Ontdek de sterrenstatus van Burj Al Arab in Dubai

Het Burj Al Arab, een symbool van moderne architectuur, staat bekend als een van de meest luxueuze hotels ter wereld. Gelegen op een kunstmatig eiland in Dubai, biedt het een onvergetelijke ervaring aan de elite die op zoek is naar uitzonderlijke gastvrijheid. Zijn status als een zevenssterrenhotel, hoewel niet officieel erkend in de hotelindustrie, is een weerspiegeling van de overtreffende trap van luxe die het biedt.

Dit architectonische wonder werd ontworpen door Tom Wright van WKK Architects en geopend in 1999. Het is bedoeld om de vorm van het zeil van een dhow, een traditioneel Arabisch schip, na te bootsen. De bouw vereiste niet alleen innovatieve technieken, maar ook aandacht voor detail om het unieke uiterlijk en de stabiliteit van het gebouw te waarborgen.

De lobby van het Burj Al Arab is een toonbeeld van grandioosheid met een hoogte van wel 180 meter, versierd met een kleurrijk palet en gouden pilaren. De indrukwekkende fontein die dansende waterstralen projecteert, draagt bij aan de sfeer van weelde en praal.

Gasten die in dit hotel verblijven, krijgen de keuze uit 202 duplex suites. De suites zijn stuk voor stuk ingericht met weelderige materialen en voorzien van de nieuwste technologieën. Elke suite biedt een adembenemend uitzicht op de Arabische Golf of de schitterende skyline van Dubai.

Om te zorgen voor een persoonlijke service die het niveau van een zevenssterrenervaring benadert, heeft het hotel een team van butlers die 24/7 beschikbaar zijn. Zij zijn getraind om elk verzoek van gasten te vervullen, hoe extravagant ook.

De culinaire reis in het Burj Al Arab is even indrukwekkend. Er zijn negen wereldklasse restaurants en bars, elk met een uniek thema en menu. 'Al Mahara', wat 'oester' betekent, is bijvoorbeeld bereikbaar via een gesimuleerde onderzeeërvaart en biedt een dinerervaring omgeven door een gigantisch aquarium. 'Al Muntaha', dat 'het hoogste' betekent, bevindt zich 200 meter boven de zeespiegel en biedt een panoramisch uitzicht over de stad.

Wellness-liefhebbers kunnen zich overgeven aan de Talise Spa, gelegen op 150 meter boven de zeespiegel. Hier kunnen gasten genieten van behandelingen die zowel ontspannend als verkwikkend zijn, terwijl ze uitkijken over het water.

Het hotel heeft ook faciliteiten voor kinderen, namelijk de Sinbad'sKids Club, waar kinderen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten terwijl hun ouders ontspannen of zich vermaken binnen het hotel.

Burj Al Arab is ook populair voor events en feesten, gezien zijn somptueuze decors en uitmuntende service. Van zakelijke bijeenkomsten tot extravagante bruiloften, het team van het hotel zorgt ervoor dat elk evenement naadloos verloopt en gasten een buitengewone ervaring hebben.

Hoewel het Burj Al Arab wordt geprezen om zijn weelderigheid en service, is het ook onderwerp van kritiek geweest vanwege de hoge prijzen en het exclusieve karakter. Desondanks blijft het een symbool van de rijkdom en ambitie van Dubai, waardoor het een must-see bestemming blijft voor reizigers wereldwijd.

Als een bastion van ultieme luxe trekt het Burj Al Arab al meer dan twee decennia reizigers aan die het allerbeste willen ervaren. De unieke locatie, baanbrekende architectuur, en de toewijding aan gastvrijheid blijven de norm bepalen voor luxe hotels wereldwijd.

Het design van het hotel gaat verder dan de opvallende buitenkant; het interieur van het Burj Al Arab is versierd met ongeveer 1.790 vierkante meter aan 24-karaats bladgoud en ongeveer 30 verschillende soorten marmer, afkomstig uit Italië, Brazilië en China. Deze materialen dragen bij aan de schittering en pracht die je overal in het hotel tegenkomt.

Elke suite in het Burj Al Arab is uitgerust met een iMac, interactieve HD-TV s, en alle andere denkbare hedendaagse gemakken. De koninklijke suite, gelegen op de 25e verdieping, is het toppunt van luxe met een prijskaartje dat past bij de exclusiviteit: het is een van de duurste hotelsuites ter wereld.

Het hotel biedt daarnaast een vloot van witte Rolls-Royce s, samen met een op maat gemaakte helikopterdienst, voor gasten die in stijl willen reizen. Er is zelfs een privé-helikopterlandingsplaats op het dak, 210 meter boven de zeespiegel, voor degenen die liever door de lucht arriveren.

Innovatie staat ook centraal in de ethos van het Burj Al Arab. Het hotel introduceerde 'swerelds eerste in-house kunstgalerie, die werken tentoonstelt van internationaal gerenommeerde kunstenaars. Dit initiatief weerspiegelt de toewijding van het hotel aan cultuur en de kunsten, waardoor gasten een verrijkte ervaring hebben.

Voor degenen die zich afvragen of het echt mogelijk is om een hotel een zevenssterrenstatus toe te kennen, blijkt dat deze classificatie informeel is. In de hotelindustrie worden meestal maximaal vijf sterren toegekend. De 'zevenssterren' titel werd oorspronkelijk gegeven door een journalist die zo onder de indruk was van het hotel bij de opening, dat hij verklaarde dat het de standaardschaal te boven ging.

Het is duidelijk dat het Burj Al Arab niet slechts een hotel is, maar een embleem van de decadente en visionaire geest van Dubai. Aangezien het toerisme in Dubai blijft groeien, met gerichte inspanningen om bezoekers uit alle hoeken van de wereld aan te trekken, blijft het Burj Al Arab een toonaangevend icoon van deze ambitie. De stad zelf is rijk aan attracties, van het grootste winkelcentrum ter wereld tot het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. Met een constante stroom van nieuwe projecten en wereldrecordpogingen, gaan de diversiteit en dynamiek van Dubai hand in hand met de reputatie die het Burj Al Arab heeft opgebouwd.

De impact van het Burj Al Arab strekt zich ook uit tot de lokale gemeenschap. Het hotel draagt bij aan de lokale economie door werkgelegenheid te bieden aan duizenden mensen, zowel rechtstreeks in het hotel als via toeleveringsketens en partnerschappen. Bovendien zet het hotel zich in voor duurzaamheid door middel van initiatieven zoals hergebruik van water en energiebesparingen, wat bijdraagt aan de bredere doelstellingen van de VAE op het gebied van milieu.

In een wereld waar luxe en comfort vaak synoniem staan voor exclusiviteit, is het duidelijk dat het Burj Al Arab een ongeëvenaarde ervaring biedt. Het staat niet alleen als een monument van extravagantie maar ook als een bewijs van menselijk vernuft en doorzettingsvermogen. Voor degenen die bereid zijn om de prijs te betalen, belooft een verblijf in het Burj Al Arab een levenslange herinnering te zijn, doordrenkt met de essentie van luxe die verder gaat dan materiële rijkdom - het is een viering van het hoogst haalbare in gastvrijheid.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek luxe en romantiek in de Beste Hotels van België 2023 In de kijker

Het is een genot om te schrijven over de crème de la crème van de Belgische luxehotels. Deze parels van gastvrijheid en luxe bieden een onvergete...