Binnenkijk bij Juan Montoya s schilderachtige La Formentera Estate

De gerenommeerde Colombiaanse interieurontwerper Juan Montoya zet zijn betoverende landgoed La Formentera in Garrison, New York, te koop. Dit architectonisch juweeltje, gelegen op ruim 100 hectare aan weelderige bossen en weiden, is een toonbeeld van raffinement en rust. De ontwerper, bekend om zijn eclectische stijl en het moeiteloos mengen van diverse invloeden, heeft hier een thuis gecreëerd dat zowel in harmonie is met de natuurlijke omgeving als een weerspiegeling van zijn unieke esthetiek.

La Formentera, vernoemd naar het gelijknamige Spaanse eiland, is een knipoog naar de mediterrane invloeden die ook binnenin het huis terugkomen. Het hoofdhuis, gebouwd in 1985 en met de tijd meerdere malen uitgebreid en aangepast, versmelt organische materialen zoals steen en hout met moderne elementen en kunstzinnige details. Het geheel staat op een pittoreske locatie tegen de achtergrond van de glooiende heuvels van de Hudson Highlands.

Montoya’s meesterwerk, dat zich uitstrekt over een comfortabele 7.500 vierkante voet, beschikt over talloze ruimtes die rust en contemplatie uitademen. Met vier slaapkamers, vier ensuite badkamers, een formele eetkamer, meerdere woonkamers en een bibliotheek is er genoeg plaats voor intieme bezinning of het ontvangen van gasten. De grote ramen en schuifdeuren die uitkijken op de omliggende natuur zorgen voor een open en luchtig gevoel, terwijl binnen-en buitenruimtes naadloos in elkaar overlopen.

Het landgoed onderscheidt zich door een diepe waardering voor ambacht en kunst. Montoya’s passie voor verzamelen komt tot uiting in de verscheidenheid aan kunstwerken en objecten die door het hele huis verspreid staan. Elk stuk lijkt zorgvuldig uitgekozen te zijn om de ruimte te verrijken en een verhaal te vertellen. Het is een huis dat niet alleen dient als woonruimte maar ook als een galerij waarin persoonlijke expressie en design samenkomen.

Aansluitend aan het hoofdhuis bevindt zich een charmant gastenhuis dat eveneens getuigt van Montoya'soog voor detail. Dit gastenverblijf, met een volledig uitgeruste keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer, biedt privacy en comfort voor bezoekers. Daarnaast is er een kunstenaarsatelier dat de creatieve geest voedt en ruimte biedt voor artistieke ontplooiing.

Het terrein rondom La Formentera is net zo indrukwekkend als het interieur. De tuinen, ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Charles Jencks, vormen een organisch geheel met de omliggende natuur. De geometrische vormen en spiralen voegen een extra dimensie toe aan het landschap en nodigen uit tot wandelingen en reflectie. Het buitenzwembad, omgeven door flagstones en florerende plantengroei, biedt een idyllische plek voor verfrissing en ontspanning.

Dit alles maakt La Formentera een bijzondere plaats, een plek waar de grenzen tussen architectuur, interieurontwerp en landschapskunst vervagen tot een holistische ervaring. Voor een vraagprijs van $9,5 miljoen kan dit unieke domein - dat is uitgegroeid tot een toevluchtsoord waar kunst en natuur samenkomen - van eigenaar wisselen.

La Formentera is sinds het begin van Montoya’s eigendom constant geëvolueerd, wat resulteerde in een complex dat de indruk wekt alsof het daar al eeuwen bestaat. Deze illusie van tijdloosheid gaat hand in hand met een diep respect voor het milieu; duurzaamheid speelt een grote rol in het onderhoud van het landgoed. Montoya en zijn echtgenote, Urban Karlsson, hebben ervoor gezorgd dat hun aanpak in bouw en landschapsbeheer de plaatselijke flora en fauna eert.

Bij het betreden van La Formentera wordt men meteen gegrepen door het gevoel van rust en harmonie. Het interieur is een samensmelting van Montoya’s veelzijdige talenten en wereldse invloeden. Van de rijkelijk gedecoreerde woonkamers tot aan de serene slaapkamers, elke kamer biedt een ander perspectief en draagt bij aan een collectief gevoel van welzijn.

De keuken vormt het hart van het huis, uitgerust met state-of-the-art apparatuur en voldoende ruimte voor culinaire experimenten. De verbinding tussen de binnen- en buitenruimtes wordt nog verder benadrukt door de makkelijke toegang tot terrassen en de tuin, waardoor men kan genieten van al fresco dineren te midden van de natuur.

In de bibliotheek, gevuld met boeken over kunst, design en architectuur, wordt kennis gedeeld en inspiratie opgedaan. Het is een ruimte voor introspectie, maar ook voor levendige discussies en uitwisseling van ideeën.

Voor kunst- en natuurliefhebbers biedt het landgoed een schat aan mogelijkheden. Er zijn paden aangelegd die leiden door de verschillende habitats op het terrein, van bosgebieden tot open velden. Er zijn plekken gecreëerd om te mediteren of om simpelweg stil te staan bij de schoonheid van de natuur. Het is een landschap dat leeft en ademt, waar zowel de seizoenen als het werk van Montoya een continue bron van verwondering zijn.

De verkoop van La Formentera betekent het einde van een tijdperk voor Montoya en Karlsson. Desondanks blijft het landgoed een testament van hun liefde voor design en de natuurlijke wereld. Voor de toekomstige eigenaar ligt er een unieke kans om door te gaan met het koesteren van dit bijzonder stukje aarde.

La Formentera is niet alleen een thuis, het is een waar meesterwerk van levende kunst dat de essentie weerspiegelt van één van de meest vooraanstaande interieurontwerpers van onze tijd. Juan Montoya, geboren in Colombia en opgeleid in zowel Europa als de Verenigde Staten, heeft een carrière opgebouwd die gekenmerkt wordt door internationale erkenning en prestigieuze prijzen. Zijn vermogen om culturele invloeden te verweven met eigentijdse stijlen heeft hem een loyale klantenkring opgeleverd, variërend van royals tot zakenmagnaten en beroemdheden.

Het is dan ook geen verrassing dat Montoya’s persoonlijke toevluchtsoord net zo indrukwekkend zou zijn als zijn professionele projecten. Bij elke stap die men zet op La Formentera, is de hand van de meester zichtbaar. Van de majestueuze entree tot de intieme hoekjes, elk detail is doordacht en ontworpen om een gevoel van schoonheid en balans te creëren.

Montoya heeft altijd benadrukt dat goede ontwerpen voortkomen uit een diep begrip van de omgeving en de behoeften van de bewoner. La Formentera is daarvan het levende bewijs. Het landgoed is met zorg geïntegreerd in de natuurlijke omgeving, waardoor het landschap en de architectuur elkaar niet overheersen maar juist versterken.

De filosofie van Montoya gaat verder dan alleen het esthetische. Hij richt zich ook op de functionele aspecten van ontwerp en staat erom bekend ruimtes te creëren die niet alleen mooi zijn, maar ook comfortabel en leefbaar. Deze filosofie is duidelijk terug te zien in La Formentera, waar elke ruimte bedoeld is om te leven en te genieten.

Naast de esthetische en functionele overwegingen, is er ook een sterk streven naar duurzaam leven op La Formentera. Het gebruik van natuurlijke materialen, respect voor het land, en het behoud van energie zijn allemaal elementen die in het ontwerp en onderhoud van het landgoed zijn verwerkt. Montoya en Karlsson hebben aangetoond dat luxe en verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan.

Terwijl Montoya en Karlsson zich voorbereiden om La Formentera te verlaten, blijft het landgoed een krachtig symbool van hun visie en idealen. Het staat voor een leven dat geworteld is in schoonheid, duurzaamheid en een naadloze verbinding met de natuur. Voor hen is het een hoofdstuk dat afgesloten wordt, maar voor de nieuwe eigenaren zal het een oneindige bron van inspiratie en verwondering zijn.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

One Broel Kortrijk luxueus residentieel project aan de Leie In de kijker

One Broel Kortrijk is een prestigieus woonproject gelegen in het hart van Kortrijk aan de oevers van de rivier de Leie. Het project is ontworpen en...