Revalidatiecentra bieden behandeling voor Crypto-verslaving

Hoe vaak per dag controleer je cryptokoersen? Hoe vaak lees je obsessief crypto Twitter? Heeft het je relaties geschaad? Heeft het invloed gehad op je werk? Of kort gezegd: ben je verslaafd aan crypto? Gelukkig is voor de meeste mensen crypto zelden een volwaardige verslaving die behandeling of diepgaand zelfonderzoek vereist. Maar soms is het ernstig. Soms kan het levens verwoesten.

Theo de Vries is de algemeen directeur van The Diamond Rehab, een behandelcentrum voor drugs- en alcoholverslaving in Thailand, en behandelt ook patiënten met een cryptoverslaving. Of accurater gezegd, de verslaving is meestal een combinatie van crypto en iets anders. 'Mensen vragen informatie omdat ze verslaafd zijn aan cocaïne en crypto,' zegt de Vries als voorbeeld. 'Mensen zeggen 'Ik heb een alcoholprobleem en ik heb ook een cryptoprobleem.''

Cryptoverslaving is in wezen een gokverslaving. 'We behandelen het op dezelfde manier,' zegt de Vries. Hij erkent dat sommige mensen gokken als 'een bijna lachwekkende verslaving' wegwuiven, maar merkt op dat wanneer het acuut en extreem is, gokken het 'hoogste zelfmoordpercentage van alle verslavingen' heeft.

Om een duidelijker beeld te geven van hoe cryptoverslaving iemands leven kan beïnvloeden, spraken we met een daadwerkelijke patiënt van de Vries die bereid was zijn verhaal te delen. De patiënt is 38 jaar oud, heeft twee jonge kinderen, heeft een marketingbedrijf en koos ervoor om anoniem te blijven om voor de hand liggende redenen.

Hij sliep onrustig en werd in de vroege uurtjes wakker om prijzen en zijn portefeuillesaldo te controleren. 'Ik brak uit in het zweet voordat ik aan lange vluchten begon, omdat ik geen toegang zou hebben tot het internet,' zei hij.

Charlie werkt in een bedrijf dat digitale centralebanktransacties verwerkt. Hij wilde zijn echte naam niet gebruiken en wil anoniem blijven omdat hij bang is dat zijn opmerkingen een terugslag van investeerders zouden kunnen veroorzaken.

Hij zegt dat hij midden 2022 in een 'neerwaartse spiraal' terechtkwam - en dat is wanneer hij besloot om hulp te zoeken.

De oplossing kwam in de vorm van een vier weken durend verblijf in The Balance, een uitgestrekt revalidatiecentrum met tientallen medewerkers op het Spaanse eiland Mallorca. Zijn behandeling bestond uit therapie, maar ook uit massages, yoga en fietstochten echter hield hij er een flinke kosten-rekening aan over.

The Balance, opgericht in Zürich en met vestigingen in Londen en Mallorca, omschrijft zichzelf als een 'veilige ruimte voor gezondheid en voldoening'. Op de startpagina staan foto'svan een strandvilla, spa en lovende getuigenissen van eerdere cliënten. Het centrum biedt behandelprogramma'saan voor angst, burn-out, depressie, posttraumatische stressstoornissen en eetstoornissen.

Charlie zegt dat het hem heeft geholpen om 'af te kicken van crypto'.

De pandemie en een volatiele cryptomarkt hebben een handelskoorts in digitale valuta'saangewakkerd. En nu duiken er over de hele wereld luxe revalidatiecentra op die beloven om 'crypto-verslaving' te behandelen.

De meeste revalidatiecentra die wij gevonden hebben, lijken luxueus en bieden ook behandelingen aan voor andere verslavingen: drugs, alcohol en eetstoornissen. Drie revalidatiecentra en twee verslavingsklinieken die door ons werden gecontacteerd, zeiden dat ze in de afgelopen twee jaar honderden gerelateerde vragen hebben ontvangen.

Maar verslavingsexperts zijn sceptisch over de vraag of cryptohandel zo'n buitensporige ingreep rechtvaardigt. 'De behandeling voor crypto-verslaving is vergelijkbaar met andere verslavingen', zegt een hoogleraar psychiatrie.

'Het is een biopsychosociale ziekte, dus het vereist een biopsychosociale interventie: medicatie in sommige gevallen, individuele en groepstherapie, veranderen van gewoonten en omgeving, en het implementeren van gezondere vervangende activiteiten.'

Experts zoals zij beweren echter dat de kosten niet altijd gerechtvaardigd zijn. Het is vergelijkbaar met gokken en zou als zodanig moeten worden behandeld. 'Ze verdienen geld aan wanhopige mensen'. 'Of je nu 'verslaafd' bent aan het handelen in crypto, het wedden op sport of het spelen van de loterij, je symptomen en behandeling zullen grotendeels hetzelfde zijn.'

Net als bij andere verslavingen, zou de behandeling voor crypto-verslaving moeten beginnen met onthouding en het omgaan met ontwenningsverschijnselen - die kunnen bestaan uit angst, prikkelbaarheid en slapeloosheid, zegt Lembke. 'Minimaal vier weken geen cryptohandel of -weergave, waardoor de hersenen de kans krijgen om beloningspaden te resetten. De (ontwennings) symptomen zijn meestal tijdsgebonden en kunnen worden beheerd met emotionele steun en de geruste medicatie.'

Na de ontwenningsperiode zouden patiënten baat kunnen hebben bij cognitieve gedragstherapie, groepstherapie en andere vormen van ondersteuning om hen te helpen nieuwe copingstrategieën te ontwikkelen en gezondere gedragspatronen op te bouwen.

'Luxe revalidatiecentra kunnen misschien nuttig zijn voor sommige mensen, maar het is belangrijk te onthouden dat de locatie en de omgeving niet het belangrijkste aspect van de behandeling zijn,' zegt een hoogleraar gedragsverslaving. 'De kern van de behandeling is het aanpakken van de onderliggende psychologische en emotionele problemen die tot de verslaving hebben geleid.'

In plaats van duizenden euro'suit te geven aan dure revalidatiecentra, kunnen patiënten ook baat hebben bij het zoeken naar meer betaalbare en op bewijs gebaseerde behandelingen, zoals counseling, zelfhulpgroepen en online ondersteuningsnetwerken.

'Er is geen garantie dat een luxe behandelcentrum betere resultaten zal opleveren dan een meer bescheiden faciliteit,' zegt de hoogleraar. 'Het is belangrijk voor mensen die hulp zoeken om te focussen op het vinden van de juiste soort behandeling en ondersteuning, in plaats van zich te laten verleiden door luxe voorzieningen en dure prijskaartjes.'

Ondertussen zegt Charlie dat hij zijn leven heeft hervat en zich beter voelt dan ooit tevoren. Hoewel hij zijn ervaring bij The Balance als positief beschouwt, is hij zich er ook van bewust dat zijn herstel nog maar net is begonnen en dat hij zal moeten blijven werken aan het behoud van zijn mentale gezondheid en het voorkomen van terugval.

'Ik ben nog steeds in herstel en ik weet dat ik elke dag moet blijven werken aan mijn verslaving,' zegt Charlie. 'Maar ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen en me te concentreren op wat echt belangrijk is.'

Terwijl Charlie en anderen zoals hij hun weg vinden naar herstel, wordt de discussie over de beste manier om crypto-verslaving aan te pakken steeds relevanter, gezien de aanhoudende groei en populariteit van cryptocurrency en digitale activa. Experts en beleidsmakers worden steeds meer aangespoord om te zoeken naar effectieve strategieën om potentiële problemen te voorkomen en mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van crypto-verslaving.

Educatie en bewustwording zijn essentiële elementen in de strijd tegen crypto-verslaving. Het informeren van het publiek over de risico'svan ongecontroleerde handel in cryptocurrency en het promoten van verantwoordelijk financieel gedrag kunnen helpen om mensen bewust te maken van de gevaren van verslaving voordat ze er volledig in verstrikt raken.

Bovendien kunnen regelgevende instanties een rol spelen bij het bevorderen van transparantie en verantwoordelijkheid in de crypto-industrie. Door het invoeren van regels en voorschriften die handelsplatforms verplichten om duidelijke waarschuwingen te geven over de risico'svan crypto-handel en het aanbieden van hulpmiddelen en informatie om gebruikers te helpen bij het herkennen en aanpakken van tekenen van verslaving, kunnen overheden bijdragen aan het verminderen van de negatieve gevolgen van crypto-verslaving.

Ook werkgevers en familieleden kunnen een belangrijke rol spelen bij het identificeren en aanpakken van crypto-verslaving. Door waakzaam te zijn voor tekenen van problematisch gedrag, zoals obsessief controleren van crypto-prijzen, verwaarlozing van persoonlijke verantwoordelijkheden en sociaal isolement, kunnen zij mogelijk vroegtijdig ingrijpen en een persoon aanmoedigen om hulp te zoeken voordat de situatie uit de hand loopt.

De behandeling van crypto-verslaving is een relatief nieuw en groeiend vakgebied, maar de inzichten en ervaringen van mensen zoals Charlie en de professionals die hen ondersteunen, helpen ons een beter begrip te krijgen van de uitdagingen die deze verslaving met zich meebrengt. Door voort te bouwen op de kennis en expertise die we opdoen, kunnen we werken aan een toekomst waarin mensen die worstelen met crypto-verslaving toegang hebben tot de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben om hun leven weer op de rails te krijgen.

Enkele revalidatiecentra

  • The Diamond Rehab Thailand The Diamond Rehab is een toonaangevend behandelcentrum in Thailand dat gespecialiseerd is in de behandeling van drugs-, alcohol- en gokverslavingen, waaronder crypto-verslaving. Het biedt een holistisch behandelingsprogramma op maat om individuen te helpen herstellen en weer controle te krijgen over hun leven. www.diamondrehabthailand.com

  • The Balance Luxury Rehab Dit luxueuze revalidatiecentrum op het Spaanse eiland Mallorca richt zich op het behandelen van verschillende verslavingen, waaronder crypto-verslaving. Het biedt een vier weken durend programma met therapie, massages, yoga en fietstochten in een rustige, ondersteunende omgeving. www.thebalancerehab.com

  • Castle Craig Hospital Castle Craig in Schotland was het eerste revalidatiecentrum dat crypto-verslaving als diagnose en behandeling aanbood. Het behandelt een breed scala aan verslavingen en gebruikt een 12-stappenprogramma om cliënten te helpen herstellen. www.castlecraig.co.uk

  • Paracelsus Recovery Paracelsus Recovery, gevestigd in Zürich, biedt programma'svoor crypto-verslaving die variëren van vier tot zes weken. Behandelingen omvatten bloedonderzoeken, gepersonaliseerde voedingsplannen, yoga, acupunctuur en indien nodig medicatie. www.paracelsus-recovery.com

  • Family Addiction Specialist Dit verslavingsbehandelingscentrum in New York, opgericht door Aaron Sternlicht en zijn vrouw Lin, biedt gespecialiseerde zorg voor mensen die worstelen met crypto-verslaving. Ze helpen cliënten bij het identificeren van symptomen en het ontwikkelen van strategieën om grenzen te stellen en gezonde gewoonten op te bouwen. www.familyaddictionspecialist.com


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.