Lissewege - Charmant dorpje aan de Belgische kust

Lissewege, ook wel bekend als een van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, is een plek waar de tijd stil lijkt te staan. Het dorp is beroemd om zijn witte huizen, het schilderachtige Lisseweegs Vaartje en de uitgestrekte akkers. De Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk uit de 13e eeuw, een prachtig voorbeeld van kustgotiek, is een opvallend kenmerk van het dorp. Het interieur van de kerk is bijzonder, met een wonderbaarlijk Mariabeeld uit 1625, een opvallende orgelkast en een prachtig gebeeldhouwd doksaal en preekstoel uit 1652.

De kerk kan worden beklommen, en vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de polders, helemaal tot aan Oostende en Brugge. Op heldere dagen kun je zelfs Walcheren in Zeeland zien. Lissewege was al in de middeleeuwen een bedevaartsoord. Vissers hadden in een nabijgelegen kreek een wonderbaarlijk Mariabeeld gevonden, en om dat beeld 'te bergen' werd een kerk gebouwd. Pelgrims op weg naar Santiago de Compostela stopten in Lissewege en droegen bij aan de relatieve welvaart van het dorp.

In 1106 werden Franse benedictijnen gevraagd om in Lissewege een abdij te stichten. Door nalatigheid belandde de grond met daarop de Thosankapel in handen van de cisterciënzers die er een abdijcomplex, Ter Doest, bouwden. Van de abdijgebouwen hebben alleen de duiventoren, het monumentale poortgebouw en de gigantische 14e-eeuwse abdijschuur de tand des tijds doorstaan. Je kunt meer te weten komen over het 'witte dorp' in het bezoekerscentrum.

Lissewege is ook een ideale plek voor kunstliefhebbers. Het dorp staat bekend om zijn kunstwerken en laat zijn bezoekers daar graag van genieten. Daarnaast is Lissewege de perfecte startplaats voor een fietstocht. Met het fietsnetwerk kun je zelf je route(s) uitstippelen van knooppunt naar knooppunt, waardoor je je tocht zo kort of zo lang kunt maken als je wilt.

Als je naar Lissewege afzakt, kijk dan zeker op de kalender of er geen leuke evenementen gepland staan tijdens je bezoek. Enkele van de top evenementen zijn het Lichtfeest in augustus, de Maria Ommegang in mei en de Beelden in het witte dorp van juli tot september.

Lissewege heeft ook enkele bijzondere eet- en drinkgelegenheden. Of je nu wilt lunchen in de schaduw van de toren, op het terras vlakbij de eeuwenoude dorpsbrug, of met uitzicht op de indrukwekkende 17e-eeuwse schuur Ter Doest, hier geniet je niet alleen van een toplocatie, maar ook van heerlijke gerechten die met liefde en vakmanschap zijn bereid.

Een van de meest populaire eetgelegenheden in Lissewege is 'De Pepermolen'. Dit restaurant staat bekend om zijn verfijnde gerechten en uitstekende service. Het menu verandert regelmatig om de versheid en kwaliteit van de ingrediënten te garanderen, en de wijnkaart is zorgvuldig samengesteld om perfect te passen bij de gerechten. Of je nu kiest voor een traditioneel Vlaams gerecht of een innovatieve fusion creatie, je zult zeker genieten van een onvergetelijke culinaire ervaring.

Voor een meer informele eetervaring kun je terecht bij 'Bistro De Schilder'. Dit gezellige restaurant staat bekend om zijn heerlijke Belgische gerechten en vriendelijke sfeer. Van malse steaks tot verse zeevruchten, de gerechten zijn bereid met aandacht voor detail en een diepe waardering voor de rijke culinaire tradities van de regio.

Als je zin hebt in een kopje koffie en een zoete traktatie, dan is 'De Goedendag' de perfecte plek. Dit charmante café staat bekend om zijn vriendelijke sfeer en heerlijke, huisgemaakte gebakjes. Het is de ideale plek om te ontspannen en te genieten van de rustige sfeer van Lissewege.

Lissewege is ook de thuisbasis van enkele uitstekende bakkerijen, waar je kunt genieten van versgebakken brood, heerlijke gebakjes en andere zoete lekkernijen. Een bezoek aan een van deze bakkerijen is de perfecte manier om je dag in Lissewege te beginnen of om een heerlijke maaltijd af te sluiten.

Naast de culinaire en culturele ervaringen, biedt Lissewege ook tal van recreatieve activiteiten. Voor de natuurliefhebbers zijn er tal van wandel- en fietsroutes die je door de prachtige landschappen van de regio leiden. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor er voor iedereen wel iets te vinden is, ongeacht je conditie of ervaring.

Een van de meest populaire wandelroutes is de 'Lissewege Route'. Deze 10 kilometer lange route neemt je mee door het prachtige polderlandschap, langs het Lisseweegs Vaartje en door het charmante dorp zelf. Onderweg kun je genieten van de prachtige natuur, de historische bezienswaardigheden en de rustige sfeer van het platteland.

Voor de fietsliefhebbers is er de 'Fietsroute Lissewege en Zeebrugge'. Deze 38 kilometer lange route neemt je mee langs de kust, door het prachtige polderlandschap en door de charmante dorpen Lissewege en Zeebrugge. Onderweg kun je genieten van de frisse zeelucht, de prachtige natuur en de gezellige sfeer van de dorpen.

Lissewege is ook een paradijs voor kunstliefhebbers. Elk jaar van juli tot september wordt het dorp omgetoverd tot een openlucht kunstgalerij tijdens het evenement 'Beelden in het Witte Dorp'. Kunstenaars uit binnen- en buitenland stellen hun werken tentoon in de straten, tuinen en gebouwen van het dorp, waardoor je tijdens een wandeling door Lissewege kunt genieten van een unieke mix van kunst en natuur.

Lissewege is dan ook een plek die zowel je smaakpapillen als je zintuigen zal prikkelen. Of je nu op zoek bent naar een culinaire ervaring, een culturele ontdekkingstocht, een actieve uitstap in de natuur of een ontspannende dag in een prachtige omgeving, Lissewege heeft het allemaal. Dus de volgende keer dat je in de buurt bent, vergeet dan niet om dit charmante dorp te bezoeken.

Enkele restaurants in Lissewege

  • De Pepermolen

    • Beschrijving: De Pepermolen, gerund door Diny en Christoph, is een gezellig eethuis dat een seizoensgebonden meerkeuzemenu aanbiedt. Met Diny die zorgt voor de gastvrije ontvangst en bediening en chef Christoph aan het fornuis, is het altijd gezellig vertoeven in De Pepermolen.
    • Adres: Langestraat 16, 8000 Brugge Centrum
    • Contact: 050/49.02.25
    • Openingsuren: Alle dagen open vanaf 18.00 uur. Op zondag ook open vanaf 12.00 uur. Woensdag is de sluitingsdag.
  • De Goedendag

    • Beschrijving: De Goedendag is een plek waar je kunt genieten van culinaire hoogstandjes in een gezellig karakter. Marnick en zijn team staan klaar om je te ontvangen. Ze bieden verschillende arrangementen aan, waaronder overnachtingen in combinatie met een gastronomisch diner.
    • Adres: Lisseweegsvaartje 2, 8380 Lissewege
    • Contact: 050/54.53.35
  • Danny Horseele

    • Danny Horseele is een gerenommeerde chef-kok en zijn restaurant in Lissewege biedt een unieke culinaire ervaring. Als voormalig chef van het driesterrenrestaurant 'Hof van Cleve' heeft Danny Horseele een indrukwekkende reputatie opgebouwd in de culinaire wereld. In zijn restaurant streeft Danny Horseele ernaar om zijn gasten te verrassen met creatieve gerechten die zowel visueel als qua smaak indruk maken. Hij combineert klassieke kooktechnieken met moderne culinaire trends, en maakt gebruik van hoogwaardige ingrediënten van lokale producenten. De menukaart van Danny Horseele'srestaurant verandert regelmatig om de seizoensgebondenheid en versheid van de ingrediënten te waarborgen. Elk gerecht is zorgvuldig samengesteld en biedt een harmonieuze mix van smaken en texturen. Naast het culinaire aspect staat Danny Horseele ook bekend om zijn oog voor detail en zijn uitstekende service. Het restaurant heeft een elegante en stijlvolle ambiance, waardoor gasten zich direct op hun gemak voelen.
      Adres: Stationsweg 45c, Lissewege
      Contact: 050/41.15.37

  • Hof Ter Doest

    • Hof Ter Doest, het restaurant van de familie Dendooven, staat bekend om het verwennen van levensgenieters met uitstekende gerechten en een gezellige sfeer. In de beste Vlaamse traditie ontvangen ze gasten met een ongedwongen service en zorgen ze voor een culinaire ervaring om van te genieten. Het menu van Hof Ter Doest biedt een uitgebreide selectie van maritieme specialiteiten. Je kunt genieten van gerechten zoals paling, zeetong, oesters, kreeft en Zeebrugse garnalen. De oesters en kreeften worden altijd voorzien van vers zeewater, waardoor ze hun optimale versheid behouden. Naast de heerlijke zeevruchten staan ook wildgerechten en smaakvol vlees op het menu. Tijdens het wildseizoen zijn fazant en patrijs grote favorieten. Daarnaast worden veel vleesgerechten bereid met vlees van de eigen boerderij van Hof Ter Doest. Met 80 hectare weiland en zo'n 300 dieren, gebruiken ze alleen het allerbeste vlees voor hun gerechten. Voor wijnliefhebbers heeft Hof Ter Doest een uitgebreide wijnkaart. Hun kelder is gevuld met wijnen van alle grote wijnhuizen, inclusief de bekende klassiekers. Met een wijnkaart van 12 pagina'sis er voor elke smaak een geschikte keuze te vinden.
      Adres: Ter Doeststraat 4, 8380 Lissewege
      Contact: 050/54.40.82 - E-mail: info@terdoest.be

  • Bistro Huyze Saeftinghe

    • Beschrijving: Onder de toren in Lissewege vind je Huyze Saeftinghe, het eethuisje van Maud en Achara. Ze maken er heerlijke, dagverse gerechten, tapas en seizoensgebonden suggesties.
    • Adres: Onder de toren 5, 8380 Lissewege
    • Contact: 050/73.60.25
    • Openingsuren: Keuken open van 12 tot 21u. Gesloten op maandag en op dinsdag. In de zomermaanden en schoolvakanties enkel maandag gesloten. Tearoom & kleine kaart van 14u30 tot 17u.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...