Authentiek of nep - uw gids voor het herkennen van vervalste parfums

Het is een bekend feit dat de wereld van parfums een lucratieve markt is. Met de hoge prijzen die sommige merken vragen, is het geen verrassing dat er vervalsingen op de markt zijn. Het herkennen van een nep parfum kan echter een uitdaging zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten. Hier enkele tips en trucs delen om je te helpen een nep parfum te herkennen en te vermijden.

Een van de eerste dingen die je moet doen bij het kopen van een parfum is de verkoper kennen. De meeste vervalsingen kunnen worden vermeden door te kopen bij een betrouwbare verkoper. Warenhuizen zijn altijd de veiligste manier om parfum te kopen, omdat je het voordeel hebt dat je de fles in de verpakking van dichtbij kunt onderzoeken en met het winkelpersoneel kunt praten. Wees echter zeer voorzichtig op vlooienmarkten of ruilbeurzen waar verkopers je gemakkelijk kunnen bedriegen zonder verhaal. Inspecteer altijd het parfum voordat je het koopt en krijg indien mogelijk de contactgegevens van de verkoper voor het geval het product niet naar tevredenheid is.

Bij het kopen van parfum online, bijvoorbeeld via eBay of Amazon, is het belangrijk om de product- en online verkoperbeoordelingen te controleren. Zorg ervoor dat de verkoper geverifieerd is door PayPal, omdat dit betekent dat ze hun contactgegevens hebben moeten bekendmaken. Controleer of ze een retourbeleid hebben en eis er een als ze dat niet hebben. Let op of de aanbieding is geschreven met correcte grammatica en spelling.

Let op de prijs. Hoewel dit niet altijd een indicatie is van de kwaliteit van het parfum, als het echt goedkoop is voor het 'merk' dat het beweert te zijn, dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn en is het niet het echte parfum. Er kunnen uitzonderingen zijn, zoals een voorraadopruiming waarbij een winkel sluit, maar over het algemeen geeft de prijs een goede indicatie van de authenticiteit.

Onderzoek het parfum van tevoren. Controleer de website van de fabrikant om te zien of ze voldoende informatie hebben verstrekt over de verpakking, de fles en de plaatsing van de streepjescode. Je wilt misschien winkelstalletjes bezoeken om te zien hoe de fles en cellofaanverpakkingen eruit zien bij de authentieke parfums om een goed idee te krijgen van wat je kunt verwachten.

Controleer de verpakking. Legitieme parfums hebben meestal cellofaan strak om de dozen gewikkeld. Kijk of het cellofaan losjes of slecht is gewikkeld, tot het punt waarop het zich rond de doos beweegt. Onjuist gewikkeld cellofaan is een duidelijk teken van vervalste parfums.

Inspecteer de doos nauwkeurig. Je kunt vaak de authenticiteit vaneen parfum onderscheiden door alleen al de juiste delen van de doos te inspecteren. Voordat je je parfum opent, onderzoek je de doos zorgvuldig op tekenen van onprofessionele verpakking en ontwerp.

Bekijk de tekst op de achterkant van de verpakking. Controleer op grammaticale fouten, spelfouten, slecht geordende informatie, enzovoort. Echte verpakkingen voor een echt parfum moeten idealiter grammaticaal correct zijn. Spelling- of grammaticafouten kunnen wijzen op een vervalsing.

Echte verpakkingen zijn gemaakt van hoogwaardig karton. Dozen gemaakt van dun, slap materiaal zijn vaak vervalst. Zoek naar de streepjescode op de verpakking. De streepjescode moet op het laagste achterste gedeelte staan en niet aan de zijkanten. Controleer of er overtollige lijm of plakband is. Echt parfum mag geen rommelige lijmresten of extra plakband binnen of buiten de container hebben.

Controleer de controle-, batch- en serienummers. Een authentiek parfum zal al deze nummers op de verpakking hebben, die vervolgens kunnen worden gebruikt om de authenticiteit onafhankelijk te verifiëren. Raadpleeg de fabrikant om te zien of de nummers overeenkomen met hun productienummering.

Voel aan de fles. Echte parfums hebben gladde flescontainers, terwijl imitatieflessen vaak een beetje ruw zijn en meestal slecht gemaakt zijn, soms gemaakt van plastic. Kwaliteitsparfumflessen hebben strak passende doppen die morsbestendig zijn. Wees je ervan bewust dat designer parfumlabels de fles als onderdeel van de parfumervaring beschouwen, dus de fles moet van superieure kwaliteit zijn.

Het begrijpen van de complexiteit van echt parfum is ook belangrijk. De geur van authentieke parfums is complex en zorgvuldig samengesteld. Hoewel geur een moeilijke maatstaf kan zijn voor authenticiteit, kunnen degenen die de geur van het parfum kennen vaak een vervalsing ruiken.

Authentieke parfums zullen drie lagen geuren hebben die zich in de loop van de tijd onthullen, bestaande uit top-, midden- en basisnoten. Deze complexiteit zorgt ervoor dat de geur gevarieerd en multidimensionaal is, waardoor de geur kan veranderen vanaf het moment van aanbrengen tot volledige huidabsorptie. Nep parfums zullen een eendimensionale geur laag hebben en het zal vaak een 'uit' geur hebben na slechts een korte tijd van dragen.

Let op de duurzaamheid. Een imitatieparfum zal in eerste instantie vergelijkbaar ruiken, maar je zult meestal merken dat de authentieke parfums hun imitaties overtreffen qua duurzaamheid en effectiviteit, wat ze op de lange termijn een betere waarde maakt. Geopende flessen authentiek parfum moeten hun geur behouden zolang ze goed worden bewaard, terwijl nep parfums hun geur veel sneller kunnen verliezen.

Kijk naar de kleur van de vloeistof. Een ander teken van een nep parfum is de kleur van de geur zelf. Zelfs een klein verschil in kleur kan betekenen dat je naar een vervalsing kijkt. Authentieke parfums worden zorgvuldig vervaardigd om ervoor te zorgen dat er consistentie is in termen van kwaliteit, kleur, geur, enz., ongeacht hoeveel er worden geproduceerd. Ze staan bekend om het gebruik van alleen de beste kwaliteit ingrediënten die jarenlang onderzoek hebben ondergaan.

Voer de bubbeltest uit. Na het schudden van je parfumfles zouden er bubbels moeten verschijnen die 10 tot 15 seconden blijven als de formule origineel is. Wanneer vervalste producten worden geschud, produceren ze meestal bubbels die onmiddellijk verdwijnen.

Voer de papierproef uit. Als je een originele Eau de Parfum op een stuk papier spuit, zal het meer dan 24 uur blijven, terwijl een Eau de Toilette minstens 24 uur zal duren. Een nep parfum zal echter binnen een uur onmogelijk te detecteren zijn, zowel op papier als op je huid.

Het is ook belangrijk om te weten dat vervalste parfums niet alleen een verspilling van geld kunnen zijn, maar ook potentieel schadelijk voor je gezondheid. Deze producten kunnen ingrediënten van slechte kwaliteit, ongereguleerde en mogelijk giftige stoffen bevatten, wat het risico op allergische reacties verhoogt.

In het kort, als je op een budget goed wilt ruiken, doe dan je onderzoek en onthoud: 'Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk omdat het nep is.' Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een authentiek parfum koopt dat je jarenlang plezier zal geven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.