Watervliet - een verborgen parel in het Meetjesland.

In het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, tegen de Nederlandse grens, ligt het charmante dorp Watervliet. Dit dorp, dat deel uitmaakt van de gemeente Sint-Laureins, is een verborgen parel in het Meetjesland. Het dorp is omgeven door uitgestrekte polders en landschappen die een gevoel van rust en sereniteit uitstralen, waardoor het een ideale bestemming is voor diegenen die op zoek zijn naar een ontsnapping aan de drukte van het stadsleven.

Watervliet heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het dorp werd oorspronkelijk beheerd door de heren Van Praet uit Brugge vanaf 1197. Echter, in 1287 werd het dorp getroffen door een overstroming en verdween het onder water. Het bleef meer dan 200 jaar een verloren dorp totdat het in 1497 opnieuw werd ingepolderd door Hiëronymus Lauweryn, een vooraanstaand figuur in de geschiedenis van Watervliet. Lauweryn, die van gewone afkomst was, werd in 1507 door Filips de Schone tot heer van Watervliet benoemd.

Het dorp werd in 1504 herbouwd door Lauweryn, die ook de heerlijkheden Waterland en Waterdijk en de stad Philippine stichtte. Deze werden alle drie afhankelijk van Watervliet. Zijn nazaten bleven eigenaar van het dorp tot in 1719, toen de familie Massiet het overnam.

Watervliet was oorspronkelijk bedoeld om uit te groeien tot een belangrijke havenstad. Daarom werd er een grote kerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, gebouwd. Deze kerk, die vaak de 'Kathedraal van het Noorden' wordt genoemd, is een opmerkelijk kenmerk van het dorp. Ondanks de ambitieuze plannen voor de haven, bleef Watervliet een landbouwdorp. Het dorp heeft echter nooit zijn dromen van grootsheid opgegeven, en de kerk blijft een symbool van de ambitie en het doorzettingsvermogen van de inwoners.

Het dorpscentrum van Watervliet is georganiseerd rond het centrale plein, het Stee. Hier bevindt zich een beschermde waterpomp, resten van de kademuur en een kiosk. Het dorp is ook de thuisbasis van de Fraukensmolen, een opmerkelijk molenrestant. Deze historische monumenten zijn een constante herinnering aan het rijke verleden van het dorp en zijn een bron van trots voor de lokale bevolking.

Watervliet is niet alleen bekend om zijn historische gebouwen en rustieke charme, maar ook om zijn natuurlijke schoonheid. Het dorp ligt in het Oost-Vlaamse poldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Het wordt doorkruist door de N456 die Breskens met Gent verbindt. Ten zuiden van Watervliet bevindt zich het Leopoldkanaal, en ten noordoosten van de kom ligt de Wolfskreek, een overblijfsel van een kreek. Deze natuurlijke kenmerken bieden tal van mogelijkheden voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen en vogels kijken.

Watervliet is een dorp dat trots is op zijn erfgoed en zijn gemeenschap. Met een bevolking van ongeveer 1.700 inwoners, behoudt het dorp een gevoel van intimiteit en gemeenschap. Het is een plek waar traditie en moderniteit samenkomen, waar de geschiedenis levend wordt gehouden en waar de natuurlijke schoonheid wordt gekoesterd. Het dorp organiseert ook regelmatig evenementen en festiviteiten die de gemeenschap samenbrengen en de unieke cultuur en tradities van Watervliet vieren.

Watervliet is een dorp dat zowel de lokale bevolking als bezoekers blijft betoveren met zijn unieke charme en karakter. Het is een plek die een bezoek waard is voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent die geïnteresseerd is in het rijke verleden van het dorp, een natuurliefhebber die de prachtige landschappen en de diverse flora en fauna wil verkennen, of gewoon iemand die op zoek is naar een rustige en ontspannende ontsnapping, Watervliet heeft voor elk wat wils.

Het dorp Watervliet is een bewijs van de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van België. Het is een plek die de tijd heeft weerstaan en blijft bloeien in het hart van het Meetjesland. Met zijn charmante straten, historische monumenten en adembenemende natuurlijke schoonheid, is Watervliet een bestemming die je niet mag missen op je reis door België.

Bezienswaardigheden

  • Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk: Deze indrukwekkende kerk, vaak de 'Kathedraal van het Noorden' genoemd, is een van de meest opvallende kenmerken van Watervliet. Gebouwd in 1501 en ingewijd in 1503, is de kerk een prachtig voorbeeld van laatgotische architectuur. De kerk heeft een opvallend hoog schip en een indrukwekkend interieur met prachtige gebrandschilderde ramen en een rijk versierd altaar. Het is een levend monument van de religieuze geschiedenis en het artistieke erfgoed van het dorp.

  • Het Stee: Dit centrale plein in Watervliet is het hart van het dorp. Het plein is omgeven door historische gebouwen en bevat een beschermde waterpomp, resten van de kademuur en een kiosk. Het plein is een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en een perfecte plek om de sfeer van het dorp op te snuiven.

  • Fraukensmolen: Dit molenrestant is een belangrijk historisch monument in Watervliet. Hoewel de molen niet meer in werking is, blijft het een belangrijk symbool van het agrarische verleden van het dorp. De molen is een interessante bezienswaardigheid voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van landbouw en molenaarswerk.

  • Polders: Watervliet is omgeven door verschillende polders, waaronder de Jeronimuspolder, Sint-Christoffelpolder en de Sint-Annapolder. Deze polders, aangelegd door Hiëronymus Lauweryn in de 16e eeuw, zijn een belangrijk onderdeel van het landschap en de geschiedenis van het dorp. Ze bieden een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en zijn een perfecte plek voor wandelingen en fietstochten.

  • Het Leopoldkanaal: Ten zuiden van Watervliet bevindt zich het Leopoldkanaal. Dit kanaal, aangelegd in de 19e eeuw, is een belangrijke waterweg in de regio. Het kanaal is omgeven door prachtige natuur en is een populaire plek voor vissen, kanoën en andere watersporten.

  • De Wolfskreek: Ten noordoosten van Watervliet ligt de Wolfskreek, een overblijfsel van een kreek. Dit natuurgebied is een belangrijke habitat voor verschillende soorten vogels en andere dieren. Het is een perfecte plek voor natuurliefhebbers en vogelaars.

Elk van deze monumenten en bezienswaardigheden draagt bij aan het unieke karakter en de rijke geschiedenis van Watervliet. Ze bieden bezoekers een kans om meer te leren over het verleden van het dorp en om de natuurlijke schoonheid van de omgeving te waarderen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...