Belgische DKT 07 Helikopter vliegt op fossielvrije brandstof

In Wevelgem, dicht bij de lokale luchthaven, is recent een opmerkelijke Belgische innovatie onthuld: een helikopter die volledig op fossielvrije brandstof vliegt. Deze primeur, een creatie van het in Deerlijk gevestigde bedrijf D-Motor, is een duidelijk teken dat West-Vlaanderen een significante rol wil spelen op het wereldtoneel van de luchtvaarttechnologie. D-Motor heeft zich met deze ontwikkeling gepositioneerd als een voorloper in de transitie naar een duurzamere luchtvaart.

De DKT 07, zoals de helikopter wordt genoemd, vertegenwoordigt een keerpunt in hoe we denken over luchtvaart en milieu. Het toestel produceert geen CO2-uitstoot, wat het een bijzonder milieuvriendelijke keuze maakt binnen de sector. Deze innovatie sluit aan bij een groeiende vraag naar groenere technologieën in de luchtvaartindustrie en kan een voorbeeldfunctie vervullen voor toekomstige ontwikkelingen.

Financieel gezien biedt de DKT 07 aanzienlijke voordelen. De helikopter is geprijsd op ongeveer 300.000 euro, wat hem in aanschafprijs beduidend voordeliger maakt dan traditionele helikopters. Daarnaast zijn de operationele kosten per uur aanzienlijk lager, wat de DKT 07 een economisch aantrekkelijk alternatief maakt voor zowel bedrijven als particulieren. Met een gewicht van slechts 375 kg is de helikopter uitermate licht, wat bijdraagt aan zijn efficiëntie en wendbaarheid in de lucht. Dit ultralichte model bereikt een topsnelheid van 190 km/u en heeft een vliegduur van ongeveer vier uur, veel langer dan de mogelijkheden van een gemiddelde elektrische helikopter.

Kurt Ghekiere, een vooraanstaand figuur bij D-Motor, benadrukt de unieke positie van de DKT 07 in de markt. De helikopter is ontwikkeld met een focus op duurzaamheid, niet door elektrisch vermogen, maar door gebruik te maken van 100% niet-fossiele brandstoffen. Dit contrasteert sterk met de traditionele, duurdere fossiele brandstoffen die momenteel de norm zijn in de sector.

Momenteel ondergaat de DKT 07 alfatests waarbij het doel is om 900 vlieguren te verzamelen. Deze tests zijn cruciaal om te verzekeren dat de helikopter onder alle omstandigheden naar behoren functioneert, van variërende weersomstandigheden tot verschillende vlieghoogtes. Het doel is om de helikopter eind september commercieel te lanceren, met de verwachting dat zowel individuen als bedrijven interesse zullen tonen in dit revolutionaire toestel.

De DKT 07 is niet alleen een technologische vooruitgang maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor utilitair transport, gezien zijn lagere kosten en hogere efficiëntie. Deze innovatie kan de manier waarop we vliegen fundamenteel veranderen, en speelt in op de toenemende vraag naar duurzamere transportoplossingen. Het is duidelijk dat D-Motor met de DKT 07 niet alleen een technisch hoogstandje heeft neergezet, maar ook een baanbrekend product dat de toekomst van de luchtvaart kan helpen vormgeven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X - het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...