VGP - duurzame innovatie in Europese Logistiek Vastgoed

VGP, een toonaangevende pan-Europese eigenaar, beheerder en ontwikkelaar van hoogwaardig logistiek en semi-industrieel vastgoed, staat bekend om zijn innovatieve en duurzame benadering in de vastgoedsector. Als familiebedrijf met wortels in de bouwsector, heeft VGP zich ontwikkeld tot een strategische speler met een focus op de ontwikkeling van grote multi-tenant bedrijvenparken. Met activiteiten in 17 Europese landen combineert VGP een lokale aanwezigheid met een diep respect voor zowel klanten als gemeenschappen.

Een Rijke Geschiedenis van Groei en Uitbreiding

Opgericht in 1998 in Tsjechië als een Belgisch familiebedrijf, heeft VGP een indrukwekkend traject van groei en geografische uitbreiding doorgemaakt. Na de beursgang op Euronext Brussel in 2007, breidde het bedrijf uit naar Duitsland in 2013 en vervolgens naar andere Europese landen, waaronder Portugal, Spanje, Italië en recentelijk Servië en Frankrijk. Deze uitbreiding werd gekenmerkt door een toenemende focus op duurzame ontwikkelingen en hernieuwbare energie, met als doel koolstofneutraliteit tegen 2025.

Toewijding aan Duurzaamheid en Innovatie

VGP'sbenadering van vastgoedontwikkeling is diep geworteld in duurzaamheid en innovatie. Het bedrijf streeft ernaar om waarde te creëren voor zowel hun klanten als de gemeenschappen waarin ze opereren. Dit wordt bereikt door een focus op prime locaties, dicht bij grote Europese steden en belangrijke verkeersaders, wat essentieel is in het tijdperk van e-commerce en snelle leveringen.

Hoogwaardige Bouwnormen en Klantgerichte Oplossingen

VGP onderscheidt zich door hoge technische normen en grote modulariteit in hun vastgoedprojecten. Dit stelt hen in staat om zowel logistieke diensten als semi-industrieel gebruik van hun eigendommen te faciliteren. Hun 'build-to-suit' oplossingen zijn volledig op maat gemaakt, van locatiekeuze tot technologische oplossingen, in nauwe samenwerking met de klant.

Sterke Partnerschappen en Maatschappelijke Betrokkenheid

De samenwerking met Allianz Real Estate en Deka Immobilien benadrukt VGP'svermogen om sterke partnerschappen te vormen. Daarnaast zet de VGP Foundation zich in voor natuurbehoud, sociale projecten en het behoud van cultureel erfgoed in Europa, wat de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf onderstreept.

Vooruitkijken: Een Toekomst van Groei en Innovatie

Met een indrukwekkende portfolio en een duidelijke visie op duurzaamheid en klantgerichtheid, is VGP goed gepositioneerd om te blijven groeien en innoveren in de dynamische logistieke vastgoedmarkt. Hun toewijding aan technische competentie en het leveren van op maat gemaakte oplossingen zullen hen ongetwijfeld helpen om hun doelen te bereiken en een blijvende impact te maken in de industrie.

Uitbreiding van de Marktstrategieën van VGP

VGP heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt, mede dankzij hun strategische keuzes in marktuitbreiding en locatieontwikkeling. Door zich te richten op sleutelmarkten in Europa en het opbouwen van een sterke aanwezigheid in opkomende markten, heeft VGP een divers en robuust portfolio opgebouwd. Dit aspect van hun bedrijfsstrategie kan verder worden uitgediept door te kijken naar specifieke markten waarin ze actief zijn en hoe ze zich aanpassen aan lokale behoeften en kansen.

Focus op Duurzame Ontwikkeling en Innovatie

Een ander belangrijk aspect van VGP'sbedrijfsfilosofie is hun toewijding aan duurzaamheid. Dit is niet alleen een ethische keuze, maar ook een strategische, gezien de toenemende vraag naar milieuvriendelijke en duurzame bedrijfspraktijken in de vastgoedsector. Door hun inspanningen op het gebied van hernieuwbare energie, zoals zonne-energiesystemen, en hun doelstellingen voor koolstofneutraliteit, positioneert VGP zich als een leider in duurzame ontwikkeling binnen de logistieke vastgoedsector.

Specifieke Projecten en Ontwikkelingen

Een gedetailleerd overzicht van enkele van VGP'sbelangrijkste projecten kan inzicht geven in hun operationele uitmuntendheid en innovatieve aanpak. Dit kan variëren van grote multi-tenant bedrijvenparken tot specifieke 'build-to-suit' projecten die zijn aangepast aan de behoeften van de klant. Door specifieke voorbeelden te geven van hoe VGP aan de behoeften van diverse klanten voldoet, kan het artikel de veelzijdigheid en klantgerichtheid van het bedrijf benadrukken.

Maatschappelijke Betrokkenheid en de VGP Foundation

De maatschappelijke betrokkenheid van VGP, met name via de VGP Foundation, is een ander belangrijk element dat kan worden belicht. Door hun inspanningen op het gebied van natuurbehoud, sociale projecten en het behoud van cultureel erfgoed, toont VGP hun betrokkenheid bij niet alleen zakelijk succes, maar ook bij het leveren van een positieve bijdrage aan de samenleving.

Cijfermatig VGP November 2023

Op 9 november 2023 presenteerde VGP, een volledig geïntegreerd logistiek vastgoedbedrijf, indrukwekkende cijfers in haar bedrijfspresentatie. Met activiteiten in 17 landen en 111 parken, heeft VGP een sterke Europese aanwezigheid. Het totale Bruto Activa Waarde (GAV) van het bedrijf per 30 juni 2023 bedraagt €6,76 miljard. Een opmerkelijk aspect van VGP'sportfolio is de hoge bezettingsgraad van 99% en een gemiddelde gewogen huurtermijn (WALT) van 7,9 jaar, wat duidt op een stabiele huurinkomstenstroom.

Het investeringsportfolio van VGP is divers over het Europese continent verspreid, met een aanzienlijk deel in Duitsland (55%) en Tsjechië (12%). Dit onderstreept VGP'sstrategische benadering van geografische spreiding. De portefeuille bestaat voor 78% uit bestaande activa, terwijl de rest in aanbouw of ontwikkelingsgrond is.

Financieel gezien laat VGP sterke resultaten zien. Het bedrijf rapporteerde een voorbelasting winst van €48,6 miljoen en een gearing ratio van 31,3%. Daarnaast is er een aanzienlijke toename in de jaarlijkse huurinkomsten, met een groei van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar, resulterend in een totaal van €341,2 miljoen.

Op het gebied van ontwikkeling en constructie heeft VGP in het derde kwartaal van 2023 vijf gebouwen opgeleverd met een totale oppervlakte van 109.000 m², wat bijdraagt aan de jaarlijkse huurinkomsten van €22,1 miljoen. Er zijn momenteel 790.000 m² in aanbouw, wat naar verwachting €55 miljoen aan nieuwe huurcontracten zal opleveren zodra deze volledig gebouwd en verhuurd zijn.

Een ander belangrijk aspect van VGP'sactiviteiten is de focus op hernieuwbare energie. Het operationele dakzonnepanelenvermogen is toegenomen tot 83,9 MWp. Verder is er 89,0 MWp onder constructie en 95,1 MWp in de pijplijn. De inkomsten uit hernieuwbare energie in de eerste helft van 2023 bedroegen €2,9 miljoen.

VGP'sbalans toont per 30 juni 2023 een totaal aan activa van €4,623 miljard en een aandeelhoudersvermogen van €2,162 miljard. Het bedrijf heeft een sterke liquiditeitspositie met een kasbalans van €334,9 miljoen.

Tot slot legt VGP een sterke nadruk op ESG-naleving en heeft op dit gebied diverse prestaties geleverd, waaronder een vermindering van de koolstofintensiteit in het portfolio en een plaats in de BEL ESG-index. De joint ventures blijven een centrale rol spelen in de groeistrategie van het bedrijf, met aanzienlijke kasrecycling uit JV-sluitingen. Het toekomstperspectief van VGP blijft gericht op groei, ontwikkelingsactiviteiten en ESG-conformiteit.

Conclusie: VGP - Een Toekomstgerichte Visie in Logistiek Vastgoed

Ter afsluiting, VGP staat als een toonaangevend bedrijf in de Europese logistieke vastgoedsector, met een sterke nadruk op duurzaamheid, innovatie en klantgerichtheid. Hun indrukwekkende groei en uitbreiding door heel Europa getuigen van een diep begrip van de markt en een vermogen om zich aan te passen aan zowel regionale als globale trends. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1998, heeft VGP zich ontwikkeld tot een bedrijf dat niet alleen focust op het bouwen van hoogwaardige logistieke en semi-industriële ruimtes, maar ook op het creëren van waarde voor klanten, gemeenschappen en de bredere samenleving.

De toewijding van VGP aan duurzame praktijken en hun streven naar koolstofneutraliteit tegen 2025 zetten hen op de voorgrond van ecologische verantwoordelijkheid in de vastgoedsector. Hun 'build-to-suit' projecten en klantgerichte oplossingen tonen een flexibele en responsieve benadering, essentieel in een snel veranderende wereld. De samenwerkingen met grote spelers zoals Allianz Real Estate en Deka Immobilien, en de inspanningen van de VGP Foundation, benadrukken hun vermogen om sterke relaties op te bouwen en een positieve impact te hebben buiten hun directe zakelijke activiteiten.

Kijkend naar de toekomst, is VGP goed gepositioneerd om hun leidende positie in de markt te behouden en verder uit te bouwen. Hun voortdurende focus op innovatie, klanttevredenheid en duurzame ontwikkeling zal hen ongetwijfeld helpen om nieuwe successen te bereiken en een blijvende impact te maken in de logistieke vastgoedsector. VGP is meer dan een vastgoedontwikkelaar; het is een bedrijf dat bouwt aan een duurzame toekomst, vandaag en voor de komende generaties.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...