Bjarke Ingels Group bouwt een duurzame drijvende stad voor de Zuid-Koreaanse kust

Zuid-Korea heeft een ambitieus nieuw project aangekondigd om de impact van de stijgende zeespiegel op het kustleven te bestrijden. De stad Busan heeft een overeenkomst gesloten met UN-Habitat en Oceanix om 'swerelds eerste drijvende stad te bouwen, die zich aanpast aan de stijgende zeespiegel door op het water te drijven. Het project is ontworpen door de Bjarke Ingels Group en bestaat uit modulaire zeshoekige platforms die op het water drijven en in staat zijn om de impact van natuurrampen te weerstaan, waaronder tsunami s, orkanen en overstromingen.

Het prototype, dat naar verwachting in 2025 zal worden voltooid, zal in eerste instantie 10.000 mensen huisvesten en zal zijn eigen voedsel, energie en zoet water produceren dankzij een volledig geïntegreerd closed-loopsysteem dat geen afval oplevert. UN-Habitat zal gegevens uit de drijvende stad verzamelen en analyseren voor toekomstige ontwikkelingen.

De stad Busan, gelegen op het zuidoostelijke puntje van het Koreaanse schiereiland, is de grootste havenstad van Zuid-Korea en de vijfde grootste ter wereld, met een bevolking van 3,4 miljoen mensen. De stad is kwetsbaar voor stijgende zeespiegels en heeft in het verleden te maken gehad met tyfoons en overstromingen, waardoor het een ideale locatie is voor dit experiment.

Het drijvende stadproject voor Busan werd bedacht tijdens de eerste rondetafel van de VN over duurzame drijvende steden in 2019. Het prototype zal als blauwdruk dienen voor andere kuststeden die klimaatverandering willen bestrijden. Het is ook hoopvol dat Oceanix in gesprek is met 10 andere regeringen over soortgelijke projecten, die kunnen worden uitgebreid als het prototype van Busan succesvol blijkt te zijn.

Het drijvende stadproject zal niet alleen een oplossing bieden voor de stijgende zeespiegel, maar zal ook een positieve invloed hebben op het milieu. Het closed-loopsysteem van de stad zal namelijk het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen en het recyclen van afval bevorderen. Bovendien zal de stad zijn eigen voedselproductie hebben, waaronder sint-jakobsschelpen en kelp.

Het is opmerkelijk dat het drijvende stadproject van Busan niet het enige project is dat gericht is op het bouwen van duurzame steden. Andere bedrijven, zoals Seasteading Institute en Blue Frontiers, hebben ook plannen aangekondigd om drijvende steden te bouwen. Het lijkt erop dat drijvende steden een realistische oplossing kunnen bieden voor de uitdagingen waarmee kuststeden over de hele wereld worden geconfronteerd.

Het project van Busan is ook een voorbeeld van samenwerking tussen de overheid en de private sector. UN-Habitat heeft samengewerkt met Oceanix en de Bjarke Ingels Group om het prototype van de drijvende stad te ontwerpen en te ontwikkelen. Deze samenwerking tussen verschillende partijen zal ook bijdragen aan de wereldwijde acceptatie van drijvende steden als een haalbare oplossing voor klimaatverandering.

Wat bekend is, is dat het ontwerp van de stad is gemaakt door de Bjarke Ingels Group en bestaat uit modulaire zeshoekige platforms die op het water drijven en die in staat zijn om de impact van natuurrampen te weerstaan. Het is waarschijnlijk dat er materialen en producten worden gebruikt die duurzaam en zelfvoorzienend zijn, zoals bijvoorbeeld gerecyclede materialen en geavanceerde water- en energiebesparende technologieën.

Ook de afmetingen van de drijvende stad zijn nog niet bekendgemaakt, hoewel het project naar verwachting in eerste instantie 10.000 mensen zal kunnen huisvesten.

Hoewel er op dit moment weinig specifieke details bekend zijn over de modellen, materialen, producten, kleuren, grondstoffen, afmetingen, collecties of andere details die zullen worden gebruikt bij het bouwen van de drijvende stad van Busan, is het zeker dat de stad zal worden ontworpen met het oog op duurzaamheid, zelfvoorziening en weerstand tegen natuurrampen. Dit project heeft de potentie om een belangrijk voorbeeld te zijn van hoe stadsplanning en -ontwikkeling kunnen worden aangepast aan de uitdagingen van klimaatverandering en stijgende zeespiegel.

Het bouwen van 'swerelds eerste drijvende stad is een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de stijgende zeespiegel en klimaatverandering. Als het project succesvol blijkt te zijn, kan het dienen als inspiratie voor andere kuststeden die worstelen met de gevolgen van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Het zou ook een blauwdruk kunnen bieden voor de ontwikkeling van andere duurzame steden in de toekomst.

Over de Bjarke Ingels Group

De Bjarke Ingels Group, ook bekend als BIG, is een toonaangevend internationaal architectenbureau gevestigd in Kopenhagen, Denemarken. Het bureau is opgericht in 2005 door de Deense architect Bjarke Ingels en heeft sindsdien een breed scala aan projecten over de hele wereld uitgevoerd, waaronder stadsplanning, architectuur, landschapsarchitectuur, productontwerp en meer.

BIG heeft een reputatie opgebouwd voor het creëren van opvallende en innovatieve ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn. Het bureau heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder de World Architecture Festival'sWorld Building of the Year Award in 2010 en de European Prize for Urban Public Space in 2013.

Het werk van BIG is gebaseerd op een filosofie die bekend staat als 'pragmatisch utopisme', wat inhoudt dat het bureau zich richt op het creëren van realistische en haalbare ontwerpen die tegelijkertijd een visie bieden voor een betere toekomst. Dit concept komt ook tot uiting in het ontwerp van de drijvende stad van Busan, waarbij duurzaamheid, zelfvoorziening en weerstand tegen natuurrampen centraal staan.

Naast zijn werk aan de drijvende stad van Busan, heeft BIG ook een aantal andere opvallende projecten uitgevoerd, waaronder de Via 57 West woontoren in New York City, het Amager Bakke afvalverbrandingscentrum in Kopenhagen en de nieuwe hoofdkantoren van Google in Californië.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...