Spaanse kunstenaar.

Met betrekking tot de verkoop van de 'Femme à la montre', merkte Helena Newman, Wereldwijde Hoofd van Sotheby'sImpressionistische & Moderne Kunst afdeling, op dat dit werk een representatief voorbeeld is van Picasso’s kenmerkende stijl tijdens de late jaren 1930. De vrouw op het schilderij zou mogelijk Dora Maar kunnen zijn, Picasso'spartner en muze tijdens dat decennium.

Voorafgaand aan de veiling in New York was het kunstwerk tentoongesteld op verschillende locaties over de hele wereld, waaronder Londen en Hong Kong. Het werd voor het eerst openbaar toegeëigend door de familie Nahmad, een groep bekend om hun grote verzameling van moderne en impressionistische kunst. Het werk had zijn laatste verkoop in 1995 bij Christie'svoor 24,8 miljoen dollar.

De waarde van Picasso’s werken op de kunstmarkt blijft astronomisch hoog liggen, een markante weerspiegeling van het aanhoudende belang en de invloed van deze iconische kunstenaar. Werken zoals 'Femme à la montre' blijven verbazen met hun complexiteit en diepgang, evenals de hoge prijzen die ze op veilingen behalen.

Hoewel de vraagprijs voor sommige van Picasso'smeesterwerken immens hoog kan lijken, tonen statistieken aan dat dergelijke kunstwerken vaak solide investeringen zijn. De waarde van zijn schilderijen blijft stijgen en de vraag naar zijn werken blijft onverminderd sterk.

Bovendien is de interesse in kunst als beleggingsmogelijkheid de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Hoogwaardige kunstwerken worden nu door velen gezien als waardevolle activa, vergelijkbaar met aandelen of onroerend goed.

'Femme à la montre' van Picasso

'Femme à la montre' (Vrouw met horloge) is een schilderij van Pablo Picasso, een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Picasso stond bekend om zijn veelzijdigheid en innovatie, en zijn werken bestrijken een scala aan stijlen, waaronder het kubisme.

Enkele belangrijke punten over 'Femme à la montre' en Picasso:

  • Context van het schilderij: 'Femme à la montre' behoort tot Picasso'skubistische periode. Het kubisme, dat Picasso samen met Georges Braque ontwikkelde, was revolutionair in zijn benadering om voorwerpen en figuren vanuit meerdere gezichtspunten in één vlak weer te geven, wat resulteerde in een fragmentarische en geometrische weergave.

  • Het onderwerp: Het schilderij toont een vrouw met een horloge. Picasso schilderde vaak vrouwen, en veel van zijn werken uit verschillende periodes richten zich op vrouwelijke figuren, of het nu gaat om geliefden, muses of abstracte representaties.

  • Stijl en techniek: Kenmerkend voor zijn kubistische werken is de abstractie en de vermenging van vormen en ruimtes. In 'Femme à la montre' gebruikt Picasso geometrische vormen en overlappende vlakken om diepte en perspectief te suggereren.

  • Betekenis en interpretatie: Zoals veel van Picasso'swerken, is er ruimte voor interpretatie. De fragmentarische weergave van de vrouw kan gezien worden als een weergave van de complexiteit van het vrouwelijk karakter, of als een commentaar op de veranderende rol van vrouwen in de samenleving van die tijd. Het horloge kan symbool staan voor het verstrijken van de tijd of de rol van vrouwen in een moderniserende wereld.

  • Historische waarde: Picasso'skubistische werken, waaronder 'Femme à la montre', zijn essentieel in de geschiedenis van de moderne kunst. Ze hebben de manier veranderd waarop kunstenaars en het publiek naar kunst kijken en hebben de weg vrijgemaakt voor latere abstracte bewegingen.

  • Picasso'sleven: Tijdens de periode waarin Picasso dit soort schilderijen maakte, woonde hij in Frankrijk en was hij actief betrokken bij avant-garde kringen, waaronder schrijvers, dichters en andere kunstenaars. Deze gemeenschap hielp vorm te geven aan zijn ideeën en benaderingen van kunst.

 

- Wat werd er verkocht bij Sotheby'sveiling? Het kunstwerk 'Femme à la montre' van Pablo Picasso.
- Wie was mogelijk de vrouw op het schilderij? Dora Maar, Picasso'spartner en muze tijdens dat decennium.
- Hoeveel heeft het schilderij opgebracht bij de veiling? Het bracht 120 miljoen dollar op.
- Wanneer werd dit kunstwerk voor het laatst verkocht en voor hoeveel? Het werk had zijn laatste verkoop in 1995 bij Christie'svoor 24,8 miljoen dollar.
- Worden hoogwaardige kunstwerken nu gezien als waardevolle activa? Ja, ze worden door velen gezien als waardevolle activa, vergelijkbaar met aandelen of onroerend goed.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...