Ontwikkeling van stadshuizen bedreigt het verdwijnen van duizenden huurwoningen

Stadsontwikkeling heeft het leven in veel steden op een hogere waarde gebracht. Maar naarmate het aantal grote stadshuisontwikkelingen stijgt, worden duizenden goedkope huurwoningen bedreigd. Voor mensen die al moeite hebben om rond te komen, betekent dit dat ze hun woning kunnen verliezen omdat ze de stijgende huurprijzen niet kunnen betalen.

Het ontstaan van traditionele stadshuizen begon in de 19e eeuw. Toen groeiden de Amerikaanse steden razendsnel, maar er was niet genoeg ruimte in de stad om deze groei op te vangen. Daarom begonnen de mensen met het bouwen van verschillende stadshuizen, waardoor meerdere gezinnen tegelijkertijd in één woning konden wonen. Deze stadshuizen waren vaak klein en klam, maar ze boden toch veel voordelen, omdat mensen hier betaalbare huurwoningen konden vinden.

Door de jaren heen is de woonvraag alleen maar groter geworden. Een gebrek aan betaalbare huurwoningen is bijna een universeel probleem geworden. Om tegemoet te komen aan deze stijgende vraag, zijn investeerders op zoek gegaan naar manieren om de woningmarkt te expanderen.

Helaas brengt deze expansie ook beperkingen met zich mee. Veel stadshuizen moeten worden ‘ontkoppeld’, waarmee wordt bedoeld dat de oorspronkelijke stadshuizen worden afgebroken en vervangen door meerdere appartementen. Dit betekent dat er minder woningen beschikbaar zijn voor mensen met een lager inkomen, omdat de locatie ideaal is om meer te verdienen. Ook worden sommige stadshuizen gerenoveerd, waardoor ze duurder worden.

De problemen die stadshuisontwikkelingen met zich meebrengen, zijn mondiaal. In sommige landen is het zo erg dat de meeste stedelingen binnen 20 jaar volledig afhankelijk zullen zijn van de markt voor betaalbare huurwoningen. In Londen bijvoorbeeld, waar een stadshuisontwikkeling ongeveer 30.000 euro kost, dreigt een volledig verlies van duizenden goedkope huurwoningen.

Om de toenemende gentrificatie tegen te gaan, moeten investeerders worden verplicht om hun plannen te verbeteren. Er moeten regels worden ingevoerd om ervoor te zorgen dat bij elke renovatie of herontwikkeling van een stadshuis, de oorspronkelijke woningen ook daadwerkelijk worden gemaakt. Hierdoor worden er meer goedkope huurwoningen gecreëerd en heeft het publiek meer keuzevrijheid.

Daarnaast moeten regeringen de armere groeperingen in hun respectieve landen financiële steun bieden voor woninghuren. De regeringen kunnen bijvoorbeeld subsidies uitgeven aan de armste families, waardoor ze de luxe hebben om betaalbare huurwoningen te vinden. Dit kan de instroom van goedkope woningen helpen versnellen, waardoor mensen met lage inkomens niet worden gedwongen om buiten de stad te zoeken naar huurwoningen.

Verder kunnen lokale overheden ervoor zorgen dat mensen met lage inkomens ook toegang hebben tot marktwaardige woningen. Ze kunnen bijvoorbeeld zelfstandige woningen aanbieden met lagere huurprijzen of betaalbare appartementen ontwikkelen waar mensen met lage inkomens een huurcontract kunnen afsluiten.

Als we de schade van de stadshuisontwikkelingen willen beperken, is het cruciaal dat we actie ondernemen. Als we de trend niet tegen gaan, zullen duizenden goedkope huurwoningen verdwijnen, met alle gevolgen van dien. We moeten actie ondernemen om het verlies van betaalbare woningen tegen te gaan en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat mensen met lage inkomens toch toegang hebben tot leefbare woningen. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om een veilig thuis te vinden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...