Japanse miljardair Yusaku Maezawa gaat naar Internationaal Ruimtestation en plant maanreis met SpaceX

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa maakt zich klaar voor een spannend ruimteavontuur. Maezawa, een ondernemer en kunstverzamelaar, zal samen met astronaut Alexander Misurkin en videoproducent Yozo Hirano een 12-daagse reis maken naar het Internationaal Ruimtestation. Het trio zal worden gelanceerd vanuit Baikonur Cosmodrome in Kazachstan op de Sojoez MS-20-raket die wordt beheerd door het Russische Ruimteagentschap Roscomos. Het is de eerste toeristische reis naar het ruimtestation in meer dan een decennium en de reis is gepland voor december 2021.

Maar dat is niet alles. Na zijn terugkeer van het ruimtestation zal Maezawa deelnemen aan SpaceX's'dearMoon'-project, een maanreis die gepland staat voor 2023. Dit zal de eerste bemande maanreis zijn sinds 1972. Maezawa zal samen met één of twee bemanningsleden en acht burgers deelnemen aan deze historische missie. Alle zitplaatsen zijn betaald en de enige criteria voor aanvragers zijn dat ze een visie hebben om 'andere mensen en een grotere samenleving op de een of andere manier te helpen' en bereid zijn om andere bemanningsleden te ondersteunen die dezelfde ambities delen. De geselecteerde aanvragers moeten nog worden aangekondigd.

Yusaku Maezawa is de oprichter van de online fashion retail website Zozotown, de grootste in Japan, en heeft een vermogen van €1,9 miljard volgens Forbes. Hij lanceerde in 2018 ook zijn eigen kledingmerk ZOZO en een meetsysteem voor thuis, de ZOZOSUIT. Maezawa staat bekend om zijn ambitieuze projecten en dit ruimteavontuur past perfect bij zijn visie om grenzen te verleggen en de wereld te inspireren.

Na de aankondiging van zijn SpaceX reis rond de maan in 2018, heeft Yusaku Maezawa veel aandacht gekregen als een van de weinige particuliere burgers die de kans krijgt om zo'n bijzondere reis te maken. De ondernemer en kunstverzamelaar is echter niet alleen een pionier in de ruimtevaart; hij heeft ook een indrukwekkende zakelijke achtergrond. Maezawa richtte Start Today op in 1998 en lanceerde in 2004 de online fashion retail website Zozotown, die uitgroeide tot de grootste van Japan. In 2018 introduceerde hij een op maat gemaakt kledingmerk ZOZO en een meetsysteem voor thuis, de ZOZOSUIT. Zijn vermogen wordt geschat op €1,9 miljard.

De ruimtevaart reis van Maezawa zal in december 2021 beginnen met een 12-daagse trip naar het International Space Station (ISS). Hij zal worden vergezeld door astronaut Alexander Misurkin en videoproducent Yozo Hirano en zal worden gelanceerd vanuit Baikonur Cosmodrome in Khazakstan op de Sojoez MS-20-raket van het Russische Ruimteagentschap Roscomos. Deze toeristische reis naar het ISS is de eerste in meer dan een decennium.

Na zijn reis naar het ISS zal Maezawa beginnen aan zijn SpaceX reis rond de maan, het 'dearMoon-project' genoemd. Deze reis staat gepland voor 2023 en zal de eerste maanreis van mensen zijn sinds 1972. De passagiers van de vlucht omvatten Maezawa, één of twee bemanningsleden en acht burgers. Alle zitplaatsen zijn betaald en de enige criteria voor aanvragers zijn dat ze streven naar het helpen van andere mensen en de samenleving op de een of andere manier en dat ze bereid zijn om andere bemanningsleden te ondersteunen die dezelfde ambities delen. De geselecteerde aanvragers moeten nog worden aangekondigd.

De aankomst van Maezawa en zijn team bij het ISS wordt verwacht rond 8:41 uur EDT. Het feit dat Maezawa de kans krijgt om zo'n unieke reis te maken, symboliseert de opkomst van particuliere ondernemers en hun toenemende belang in de ruimtevaart.

Naast zijn reis naar het internationale ruimtestation en de geplande maanreis, heeft Yusaku Maezawa nog een opmerkelijk project in de pijplijn. In september 2021 kondigde hij aan dat hij 10 miljard yen (ongeveer 83 miljoen euro) zou weggeven aan 1000 Twitter-volgers die hem retweetten en hun bankrekeningnummer achterlieten. Hij zei dat hij de gelukkige ontvangers zou kiezen met behulp van een loterijprogramma en hoopte dat de cash-giveaway 'een sociale experimentele kunst' zou worden.

Maezawa heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van kunst en kunstenaars. Hij is een gepassioneerde kunstverzamelaar en was de oprichter van Contemporary Art Foundation, die in 2012 werd opgericht en gericht was op het ondersteunen van opkomende Japanse kunstenaars. In 2017 kocht hij een schilderij van Jean-Michel Basquiat voor een recordbedrag van 110,5 miljoen dollar op een veiling, het hoogste bedrag dat ooit voor een Amerikaanse kunstenaar op een veiling is betaald.

Maezawa is ook een fervent liefhebber van muziek en heeft in 2018 het Maezawa Music Festival in Japan georganiseerd, met optredens van onder meer de Red Hot Chili Peppers en Kendrick Lamar. Hij heeft ook aangekondigd dat hij van plan is om de reis naar de maan te gebruiken als inspiratie voor een nieuw kunstproject genaamd 'Dear Moon'. Dit project zal kunstenaars uitnodigen om zich bij hem aan te sluiten op de maanreis en vervolgens kunstwerken te maken die geïnspireerd zijn door hun ervaringen.

Het is duidelijk dat Yusaku Maezawa niet bang is om te dromen en grote projecten aan te pakken. Of het nu gaat om zijn reizen in de ruimte, het weggeven van geld aan volgers op Twitter of het ondersteunen van kunst en muziek, hij blijft de grenzen verleggen en de wereld verbazen.

Meer over SpaceX's'dearMoon'-project

Het 'dearMoon'-project van SpaceX is een ambitieus project van Elon Musk en zijn ruimtevaartbedrijf, gericht op het brengen van burgers naar de maan. Het project wordt geleid door Yusaku Maezawa, de Japanse miljardair en kunstverzamelaar die eerder al de eerste passagier was die zich had geregistreerd voor de privéreis rond de maan. Het 'dearMoon'-project zal een bemande missie zijn waarbij Maezawa en een handvol kunstenaars de maan zullen omcirkelen en terugkeren naar de aarde.

Het project heeft als doel om een grotere sociale en culturele impact te hebben door kunst en creativiteit te integreren in de missie. Maezawa heeft aangekondigd dat hij de missie zal gebruiken als inspiratie voor kunstprojecten die hij zal creëren. Hij heeft ook aangekondigd dat hij acht andere kunstenaars zal selecteren om met hem mee te reizen en geïnspireerd te worden door de ervaring. De missie zal naar verwachting in 2023 plaatsvinden en zal ongeveer een week duren.

SpaceX heeft gezegd dat het de bedoeling is om deze missie uit te voeren met behulp van het Starship-ruimtevaartuig, een volledig herbruikbaar ruimtevaartuig dat momenteel in ontwikkeling is. Het Starship-ruimtevaartuig heeft een capaciteit van meer dan 100 ton en zal worden aangedreven door de Raptor-motor, die op methaan en zuurstof werkt. SpaceX heeft aangekondigd dat het Starship-ruimtevaartuig ook zal worden gebruikt voor toekomstige missies naar Mars en andere planeten.

Het 'dearMoon'-project heeft veel belangstelling gewekt en wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de commerciële ruimtevaart. Het project zou de eerste bemande maanreis sinds 1972 zijn en zou een enorme impuls geven aan de inspanningen om de ruimte verder te verkennen en te benutten.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...