De hoogtepunten van Salone del Mobile 2023 in Milaan

De jaarlijks terugkerende designweek van Milaan, Salone del Mobile, staat bekend als een podium voor 's werelds beste designers en meubelfabrikanten om ongeëvenaarde creativiteit en innovatie te tonen. In april 2023 keert dit toonaangevende evenement terug, waarbij bezoekers zich kunnen vergapen aan een reeks verbluffende exposities en installaties. Hieronder volgt een blik op enkele van de meest verwachte shows en productlanceringen tijdens deze editie van Salone del Mobile in Milaan.

Een van de veelbesproken deelnemers is B&B Italia, waar ontwerper Piero Lissoni de nieuwe collectie voorstelt die een weerspiegeling vormt van het DNA van het merk. De collectie benadrukt organische vormen en is gemaakt met oog voor duurzaamheid, en biedt zo een frisse en eigentijdse kijk op het rijke erfgoed van B&B Italia. De presentatie toont de diepe verbintenis van het merk met zowel esthetische schoonheid als functioneel design, en nodigt bezoekers uit om de subtiele samensmelting van comfort en stijl te ervaren die de meubelstukken kenmerken.

Ook de Belgische designer Vincent Van Duysen maakt zijn opwachting met een nieuwe lijn voor Molteni&C. Hij blijft trouw aan zijn filosofie van tijdloze eenvoud en benadrukt de kracht van pure vormen en texturen. Zijn collectie brengt hulde aan traditioneel vakmanschap terwijl het modern design innoveert, resulterend in meubels die onmiddellijk klassiek en toch op de toekomst gericht zijn.

Daarnaast geeft Kartell voortdurend vorm aan de toekomst van design met zijn vooruitstrevende kunststoffen. Bij deze editie van Salone del Mobile presenteert Kartell een serie nieuwe producten die de grenzen van technologie verleggen terwijl ze de kenmerkende luchtige en speelse esthetiek van het merk behouden. Bezoekers worden uitgenodigd om een immersieve ervaring te ondergaan waarbij ze niet alleen de nieuwste creaties kunnen zien, maar ook de innovatieve processen kunnen begrijpen die aan de basis liggen van Kartells succes.

Flos, een leider in verlichting, combineert technologische vooruitgang met artistieke visie. Hun nieuwste armaturen demonstreren hoe verlichting kan dienen als kunst en tegelijkertijd als functioneel object. De focus ligt hier op het scheppen van atmosfeer, met ontwerpen die sfeerverlichting naar een hoger niveau tillen en zich naadloos voegen in de ruimtes waar ze geplaatst worden.

De Franse fabrikant Ligne Roset staat ook op de lijst met verwachtingen, met hun ontwerpen die comfort en hedendaagse elegantie combineren. Dit jaar beloven ze opnieuw de aandacht te trekken met hun vernieuwende benadering van alledaagse meubelstukken. Hun stand zal naar verwachting een plek zijn waar de grenzen van traditioneel design worden verkend en waar nieuwe trends tot leven komen.

De Nendo-show, gecureerd door de Japanse ontwerper Oki Sato, is een ander hoogtepunt dat verwachtingsvol wordt geanticipeerd. Nendo staat bekend om zijn minimalistische benadering en heeft voor deze gelegenheid een aantal nieuwe concepten ontwikkeld die de eenvoud van het dagelijks leven weergeven door middel van design. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door de unieke manier waarop Nendo objecten transformeert en nieuwe dimensies geeft aan gewone voorwerpen.

CC-Tapis, een voorloper op het gebied van hedendaagse tapijten, brengt topdesigners samen om collecties te creëren die een samensmelting zijn van cultuur, kunst en design. Hun expositie biedt een kijkje in de toekomst van textielontwerp, waarbij elke tapijt vertelt over de integratie van traditionele technieken met gedurfde, innovatieve patronen.

Verder zet het Britse merk Established & Sons, altijd klaar om conventies te tarten, een stap in de toekomst met nieuwe werken van opkomende en gevestigde talenten. Hun lanceringen omvatten een scala aan uiteenlopende objecten, van functioneel tot sculpturaal, waarbij elk stuk een verrassend element aan de ruimte toevoegt.

Herinnerend aan de essentie van Italiaans design, laat Glas Italia zien hoe zij meesters zijn in het werken met glas. Hun producten, variërend van meubels tot accessoires, benutten de transparantie en reflectie van glas, waarmee ze elegante en subtiel complexe objecten creëren die licht en ruimte manipuleren.

Tot slot de presentatie van de legendarische Italiaanse maestro Gaetano Pesce, die zijn bezoekers altijd weet te fascineren met zijn onconventionele en provocatieve ontwerpen. Pesce, wiens carrière zes decennia omspant, toont recent werk dat zijn voortdurende zoektocht naar expressie en experiment binnen het domein van design weerspiegelt.

Elk van deze showcases biedt een blik op de toekomst van design, waarbij originaliteit, vakmanschap en innovatie samenkomen om producten en ervaringen te creëren die zowel esthetisch verbluffend als functioneel doordacht zijn. Voor liefhebbers van design en architectuur is Salone del Mobile in Milaan dan ook een niet te missen evenement dat een venster opent naar de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de industrie.

Aanvullend op het bovenstaande overzicht van Salone del Mobile 2023, ligt de focus op de diepgaande invloed van design op de leefomgeving en hoe dit invloed heeft op onze dagelijkse interacties met de ruimtes om ons heen. Het is duidelijk dat de getoonde collecties en installaties niet enkel de esthetische aspecten van design vieren, maar ook de functionaliteit, duurzaamheid en technologische vooruitgang benadrukken die zo cruciaal zijn in de hedendaagse samenleving.

Duurzaam design is een terugkerend thema in de moderne meubelindustrie, en vele exposanten op Salone del Mobile tonen de toewijding aan milieubewuste productiemethoden en materiaalkeuzes. Deze benadering sluit aan bij een groeiend consumentenbewustzijn over de impact van producten op het milieu. Zo gebruikt B&B Italia gerecycleerde en recycleerbare materialen in hun nieuwe collecties, wat niet alleen bijdraagt aan de vermindering van afval maar ook aan de totstandkoming van een circulaire economie binnen de designwereld.

In dit digitale tijdperk speelt technologie een steeds belangrijkere rol in hoe producten worden ontworpen en ervaren. Kartell en Flos lopen voorop door geavanceerde technologieën te integreren in het designproces, waardoor ze unieke producten kunnen ontwikkelen die zowel esthetisch aantrekkelijk zijn als functioneel superieur. Deze technologische integratie in het designproces toont ook aan hoe designers de grenzen van traditionele fabricagemethoden verschuiven en de manier waarop we denken over meubels en verlichting fundamenteel veranderen.

Tegenwoordig gaat design ook over het vertellen van verhalen en het uitlokken van emoties. Nendo's aanpak van minimalisme als vertelmiddel geeft aan hoe design kan worden ingezet om diepere betekenissen en verhalen over te brengen, zonder daarbij in te leveren op functionaliteit of comfort. CC-Tapis toont aan dat ook textielontwerp kan dienen als een medium voor culturele expressie en narratief, waarbij elk ontwerp een eigen achtergrondverhaal en betekenis heeft.

De komende jaren worden ongetwijfeld spannend voor de designindustrie, waarbij de verwachting is dat de trends gezet tijdens Salone del Mobile steeds meer zullen doorsijpelen in huishoudens en commerciële ruimtes wereldwijd. Wat de bezoekers van Salone del Mobile hebben gezien, is slechts een voorproefje van de transformatie die design zal ondergaan, waarbij de grenzen van mogelijkheden continu worden verlegd en opnieuw worden gedefinieerd.

Als we naar de toekomst van design kijken, is het duidelijk dat inclusiviteit en toegankelijkheid steeds belangrijkere thema's worden. Design voor alle leeftijden en vermogens wordt een belangrijk aandachtspunt, inclusief het creëren van omgevingen en producten die toegankelijk en comfortabel zijn voor iedereen. Dit betekent ontwerpen waarbij rekening wordt gehouden met diverse behoeften, van ergonomische overwegingen tot intuïtieve gebruikersinterfaces.

Het is ook interessant om te zien hoe de grenzen tussen binnen- en buitenmeubilair vervagen. Met de toenemende behoefte aan flexibele leefruimtes worden meubelstukken ontworpen die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden, zonder concessies te doen aan stijl of comfort. Dit leidt tot een grotere nadruk op duurzaamheid en weerbestendige materialen, die zowel esthetisch aantrekkelijk als praktisch zijn.

Wat betreft materiaalinnovaties, zien we een voortzetting van de interesse in natuurlijke en gerecycleerde materialen. Designers experimenteren met bamboe, kurk, geregenereerde stoffen en zelfs bioplastics om nieuwe texturen en vormen te creëren. Deze trend toont aan dat de designwereld zich inspant om positieve veranderingen te initiëren, niet alleen in stijl maar ook qua duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Naast fysieke producten en installaties, wordt ook de rol van virtuele realiteit (VR) en augmented reality (AR) in design steeds groter. Door gebruik te maken van VR en AR kunnen designers en consumenten ruimtes en producten op nieuwe en innovatieve manieren visualiseren en ervaren. Dit heeft niet alleen invloed op de manier waarop producten worden gepromoot en verkocht, maar ook op het ontwerpproces zelf.

Concluderend biedt Salone del Mobile een fascinerende blik op de richting waarin design zich beweegt. Met de focus op duurzaamheid, technologische innovatie en emotionele resonantie, zal de impact van de in Milaan gepresenteerde werken nog lang na het evenement voelbaar zijn. Het evenement blijft een katalysator zijn voor vooruitgang in de designwereld, en inspireert zowel ontwerpers als liefhebbers om de grenzen van creativiteit en functionaliteit te verkennen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...