Ontdek verborgen juweeltjes in het hart van Venetië

Venetië, een van de meest betoverende steden ter wereld, is befaamd om zijn historische bezienswaardigheden, zoals het San Marcoplein, het Dogepaleis en de Rialtobrug. Toch schuilt haar ware schoonheid vaak in de minder bekende hoekjes en kantjes die buiten de gebaande paden liggen. Deze stad, rijk aan geschiedenis en cultuur, herbergt tal van verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden door nieuwsgierige reizigers die graag het onbekende verkennen.

Een van die geheime plekjes is de schilderachtige wijk Dorsoduro, waar het vredige plein Campo San Barnaba ligt. Het krijgt aanzienlijk minder aandacht dan drukkere delen van de stad, maar biedt een authentieke Venetiaanse sfeer en is perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een rustige wandeling langs charmante kanalen en historische gebouwen.

Nog een verborgen schat is de Squero di San Trovaso, een van de weinige overgebleven gondelwerkplaatsen in Venetië. Hier kunnen bezoekers de kunst van het gondel maken aanschouwen, een traditie die eeuwen oud is en nog steeds wordt geëerd door de lokale ambachtslieden. De werkplaats heeft een pittoresk uitzicht op een klein kanaal, waardoor het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Voor liefhebbers van literatuur is het de moeite waard om het Acqua Alta-boekenwinkel te bezoeken, een unieke plek die bekend staat om zijn boeken die in gondels, badkuipen en zelfs een volledige gondola worden tentoongesteld. Deze boekenwinkel is niet alleen een paradijs voor lezers, maar ook een fotogenieke locatie die vaak over het hoofd wordt gezien door de gewone toerist.

Een andere aanrader is de Orsoni Smalti Veneziani, een kleurrijke ervaring waar bezoekers de productie van Venetiaans glasmozaïek kunnen observeren. Sinds 1888 produceert dit familiebedrijf prachtig glaswerk, waarbij traditionele technieken worden gecombineerd met hedendaagse designs. Hun werk is over de hele wereld in kerken en andere prestigieuze gebouwen te vinden.

De Fondazione Giorgio Cini, gelegen op het eiland San Giorgio Maggiore, is een culturele instelling die dikwijls over het hoofd wordt gezien door de massatoerisme. Dit eiland biedt een prachtig panorama van de stad en is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van serene tuinen en fascinerende architectuur.

Voor een smakelijke ontsnapping moeten bezoekers zich zeker wagen aan de Scuola Grande di San Teodoro, waar klassieke concerten regelmatig worden gehouden. Muziekliefhebbers kunnen hier genieten van Vivaldi's 'De Vier Jaargetijden' in een intieme setting die de essentie van Venetië ademt.

De Biblioteca Nazionale Marciana, vaak over het hoofd gezien door toeristen ondanks zijn prominente locatie bij het San Marcoplein, huisvest een indrukwekkende collectie manuscripten, kaarten en oude teksten die een duik in de Venetiaanse geschiedenis en literatuur toelaat.

Reizigers die op zoek zijn naar ambachtelijke creaties moeten zeker een kijkje nemen bij Emilio Ceccato, een winkel waar je handgemaakte gondelier hoeden en traditionele kleding kunt vinden. Deze winkel biedt een authentieke snit van het Venetiaanse leven en bezoekers kunnen er iets origineels mee naar huis nemen.

Het Palazzo Contarini del Bovolo, beroemd om zijn iconische wenteltrap, biedt een uniek perspectief op de stad met zijn weidse uitzichten vanaf de top. Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien door rondzwervende toeristen, is het een must-see voor iedereen die de stad vanuit een ander oogpunt wil beleven.

Tenslotte is het Casa di Carlo Goldoni, het geboortehuis van de beroemde Venetiaanse toneelschrijver, nu een museum dat de Venetiaanse theatertradities en de geschiedenis van drama in de stad viert. Voor hen die geïnteresseerd zijn in theater en literatuur is dit een locatie die een diepere blik in het culturele verleden van Venetië biedt.

Deze verborgen juweeltjes in Venetië demonstreren dat er naast de bekende plekken veel meer te ontdekken valt. Elk biedt een uniek perspectief op de rijke culturele tapestry van de stad, en voor diegenen bereid om van de geëffende paden af te wijken, wacht een wereld vol wonderen.

Naast deze verborgen schatten heeft Venetië ook een aantal minder bekende musea die zeker een bezoek waard zijn. Het Museo Correr, bijvoorbeeld, ligt aan de rand van het San Marcoplein en biedt inzicht in de Venetiaanse cultuur en geschiedenis door middel van een uitgebreide collectie kunstwerken en artefacten uit verschillende tijdperken van de stad.

Liefhebbers van moderne kunst zullen blij verrast zijn door de Peggy Guggenheim Collectie, gelegen aan het Grand Canal in het Palazzo Venier dei Leoni. Ondanks dat het één van de belangrijkste musea voor Europese en Amerikaanse kunst van de eerste helft van de twintigste eeuw is, blijft het vaak onder de radar van veel toeristen.

Verder weg van het centrum ligt het eiland Murano, wereldberoemd om zijn glasblazerijen. Hoewel Murano een populaire toeristenbestemming is, biedt een bezoek aan de minder commerciële ateliers een authentiekere ervaring en de kans om getuige te zijn van de ambachtslieden terwijl ze hun vaardigheden tonen.

Terwijl je de geplaveide straten van Venetië verkent, is het ook de moeite waard om de vele binnenplaatsen en tuinen te bezoeken die verscholen liggen achter de onopvallende gevels. Deze oases van rust bieden een welkome pauze van de drukte van de stad en laten bezoekers kennismaken met de natuurlijke charme van Venetië.

Ten slotte, geen bezoek aan Venetië zou compleet zijn zonder een wandeling langs de Zattere, de prominente promenade langs het Giudecca-kanaal. Met zijn adembenemende uitzichten op het water en de rustgevende atmosfeer is het een ideale plek voor reflectie en contemplatie, weg van de drukke toeristische routes.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...