De verschillende toepassingen van Calendula olie

De cosmetische industrie is voortdurend op zoek naar nieuwe producten en formuleringen die effectief zijn in het bereiken van gezonde resultaten voor huid en gezicht. Wat het echter vaak doet, is teruggaan naar de oorsprong, dat wil zeggen, natuurlijke producten en elementen terugwinnen, voornamelijk uit de plantenwereld, vanwege zijn talrijke eigenschappen. Daar komen echter technologische innovatie en wetenschappelijke vooruitgang bij. Vandaag presenteren we u een van die producten waarvan de deugden al sinds mensenheugenis bekend zijn en waarop de industrie zich onlangs heeft gericht, calendula-olie.

Wat is calendula-olie?

Om te weten wat de olie is, moet je eerst de calendula kennen, een plant die behoort tot de Asteraceae-familie en erg lijkt op madeliefjes. De wetenschappelijke naam is Calendula officinalis, maar het wordt ook vaak mercadela, maravillla of boterbloem genoemd. De calendula is zeer herkenbaar aan zijn oranje bloem. Zijn bekendheid is echter niet zozeer de schoonheid van de bloem, maar de gezondheidsvoordelen van zijn olie, die voornamelijk wordt gebruikt voor de verzorging en bescherming van de huid.

Deze plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt als sierplant in tuinen gekweekt, maar groeit ook in het wild op braakliggende terreinen en weilanden. In de cosmetische industrie is de olie een veel voorkomende verbinding in veel hygiëneproducten voor huidverzorging. De actieve ingrediënten worden uit de bloem gehaald.

Hoe wordt calendula-olie verkregen?

Calendula-olie is oleaat, een olieachtig extract dat wordt verkregen door gedroogde bloemen samen met amandelolie te macereren. Dit proces is zeer effectief en geeft aanleiding tot de actieve ingrediënten van deze plant. Vervolgens worden de geneeskrachtige middelen gebruikt voor gebruik in crèmes, spoelingen, tandpasta's. Er is zelfs de etherische olie van calendula, die wordt verkregen door met stoom te slepen.

De olieachtige extracten van deze plant zijn stroperig en zeer plakkerig, met een gelige toon en een houtachtige geur. De bloem is de enige bruikbare structuur van de plant voor de cosmetische industrie. Hoewel vaak naar extracten wordt verwezen, is calendula-olie een aftreksel omdat er olieachtige stoffen worden gebruikt om het te verkrijgen.

Dit product, dat het hoofdbestanddeel is van veel cosmetica of zelfs als product in de industrie wordt verkocht, is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant, stimuleert de doorbloeding en kan ook worden gebruikt in de voedingsindustrie.

Waar wordt calendula-olie voor gebruikt?

Deze olie wordt beschouwd als een krachtig natuurlijk middel voor de verzorging van de huid en de slijmvliezen. Het gebruik ervan, altijd op aanbeveling van een gezondheidswerker, is effectief bij de behandeling van brandwonden, eczeem, acne en andere huidproblemen.

In de cosmetische industrie biedt de markt een groot aantal producten met calendula-olie als relevante verbinding: vochtinbrengende crèmes voor de droge huid en ter bestrijding van gebrek aan hydratatie in de winter, zalven en genezende zalven, producten die de toestand van de huid verrijken door aan de antioxiderende eigenschappen van deze verbinding en zelfs massageoliën die de huid verzachten en hydrateren.

Als we naar een andere sectie gaan, die van hygiëne, is calendula-olie aanwezig in sommige shampoos om de capillaire hydratatie te versterken. Veel mondspoelingen zijn gemaakt met calendula-extracten vanwege hun bacteriedodende en ontstekingsremmende werking. En aan de andere kant betekenen de lichtbeschermende eigenschappen van deze olie dat veel zonnefilters het als een verbinding bevatten.

Calendula en de voedingsindustrie
Calendula-olie heeft medicinale en cosmetische toepassingen, maar geen gastronomische. De bloemen en bladeren zijn echter aanwezig in sommige recepten uit de mediterrane boog, vooral in salades, ijsjes en rijstgerechten.

Op zijn beurt is deze plant gebruikt als specerij om saffraan te vervangen. Velen beschouwen het als de saffraan van de armen. De kleureigenschappen zijn erg interessant, zelfs tot op het punt dat het rijst, cakes en boter kan kleuren. Het is daarom een ​​goede voedingskleurstof.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.