Verken Oud-Rekem - Historie - Architectuur. Culinair. Natuur. Resto s. Hotels.

MijnLuxe.be bezocht Oud-Rekem, een schilderachtig dorp in Oost-Vlaanderen aan de Nederlandse grens, een verborgen juweel. Samen met Kanne vormt het een charmant duo van Limburgse dorpen, elk met hun eigen unieke aantrekkingskracht. Oud-Rekem is een perfecte bestemming voor een fietstocht, waarbij je een reis door de tijd maakt langs talrijke historische gebouwen zoals het Kasteel d'Aspremont-Lynden, de Museumkerk, de Museumapotheek, distellerie Senden, het Drossaerdhuis, het Poortgebouw en het Gerechtshof.

In 2008 werd Oud-Rekem bekroond met de titel 'mooiste dorp van Vlaanderen' in een televisieprogramma. Het dorp heeft een van de meest authentieke dorpskernen van Vlaanderen, ideaal om te voet te ontdekken. Het is een genot om hier een dag door te brengen, te wandelen en de historische sfeer op te snuiven.

Oud-Rekem heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie en de Romeinse tijd, dankzij de gunstige ligging langs een Romeinse weg en aan de oevers van de Maas. De naam Rekem werd voor het eerst genoemd in 1140 als Radekeim, wat 'verblijfplaats van Radek' betekent. Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis was de Tachtigjarige Oorlog, waarbij de Spanjaarden de nederzetting verwoestten. Ondanks deze tegenslag, werd er in 1595 een kasteel gebouwd dat tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Het kasteel werd in 1795 overgenomen door de Fransen en omgevormd tot een militair hospitaal. Later werd het een bedelaarsgesticht en uiteindelijk een psychiatrische en forensische instelling. Ondanks deze veranderingen, is Oud-Rekem altijd een plek gebleven voor de opvang van mensen aan de rand van de samenleving.

Oud-Rekem is een genot om te voet te verkennen, met zijn goed bewaarde en authentieke Vlaamse kern. Informatieborden met interessante feiten zijn verspreid over het dorp, en sommige hebben foto'sin een blauw kader die je kunt scannen met de Faro Erfgoedapp voor een voorgelezen verhaal en meer informatie.

Enkele van de mooiste gebouwen in Oud-Rekem zijn het kasteel, de Museumkerk, en de Museumapotheek. Het centrale plein van Oud-Rekem, de Groenplaats, was ooit een marktplein en later een grasveld voorhet bleken van de was. Hier stond vroeger de schandpaal. De zuil die er nu staat wordt vaak aangezien voor de schandpaal, maar het is een zogenaamd perron: een verhoging voor het doen van belangrijke mededelingen. Boven op de zuil staat een leeuw met het familiewapen van d’Aspremont-Lynden als teken van de vrijheden die Oud-Rekem bezat.

Het Kasteel d’Aspremont-Lynden is de belangrijkste bezienswaardigheid van Oud-Rekem. Het is gebouwd in 1350 en vervolgens in verval geraakt. In opdracht van graaf Herman d’Aspremont-Lynden werd er in 1597 een waterkasteel gebouwd. Het huidige kasteel is daar slechts een deel van. Momenteel woont er niemand meer in het kasteel.

De Museumkerk, gelegen op het centrale plein van Oud-Rekem, dateert uit het begin van de 18e eeuw. Het was ooit een kerk en sinds de jaren ’50 een museum. Het interieur is onlangs gerestaureerd en het ziet er weer uit als een kerk, maar de functie blijft museum. Het kerkje is erg charmant en zeker een bezoek waard.

De Museumapotheek, ook gelegen op de centrale Groenplaats in Oud-Rekem, deed vroeger dienst als drogisterij/apotheek en sinds 1891 ook als dokterspraktijk van dr. Humblé. De oude inventaris is nu ondergebracht in een museum.

Oud-Rekem is door Toerisme Vlaanderen uitgeroepen tot het mooiste dorp van heel Vlaanderen. Het dorp heeft de titel 'mooiste dorp van Vlaanderen' gewonnen tegen 49 andere genomineerde plaatsen. Er werd vooral gekeken naar het pittoreske karakter, de landelijke ligging, het historisch aspect, het Vlaams Bourgondische karakter en de toeristische mogelijkheden. Allemaal punten waarop Oud-Rekem hoge ogen scoorde.

Het historische centrum van Oud-Rekem is een plaatje om te zien. Het is een van de best bewaard gebleven dorpskernen van het land. Maak hier een wandeling en kijk rustig om je heen. Geniet van de authentieke elementen die je her en der op de gebouwen aantreft. Onderweg zul je een aantal bezienswaardigheden tegenkomen zoals de Paterskerk, de schandpaal op de Groenplaats en de Ucoverpoort. Dit is de enige overgebleven stadspoort van de vijfpoorten die Oud-Rekem ooit beschermden. De oorspronkelijke stadsmuren zijn verdwenen, maar je kunt nog steeds de Patersmuur tegenkomen. Deze muur is in 1891 gebouwd naast de funderingen van de zeventiende-eeuwse stadsmuur die de voorstad omringde.

Oud-Rekem is een dorp in de deelgemeente Rekem (gemeente Lanaken) in de provincie Limburg in België.Het ligt vlak bij de rivier de Maas, die hier de grens met Nederland vormt, en ongeveer 10 km ten noorden van Maastricht. Het dorp heeft een van de meest authentiek bewaarde dorpskernen van België.

De geschiedenis van Oud-Rekem is rijk en fascinerend. In 1140 stichtte Gijsbert I van Brockhorst, landheer van de heerlijkheid Radekeim (ook Radecken genoemd), na zijn huwelijk met de dochter van landheer Arnold van Rekem, het intussen verdwenen Norbertinessenklooster, in de nabijheid van de Ziepbeek. In 1356 werd de heerlijkheid een baronie en vanaf 1623 het rijksgraafschap Rekem.

Het kasteel d'Aspremont-Lynden in Oud-Rekem, gebouwd in 1595 op de plaats waar voorheen oude burchten stonden, is een belangrijk historisch monument. In het kasteel woonden de graven van het rijksgraafschap Rekem, waaronder Ferdinand Gobert d'Aspremont Lynden. Tijdens de Franse tijd (1795 tot 1805) was er een militair hospitaal; tussen 1809 en 1891 was er een bedelaarsgesticht en van 1921 tot 1980 het OPZC in het gebouw gevestigd.

Oud-Rekem is een prachtige plek om te wandelen en te fietsen, met zijn authentieke dorpskern en prachtige natuur. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, of gewoon wilt genieten van de prachtige omgeving, Oud-Rekem heeft voor ieder wat wils.

De Oude Weerd is een privaat natuurreservaat in Oud-Rekem, met wandelpaden. Dit is bovendien het enige natuurgebied in het RivierPark Maasvallei waar ezels worden ingezet voor de begrazing. Als je een stevige wandeling ziet zitten, kun je door het natuurgebied Hochterbampd wandelen.

Beschikbare activiteiten in Oud-Rekem zijn onder andere wandelen en fietsen. De omgeving van Oud-Rekem is ideaal om te voet of met de fiets te ontdekken. Langs de Maas en in de natuurgebieden kan je fijn struinen en in de dorpskern van Oud-Rekem waan je je opnieuw in de middeleeuwen. Voor wie graag op weg geholpen wordt, zijn er verschillende tips:

Ontdek het wandelgebied Oud-Rekem met o.a. grote grazers, unieke struinnatuur, ezels, kastelen en de historische kern van Oud-Rekem. Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner. Ga op pad langs bijzondere erfgoedplekjes en monumenten met de FARO Erfgoedapp (tour 'erfgoedwandeling Oud-Rekem'). Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kun je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig. Via knooppunt 58 in Oud-Rekem stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan in de Kanaalzone (P18, kruising Kanaalstraat en Kanaal).

Culinaire verkenning in het historische Oud-Rekem

Of je nu op zoek bent naar traditionele gerechten of iets unieks, Oud-Rekem biedt een breed scala aan opties, allemaal gevestigd in prachtige historische gebouwen die een extra dimensie toevoegen aan de eetervaring.

Het Poortgebouw, ooit de toegangspoort tot het kasteel van D'Aspremont-Lynden, is nu een restaurant waar gastvrouw Mieke je hartelijk verwelkomt. Haar keuken is uitstekend en haar aandacht voor detail is ongeëvenaard. De zalen zijn altijd tot in de puntjes gedecoreerd, en Mieke heeft onlangs een meubel- en accessoireshop geopend in hetzelfde gebouw. Of je nu iets te vieren hebt of gewoon wilt genieten van een heerlijke maaltijd, het Poortgebouw is een bezoek waard.

Voor degenen die op zoek zijn naar iets exotischer, is er Soto by OG. Hier serveert chef Chris gerechten geïnspireerd door zijn thuisland Indonesië, een keuken die hij 'Euraziatisch' noemt. Het restaurant is gevestigd in wat de lokale bevolking de 'Oude-God' noemt, de voormalige toegangspoort tot de stad.

Het Oud-Gerechtshof is een andere culinaire parel in Oud-Rekem. Chef Louis, een oude schoolvriend van Sven, serveert er klassieke gerechten met een moderne twist. Het restaurant is gevestigd in een prachtig gerenoveerd gebouw dat ooit dienst deed als het gerechtshof van de stad, maar waarbij authentieke elementen bewaard zijn gebleven.

Tot slot is er L'Art Brutal, een restaurant dat niet je standaardmenu biedt. Eigenaren Alena en Mathias serveren gedurfde sharing-plates en natuurwijnen in een Art Deco-setting. Hoewel de naam van het restaurant misschien anders suggereert, zijn Alena en Mathias allesbehalve brutaal. Hun gedurfde culinaire aanpak maakt echter dat L'Art Brutal zeker een bezoek waard is.

Dus, of je nu op zoek bent naar een klassieke maaltijd, iets exotisch, of gewoon een unieke culinaire ervaring, Oud-Rekem heeft het allemaal.

Hoogwaardige accommodaties in de nabije omgeving

  • Hotel Eurotel Lanaken: Dit viersterrenhotel ligt in Lanaken, op slechts een paar kilometer van Oud-Rekem. Het hotel biedt comfortabele kamers, een restaurant en een bar. Het is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Maasvallei en de nabijgelegen Hoge Kempen Nationaal Park.

  • Kasteel Pietersheim: Dit prachtige kasteelhotel ligt ook in Lanaken, op korte afstand van Oud-Rekem. Het biedt luxe kamers, een restaurant en een prachtig park. Het is een perfecte plek voor een romantisch uitje of een rustige vakantie.

  • Hotel Stiemerheide: Dit viersterrenhotel ligt in Genk, op ongeveer 15 kilometer van Oud-Rekem. Het hotel is gevestigd in een voormalige boerderij en biedt een unieke mix van modern comfort en traditionele charme. Het heeft een restaurant, een bar en een golfbaan.

  • Hotel Mardaga: Dit boetiekhotel ligt in As, op ongeveer 20 kilometer van Oud-Rekem. Het biedt luxe kamers, een restaurant en een terras. Het is omgeven door een prachtig park en is een ideale plek voor een rustige vakantie.

  • Hotel De Klok: Dit hotel ligt in Zutendaal, op ongeveer 10 kilometer van Oud-Rekem. Het biedt comfortabele kamers, een restaurant en een bar. Het is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de omliggende natuur en bezienswaardigheden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...